gotowanej) 1 batat 1 pietruszka 1/3 płatków owsianych 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka smalcu Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut aby zmiękł. Następnie studzimy. Soczewicę
Bon appetit mon amieKURKAMI Składniki: 1,2 szt polędwicy wieprzowej 250 g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka wody 2,3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu smalec do smażenia polędwicy masło do smażenia kurek Przygotowanie: Polędwicę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i obtaczamy w majeranku. Odstawiamy
Bon appetit mon amiemąki 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 200 ml mleka 80 g masła 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli marmolada wieloowocowa 2-3 kostki smalcu do smażenia Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zaczyn urośnie). Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól
Bon appetit mon amiekotlety posmakują każdemu. Składniki 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 szklanka mleka 1 łyżka chrzanu (pełna) 1 żółtka jajka bułka tarta 100 g smalcu (do smażenia) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Chleb moczymy w mleku, odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, chrzan, chleb i wyrabiamy na jednolitą
R'n'G Kitchenosobę), ocet, sól, natka pietruszki, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopi i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu
królestwo garówziemniaków 1 kg wołowiny [ wieprzowina] 1-2 marchewki 2-3 cebule 3-4 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu) główka czosnku 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu po szczypcie imbiru i gałki
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu szczypta soli smalec do smażenia (może być też olej) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić dołek, dodać żółtka, spirytus i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Ciasto wybić wałkiem aż powstaną pęcherzyki i na 10 minut odstawić przykryte ściereczką. Rozwałkować jak najcieniej. Pokroić
Moje Słodkie PiekiełkoCIASTO: -25 dag margaryny -3,5 szkl. mąki najlepsza pszenna -1 szkl. cukru -2 łyzeczki proszku do pieczenia -100 ml gęstej śmietany 18% -10 dag smalcu (jeśli ktoś nie ma doda margaryne) -3 łyżki kakao Wszystkie składniki połączy i zagnieśc, schłodzic na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: -25 dag margaryny -6jaj -1szkl. cukru -1 kg sera
Moje Słodkie Piekiełkogarście kapusty kiszonej z sokiem - 3 gałązki rozmarynu - suszony lubczyk - majeranek - czosnek 6 ząbków - 1 cebula - 500 g pieczarek lub innych grzybów (np. suszone prawdziwki) - olej rzepakowy (kiedyś pewnie smalec) - natka pietruszki - przyprawa do wieprzowiny - 2 listki laurowe Polędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z olejem rzepakowym, raz z jednej raz z drugiej strony, (po 40 sekund). Zdejmij
SMYKWKUCHNIpomidorową na smak włosk i. Dzisiaj do grona ekspresowych zup fasolowych dołączy zupa biała, równie szybka i równie pyszna, jak tamte dwie :) Jak zwykle, przy okazji gotowania fasoli na "smalec" , gotuję jej podwójną porcję, z czego połowa idzie na obiadową zupę. Czasem pomidorową, czasem białą, a białą robimy tak: - z fasoli przeznaczonej na zupę połowę przekładamy do blendera, dolewamy wody
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek tymianek czosnek granulowany słodka papryka mąka do oprószenia smalec do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz
magiczna kuchnia Kasinajbardziej wyuzdanych fantazjach. Mięso, krew i szpik. Ten ostatni podany na grzankach. Do tego kacze serca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców
GRUBY WAŁEKpolędwiczki z dzika, 1 l maślanki, 6 jagód jałowca, pieprz świeżo zmielony, 1 jajko, 4 garście opiekanych płatków orkiszowych*, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi, może być smalec) Polędwiczki włożyć do naczynia i zalać maślanką. Odstawić na 12 godzin. Mięso wyjąć z maślanki, opłukać, osuszyć. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć pieprzem i zmielonym jałowcem. Obtoczyć w rozmąconym jajku
królestwo garówsię przez cały rok <3 Składniki: 1 kg mąki 2 szklanki cukru 1,5 kg zmielonego sera białego 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła / margaryny smalec lub olej do smażenia aromat do ciast (polecam pomarańczowy) Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto, które schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać
Malinowo w kuchnikurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą skórką i lekko krwistym mięsem
Jacob Tastes