lokalnym barze w Aleksandrii. Gdzieś w bocznej uliczce od suku. Nie mamy wiele czasu, a chcemy zamówić coś smacznego, sycącego i zdecydowanie egipskiego. Przyglądamy się menu na ścianie, z którego nic nie rozumiemy. Zauważamy, że wąsaty gość obok nas pałaszuje kolorową sałatkę pachnącą miętą. Prosimy na migi o to samo. Sałatka z bobu okazuje się pyszna. To był świetny wybór
zadanie-gotowaniedoprawić solą, pieprzem, sumakiem i tureckim pieprzem. Dodać do warzyw, wymieszać, doprawić harissą lub pastą paprykową jeżeli sałatka wydaje się nam mało ostra. Wstawić do lodówki, dobrze chłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem, najlepiej z płaskim, tureckim chlebkiem - lavaszem ( klik ). Smacznego
Stare Garyoczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę, marchewkę, cebulę i natkę pietruszki wrzucamy do miski. Pozostałe składniki sałatki łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa, całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego
Smak mojego domusię zakochałam. Tofu wędzone smakuje prawie jak oscypek, a komosa jest bardzo delikatna i pysznie komponuje się w sałatce z warzywami. To zdrowe, pełnowartościowe danie, idealne na obiad lub kolacje. W diecie bezglutenowej warte do przyrządzenia, w naszej diecie będzie często. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno rozgrzanym maśle.Smacznego!. A terz przepisy z Kocurkowa 2 już z lepszymi trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE S AŁATKA Z CIECIERZYCĄ SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI KARP PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodatkowo 2-3 łyżki rumu Przygotowanie Owoce pokroić w kostkę, wymieszać, chwilę schłodzić w lodówce. Taka sałatka jest dobrym dodatkiem na przyjęcia dla dzieci. Wystarczy dodać do niej dla zaostrzenia smaku odrobinę alkoholu i mamy pyszną przekąskę dla dorosłych. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone. Smacznego! Polecam śledzie w różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej śledzie z czosnkiem i majerankiem śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem sałatkę śledziową z jabłkiem sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami
potrawyregionalnepracy po tygodniowej przerwie nie jest łatwy i na dodatek trzeba wymyślać kolejne zestawy jedzonka ;) Śniadanie - sałatka z ciecierzycy, pomidorków i cebuli Lunch - dietetyczne, kremowe bolognese z mięsa z indyka z sosem pomidorowym z dodatkiem serka Philadelphia Przekąska - rzodkiewki Smacznego
Codzienne Gotowaniedodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok, wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika łyżeczkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyDynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie. Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami ) 2 kg dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki
Atlas Smakówprzyćmić nawet danie główne! ;) A jak ktoś nie wierzy, niech sam ugotuje i spróbuje. Smacznego! :) P.S. Pieprz pomarańczowy kupiłam jakiś czas temu w sklepie z hiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt. Jest to fantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko
Kuchnia PrezydentowejKurczak faszerowany bułką i natką pietruszki z chrupiącą skórką to smaczne danie które bardzo często króluje na moim stole wielkanocnym. Najlepiej smakuje podany na zimno z sosem chrzanowym , może być świetnym dodatkiem do sałatki. składniki na 5 porcji 1 sprawiony kurczak (około 1,80 kg) 2 pęczki natki pietruszki opakowanie przyprawy do kurczaka (30g) 4 ząbki czosnku 8 jajek
Smakowite DaniaKurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami”: The post
Moja Delicjaszwedzkie hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka , seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki: 1 seler korzeniowy
Qlinarnie i QlinarnieNasza sałatkę wkładamy do lodówki na 10 minut by nam wszystkie składniki się "przegryzły" Jeżeli lubimy w sałatkach więcej majonezu, możemy zwiększyć jego ilość przekładając nim np co 2 czy co 1 warstwę, to już zależy, od tego, co lubimy. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresach