smalec przepis - 3000 przepisów (strona:126/200)

Makowiec na kruchym spodzie 1346

żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy. Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm ): 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny ( 250 g ) 1 łyżka smalcu (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek Składniki na masę makową: 600 g maku 1 litr mleka

Trzeci talerz
Masło klarowane (ghi) 230

Masło klarowane jest doskonałym tłuszczem do smażenia o temperaturze dymienia co najmniej 235°C, a najczęściej około 250°C – dla porównania temperatura dymienia oleju kokosowego to 177°C, smalcu 121–218 °C, a oliwy z oliwek 190-210°C. Dzięki temu masło klarowane doskonale się nadaje do smażenia w wysokiej temperaturze, np. do przyrządzania steku . Masło klarowane

PaleoSMAK
Kotlety schabowe tradycyjne 171

lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. Każdy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzebyki 146

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Sk ł adniki: 1/2 kg m ą ki   15 dag smalcu 15 dag margaryny   4 dag dro ż d ż y     1 ł y ż ka cukru do rozrobienia dro ż d ż y 1 szklanka

Lawendowe Niebo
Strucla drożdżowa 138

mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowa Składniki: ½ kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 2 cukry waniliowe 1 szklanka wody sól do smaku 1 łyżka suchego maku 1 żółtko jaja 1 łyżka śmietanki tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem i rozrobić z łyżką mąki

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczne dzwonki z piernika 212

bliskie Wam osoby. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny lub prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z mandarynki lub pomarańczy 1. Miód, tłuszcz

Apetyczna babeczka
Kapusta z fasolą – wigilijna potrawa 198

terenie całego kraju i spożywano przez cały rok. Aby urozmaicić monotonną dietą , dodawano do kapusty różnego rodzaju dodatki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem. Sadniki: 1 kg kapusty kiszonej 400 g fasoli białej suchej drobnej (może być Jaś) 1 cebula, drobno posiekana 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz

Gotowanie-uk
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 151

podsypania FARSZ - 1 kg ziemniaków - 700 g twarogu półtłustego - 1 duża cebula - 1 średnia cebula i 2 ząbki czosnku - 1 średni por - łyżeczka pieprzu mielonego - łyżeczka soli - łyżka smalcu lub oleju Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę podsmażamy na złoto z porem ( wszystko drobno posiekane).  Gdy ziemniaki ostygną dodajemy twaróg i podsmażoną

Pasje Jolki
Naleśniki po gruzińsku 711

Rewelacja! Smaczne, syte i w dodatku naprawdę proste w wykonaniu. Polecam! Naleśniki po gruzińsku  Składniki: naleśniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). farsz : 4 ziemniaki, 25 dag białego twarogu, cebula, sól, pieprz, śmietana. + jogurt typu greckiego Wykonanie: Zimniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Ugotowane i przestudzone ziemniaki oraz twaróg

paapilotkaa
Przepiórki konfitowane 162

przepiórki, 10 jagód jałowca, sól, tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło) Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Przepiórki włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać rozgniecione jagody jałowca. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować

królestwo garów
Pierniczki z dziurką na choinkę i nie tylko 118

prosto z choinki. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny lub prawdziwy - 12 dag cukru - 12 dag margaryny - 5 dag smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się

Apetyczna babeczka
Kiełbasa chłopska 183

minut. Wyrobioną masę przykrywamy z wierzchu plastrami słoniny (mięso nie ciemnieje) i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Zdejmujemy słoninę (już nie będzie nam potrzebna – można zużyć na smalec), ponownie wyrabiamy masę mięsną ok. 10 minut, aż będzie kleista i nadziewamy farsz kiełbasiany w przygotowane (wymoczone) jelita (z pomocą ponownie przyszedł John – mój „lejek” jest

mojewypiekiinietylko
Kapusta z grochem 162

obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie jest to danie postne, w moim przepisie nie ma mięsa, ani smalcu. Poza kapustą i grochem dodaję jeszcze tylko cebulkę podduszoną na maśle. Kapustę przygotowuję bez zasmażki, a doprawiam ją solą i pieprzem (dużo pieprzu!). Kapustę z grochem najlepiej przygotować dzień wcześniej

Trzeci talerz
Wegańska chałka drożdżowa 153

twarz (zadowolona). Decydując się na weganizm, nie zdawałam sobie prawdę powiedziawszy do końca sprawy, że nawet najprostsze pieczywo potrafi mieć dodatek niewegański, nie wspominając już o takich perełkach jak smalec wieprzowy (ostatnio znalazłam to składzie tortilli!). Na szczęście coraz śmielej sobie poczynam w kuchni i właśnie udało mi się zrobić idealne (a wiem co mówię zwłaszcza jeżeli chodzi o chałki

greenscarf
Pierniczki ( miękkie po upływie doby ) 196

przypominają słynne katarzynki, są miękkie, jednak o zwartej strukturze. Proporcja na około 40-50 sztuk. - 2,5 szklanki mąki* - 3/4 szklanki cukru - 1 pełna łyżka płynnego miodu** - 5 dag smalcu - 2 pełne łyżki śmietany - 1 łyżka kakao - 1 jajko - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika * szklanka o pojemności 250 ml ** im więcej miodu w pierniczkach

kawawszklance