smalec przepis - 3000 przepisów (strona:117/200)

Naleśniki z kurczakiem na ostro 336

razem w wydaniu hot! Czyli ostry sos, kurczak i awokado. Mniaaam! Naleśniki z kurczakiem na ostro Składniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia), 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 czerwone cebule, ząbek czosnku, łyżeczka kolendry, łyżeczka oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 6 łyżek pikantnego ketchupu, oliwa

paapilotkaa
sniadanie do pracy -piers z kurczaka z salata rzymska 159

Składniki: 1 cała pierś kurczaka 2 sałaty rzymskie baby 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka smalcu gęsiego -można kupić w sklepie  kaufland sok z 1/2 cytryny 1łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej 2-3 ząbki czosnku w plasterkach pół cebuli pokrojonej w kostkę 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki sól Wykonanie Umyta

w mojej kuchni
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 155

sery francuskie, grzanki z ostrą pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka w miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda ze smalcem, Pszeniczne: Grillowany boczek, smażone jajko, białe kiełbaski, Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki tygrysie Barley Wine: Polędwica wołowa, orzechy nerkowca, gofry, fistaszki Bitter: Fasolka

Kuchnia PROzdrowotna
łopatka 168

nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc).  Następnego dnia b rytfankę smarujemy  smalcem (lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną łopatkę i wkładamy bez przykrywki do piekarnika nagrzanego 220 stopni, piekąc przez 30 minut. Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę

Miód i pieprz
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 311

Jeśli temperatura będzie za niska, kotlet nie będzie chrupiący i wchłonie za dużo tłuszczu. Jeśli przesadzimy w drugą stronę, zwyczajnie go jednak przypalimy. Tłuszczem powinien być w zasadzie albo smalec, albo klarowane masło. Ja używam tego drugiego, przy czym rozcieńczam je nieco nie mającym smaku olejem rzepakowym. To mój pomysł niekoniecznie zgodny z tradycją, ale ułatwia kontrolowanie temperatury smażenia

Kulinarna Pokusa
Pierożki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 230

mięska dlatego też ser zamknęłam w środku. składniki: 7 grubszych plastrów schabu 14 kulek mini mozzarelli 7 suszonych pomidorów z oleju sól,pieprz 2 jajka bułka tarta olej lub smalec do smażenia Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Opruszyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie na każdy przygotowany plaster schabu ułożyć po dwie kulki mozzarelli oraz jednego suszonego pomidora. Mięso

Monia miesza i gotuje
Klopsiki w zalewie octowej 207

przepisu: Z podanych składników wychodzi około 17 klopsików. Do przygotowania klopsików można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Podobno klopsiki najlepiej smakują, jeśli zostaną usmażone na smalcu. Ilość octu w zalewie można zmniejszyć do 3/4 szklanki, a cukru do 3 łyżek. Ja robiłam zgodnie z podanym przepisem tj. ze szklanki octu i 3/4 szklanki cukru. Klopsiki można przechowywać

Gospodyni Miejska
Najłatwiejsze pieczone kacze udka 257

Pieczone kacze udka to wyjątkowo prosty sposób na obiad. Jest dość tłusty – wszak ziemniaki pieczemy na kaczym smalcu – ale moim zdaniem nie ma lepszych ziemniaków. Kacze udka pieczone w ten sposób mają chrupiącą skórkę i delikatne mięso. Taki obiad nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Do tego słodko-kwaśny sos do zrobienia w 3 minuty i voilà! Najłatwiejsze pieczone

Poezja smaku
Smalec domowy, smalec ze skwarkami do chleba 100

Chleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie błyskawicznym. Bardzo lubię dużo dodatków, wyraźny smak i zapach, a do tego kiszony ogórek i jest smacznie jak u Mamy!.  Składniki: - 1 1/2 kg mielonej słoniny - 30 dag wędzonego boczku - 3 duże cebule

Apetyczna babeczka
Pesto z natki marchewki 143

nieśmiało podeszła do tematu, bo coś innego, dziwnego. Po chwili trzeba było miotłą odpędzać, żeby cokolwiek zostało do zdjęcia i oczywiście dla mnie. Na udobruchanie musiałem za to zrobić smalec z fasoli, który na dniach również trafi na bloga. Tak więc wyczekujcie również jego Składniki: Natka marchewki – 1 pęczek Czosnek – 3 ząbki Oliwa z oliwek – 120g Wegański

Blendman
Szynka pieczona 139

powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin Na drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty.  Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką

Proste Potrawy
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 141

ponakłuwanych goździkami (układacie je dookoła gęsi). Możecie ją też tym tłuszczem wtedy delikatnie polać po wierzchu – wystarczy 2-3 łyżki. Tłuszcz przyprawiacie solą, pieprzem, ziołami i przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień

GRUBY WAŁEK
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 163

najbardziej wyuzdanych fantazjach. Mięso, krew i szpik. Ten ostatni podany na grzankach. Do tego kacze serca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców

GRUBY WAŁEK
Szybkie pączki z ricottą 118

jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru trzcinowego (możecie też zastąpić go zwykłym, białym cukrem) 1 łyżeczka sody 1 łyżka octu 1 łyża cukru z wanilią dodatkowo: olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy ze sobą (najlepiej łyżką, nie mikserem). Następnie nabieramy dłonią oprószoną mąką niewielkie porcje ciasta (mąka jest

Czary - gary w kuchni