smalec przepis - 3000 przepisów (strona:119/200)

Szarlotka z kisielem 104

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek     Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą

kulinarnyswiatdomi
Smalec z fasoli na kanapki (wegetariański smalec) 161

Niby zwykła fasola, a jednak... taka pasta jest przepyszna. W smaku naprawdę przypomina zwykły smalec. Sama byłam zaskoczona smakiem. Polecam wszystkim niedowiarkom. Składniki: ok. 200 g fasoli typu Jaś 2-3 cebule 1 jabłko 2-3 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie papryka wędzona w proszku (opcjonalnie ok. 1 łyżeczki) Wykonanie: Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy

IMPRESJA SMAKU
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 152

pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę, Przesmażamy w nie dużych partiach (żeby mięso się nie gotowało a przysmażało) na smalcu do zrumienienia ale nie na wiór. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni do zazłocenia. Przekładamy do garnka, dodajemy obraną startą marchewkę, cebulę pokrojoną

Pelusiowa Kuchnia
Golabki pierogowe 121

Składniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie   Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę.  Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody.  Kolejno zdejmować liście i zanurzać

w mojej kuchni
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 155

funkcjonują równolegle i obie dokładnie oddają jego charakter. Twórcą sosu był Robert Vinot, francuski kucharz z XVI wieku. 600 g schabu z dzika, mąka do oprószenia, tłuszcz do smażenia (smalec lub gęsi), sos: 2 cebule, 2 -3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 100 ml bulionu (u mnie gęsi), 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki musztardy francuskiej, sos Worcester (Monatowa

królestwo garów
Gołąbki w sosie pomidorowym 143

mocno aromatyczne gołąbki polane sosem pomidorowym. Zrobione według przepisu mojej mamy smakują mi najlepiej. SKŁADNIKI główka białej kapusty 1 kg karkówki 3 torebki ryżu po 100 g 2 łyżki smalcu ze skwarkami jajo sól, pieprz Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 166

mocno rozgrzanym oleju lub maśle z obu stron na złoto. Im cieńsze kotlety, tym krócej je smaż. I tym lepsze są. Podobno tradycyjny schabowy powinno się smażyć na smalcu. Cóż, w moim domu nie przejdzie, a masła nie miałam akurat (szkoda). Najlepiej połączyć masło z olejem, aby masło się nie przypaliło.  Idealny do ziemniaczków i marchewki z groszkiem

Anioszek w kuchni
Szybkie śniadanie - jajecznica z łososiem 235

zwykle - bierzemy patelnię, a na nią dodajemy olej kokosowy. Czemu taki? Bo go lubię, jest zdrowy i dietetyczny. Możecie oczywiście użyć innego oleju, jak też i masła, margaryny, smalcu czy co tam lubicie. Następnie wrzucamy porwanego na niewielkie kawałeczki łososia. Podsmażamy go lekko, dosłownie ok. 2 minut, po czym wbijamy jajka i mieszamy, aż będzie z tego jajecznica ;) Doprawiamy pieprzem

Kulinarne zapędy Kokosa
KRUPNIK W WERSJI BEZGLUTENOWEJ, Z KASZĄ JAGLANĄ I GRYCZANĄ 183

krupnik tak naprawdę potrzebuje dobrego wywaru i trochę tłuszczu, dlatego ja przygotowuję go zawsze na żeberkach, gdy używałam wywaru drobiowego lub samego warzywnego zawsze dodawałam ok.2-3 łyżeczek czystego, dobrego smalcu lub bezzapachowego oleju kokosowego i było super. Mój krupnik doprawiany jest tylko solą i dużą ilością warzyw, w tym ogromną ilością natki pietruszki. Jak dla mnie najlepszy- polecam ;-) Gdy ktoś

Smaczne Zdrowe
Tradycyjne mielone. Sekret najsmaczniejszych kotletów 179

mieszanego wieprzowego 100-150 g wędzonego boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu bułka tarta do obtoczenia smalec lub olej do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obrać z powięzi, skóry i ścięgien, pokroić w grubą kostkę bułkę namoczyć w ciepłym mleku lub mleku wymieszanym pół na pół z wodą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 133

SKŁADNIKI 75 dag mąki 25 dag margaryny 1 łyżka smalcu 1 szklanka cukru 1 jajo 0,5 szklanki mleka 8 dag drożdży cukier wanilinowy twarda marmolada dodatkowo: żółtko do posmarowania gruby cukier do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA      Do lekko podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. Zostawić do wyrośnięcia. Wlać wyrośnięte drożdże do pozostałych składników i wyrabiać ciasto

Przepisy Kulinarne
Seromakowiec 132

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE   Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek     Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki

kulinarnyswiatdomi
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 128

się że jest błąd, postanowiliśmy pozostać przy tej pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej 2 g kminku

R'n'G Kitchen
Skąd pochodzą pączki i faworki? 109

się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których wsadzano słoninę. Smażone były na smalcu i podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń

Moja smaczna kuchnia
Schab pieczony 146

świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu. SCHAB PIECZONY Składniki: 1 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli  1/3 łyżeczki pieprzu 3-4 łyżki majeranku smalec do smażenia Przygotowanie: Schab nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę  czosnkiem. Obtaczamy dokładnie w majeranku i tak zapeklowany odstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie

Bon appetit mon amie