Liście szpinaku są w zasadzie dostępne cały rok więc sałatki z jego udziałem mogą gościć na naszych stołach praktycznie o każdej porze roku, świetnie smakują, świetnie
kgwjanczewoZapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We
W kuchni Karmel-itkiletniej wody 10 g drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g ziaren (u mnie siemię lniane, dynia i słonecznik) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącej), dodać drożdże, wymieszać i zostawić na 30-60 minut(...)mąki pszennej razowej typ 2000, 150 g mieszanych ziaren, 10 g soli, 300 ml letniej wody), dodać zaczyn i wymieszać. Ręce i stolnice posypać mąką i zagniatać ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja wyrabiam ciasto początkowo w misce, później na stolnicy, ale jeżeli nie macie żadnego z powyższych, to można w tym celu wykorzystać blat kuchenny. Jeżeli
Passions hobbies lifełyżeczki skrobi kukurydzianej - wszystkie składniki wymieszać ze sobą 1/3 szklanki dowolnej melasy i 1/4 łyżeczki sody (doskonale pasuje do piernika, ale należy pamiętać, że melasa spowoduje, iż ciasto będzie słodsze. W razie potrzeby zmniejszyć ilość cukru i ilość płynów. Sodę dodać do suchych, a melasę do płynnych składników. Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata, gorzki ogórek (w krajach GCC - bitter gourd(...)moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem zimowym Serca karczochów Można zastąpić: słonecznikiem bulwiatym (topinambur) sercami palmowymi kalarepą Sos rybny Można zastąpić mieszając ze sobą 3 części anchois i 1 część sosu sojowego. Opcjonalnie można dodać kilka kropli soku z cytryny. Po wymieszaniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapolskich plażach (koniecznie rozstawionych bladym świtem!), albo też zwiedzają wszelkiej maści zabytki, ja pracuję. Od rana do wieczora, po dziesięć, dwanaście godzin dziennie. A po powrocie do domu... Piekę ciasta. W sobotę (choć właściwie była to już niedziela) skończyłam dwupiętrowy tort na chrzest o piątej nad ranem, żeby o ósmej ruszyć z nim w drogę. Małej Astrid, myślę sobie, było(...)się jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu 75 g rodzynek 80 g marcepanu 100 g ciemnej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele czasu upłynie, nim znajdę ich odpowiednik w jakiejś wegańskiej, bezglutenowej restauracji. O przygotowywaniu ich w domu nie myślałam, bo po pierwsze odstraszała mnie myśl o rezultacie przygotowywania ciasta bezglutenowego i bezjajecznego, a po drugie byłam pewna, że udawany farsz nie będzie już tak samo smakował. A jednak... Nie widziałam takiego przepisu na żadnym z blogów, być może ktoś już(...)pewnością, "pierogi ruskie" w tej wersji gościć będą u nas często. Od przygotowania pierwszej partii jedliśmy je już 3 razy. Składniki (na 16 sztuk): - 1 szklanka ziaren słonecznika (zalanych gorącą wodą na min. 3 godziny, przepłukanych kilka razy i odsączonych) - 1 szklanka ugotowanych ziemniaków - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - 8 arkuszy papieru ryżowego przeciętych na pół (u mnie
Smakuje zdrowoupływie pierwszej godziny wyrastania włączamy piekarnik, nagrzewamy do 220 stopni. Kiedy piekarnik jest już nagrzany wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką - i nagrzewamy około 30 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony mąką blat, formujemy okrągły bochenek - w tym momencie możemy go również naciąć - następnie wkładamy do nagrzanego żeliwnego garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy tak 40 minut, potem ściągamy(...)kratce. Smacznego :) * korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750 ** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony *** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki dyni, słonecznika czy zioła
Plate of Joysezamu. Wprost niewiarygodne wydaje się przygotowanie chałwy z tak niewielkiej ilości składników. Chałwę można również przygotować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie. Składniki: - 300g ziaren sezamu - 6 łyżek nektaru z agawy - orzechy pistacjowe niesolone bez łupinek (dałam 40g ale można więcej(...)połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki), przykrywamy szczelnie i wstawiamy do stężenia, do lodówki. Chałwa została zrobiona w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Ciastem co prawda nie jest, ale wyjątkowym łakociem – na pewno. Chałwą domową z pistacjami mogą się rozkoszować diabetycy, weganie, wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Jest
mojewypiekiinietylkowarzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny(...)włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu. Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku
Chilli Czosnek i Oliwamiodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek. Gotową masę wkładamy na przynajmniej 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia układamy gotowe formy, w odpowiedniej odległości od siebie, pamiętając, że nasze pierniczki będą trochę rosnąć(...)jeśli są małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się
Moja Mama GotujeWyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce posypując mąką. Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką(...)dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg. Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam, słonecznik lub siemię lniane. Bułki są pyszne pierwszego i drugiego dnia. Można również nadmiar zamrozić
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ( może być też pszenna lub żytnia) opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki dowolnych bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki słonecznika, suszona żurawina, suszone morele itp.) 2 małe jajka Do niedużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz bakalie. W niedużym rondelku rozpuściłam masło, dodałam płatki owsiane i mieszałam(...)pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc ręce można zwilżyć wodą. Ciastka można układać blisko siebie - nie rosną podczas pieczenia. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni
apetytnapieczeniewspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki mąki żytniej 2000200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę)1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonąszczypta soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj(...)zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.Piecz ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź
Słodko-Słony Świat Ilonyorzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa. Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraczków, jak Wam wygodniej. Nada(...)Polecam! SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 większe garści rukoli 1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany burak 100 g miękkiego koziego sera 4 łyżki siekanych orzechów włoskich (opcjonalnie słonecznika) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,75 łyżeczki miodu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Burak gotowany : buraka ugotuj
Słodko-Słony Świat Ilonyżółtko, sól, pieprz, pianę z białek i mąkę. Dosypać jej tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, a jednocześnie im mniej jej wsypiemy, tym kluseczki będą delikatniejsze. Wyrabiamy, wykładamy porcję ciasta na posypaną mąką stolnicę i roluję mały wałeczek, rozpłaszczam go i pod kątem kroję ostrym nożem małe kluseczki w kształcie rombów. W garnku zagotowuję około 1,5 l wody(...)kluseczki nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 2 minuty i następnie odcedzam. sos dyniowy: szklanki startej na grubych oczkach dyni 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 2 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 łyżki oleju roślinnego 8-10 listków świeżej szałwii sól, pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy odrobina imbiru i kolendry Słonecznik prażę na suchej patelni
W kuchni Karmel-itki