sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę(...)przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnityp700; przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika - 3 kopiaste łyżki siemienia lnianego - 2 kopiaste łyżki sezamu (u mnie zwykły i czarny po połowie) - 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo: - 3 łyżki ziaren do posypania Drożdże rozkruszyć do kubeczka(...)wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami oraz ziarnami. Dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wlać pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. Mnie wyręcza zawsze mikser, ale można również mieszać ręcznie. Ciasto jest bardzo luźne, takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy
Smaczne Zdrowełyżeczka suszonego majeranku ¼ łyżeczki mielonego kminku 280 ml wody 2 łyżki masła 2 cebule 20 dag kiełbasy Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania bułeczek Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek. Sposób wykonania: Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu aż cebula się zeszkli(...)kminek, zeszkloną cebulę, pokrojoną kiełbasę i drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić. Uformować kulę i położyć w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny aż do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki. Michałek zrobił również kilka bułeczek „przytulonych” to znaczy trzy małe kulki połączył w całość. Uformowane bułeczki pozostawić ponownie
Na słodko lub wytrawnieuzupełnić w inny sposób. W związku z tym nasze posiłki będą częściej obfitowały w takie rzeczy jak: Kasza gryczana Kasza jaglana Niełuskany ryż Soja Soczewica Ciecierzyca Sezam Siemię lniane Słonecznik A oto kilka przepisów na bezglutenowe dania i wypieki, które nie tylko są pozbawione glutenu, ale również w myśl diety bezglutenowej dostarczają składników odżywczych: Pizza 300g mąki bezglutenowej uniwersalnej(...)łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy ser żółty Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę
Kuchcik gotujepieczywo na zakwasie. Tymczasem z okazji pierwszej środy listopada zapraszam na baaaardzo puszyste bułeczki. Dla tych,którzy wolą razowe pieczywo polecam: Bułki pszenne z pełnego ziarna Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem Składniki na 12 bułek: 24 g świeżych drożdży (ewentualnie 12 g suszonych) 3½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1 jajo ¾ łyżeczki soli 50 g miękkiego(...)łyżki mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, mleko i jajko. Wyrobić ciasto. Na koniec w ciasto wgnieść miękkie masło. Jeszcze raz mocno zagnieść. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około godziny). Po tym czasie
Pełny talerzSkładniki: -2,5 szklanki mąki żytniej -1,5 szklanki mąki pszennej 650 -300 ml ciepłej wody -łyżeczka cukru -łyżeczka soli -5 dkg drożdży -5 dkg pszenicy -garść ziaren słonecznika -garść pestek dyni -łyżka oleju Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą 3 cm ponad poziom ziaren i na małym ogniu gotujemy do zmięknięcia(...)łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy rozczyn, sól i stopniowo obie mąki. Na koniec łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto. Dosypujemy ziarna i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy wałek. Dzielimy
Maminek kulinarnypół) 0,5 szkl. mleka kokosowego z puszki (użyłam mleka krowiego) 1/4 szkl. masła migdałowego o temp. pokojowej (użyłam masła orzechowego) Przygotowanie W malakserze zmielić wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni oraz daktyle na masę o konsystencji grubo zmielonej kawy.Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik.Dodać mleko kokosowe oraz masło migdałowe i całość wymieszać(...)wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcukru pudru 2 łyżki mleka Ponadto: karmelizowane orzechy włoskie i migdały do dekoracji posypka karmelowa marki Delecta posypka czekoladowa marki Delecta Na suchej patelni prażę orzechy włoskie i pestki słonecznika. Po uprażeniu dodaję cukier i masło. Rozpuszczam składniki i karmelizuję bakalie. Pierniczki miksuję w malakserze na pył. Dodaję karmelizowane bakalie z masłem i ponownie miksuję całość na gładką masę. Obręcze(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw
Mango PapajaKasza gryczana jest bardzo popularna na naszych stołach, często gotujemy ją do gulaszy lub wątróbki. Jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz
kgwjanczewoformie grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy 7 g suszonych drożdży 4 łyżki oliwy 250 g mąki z ciecierzycy 100 g mielonych migdałów 50 g siemienia lnianego 100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam itp.) szczypta rozmarynu (u mnie suszony) 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy(...)łączymy z migdałami, siemieniem i innymi nasionami. Dodajemy płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów. Ciasto mieszamy trzepaczką a następnie przelewamy do keksówki. Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy nie jest surowy w środku. Studzimy na kratce minimum 45 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – co i jak? Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem). Panierka paleo – niektóre pomysły: wiórki kokosowe, mąka kokosowa płatki migdałowe, mielone migdały łamane lub mielone siemię lniane mielone orzechy, mąka orzechowa tapioka(...)sól, pieprz, słodka papryka, chili, kolendra, czosnek w proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczy omega-6, więc raczej nie zalecamy ich jedzenia. Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka paleo to jajko i wiórki kokosowe , taka
PaleoSMAKBardzo smaczny domowy chlebek, prosty w wykonaniu! Składniki: 4 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 ½ szklanki mąki, ½ szklanki łuskanego słonecznika, ½ szklanki pestek dyni, ½ szklanki miodu, ½ łyżeczki soli, 2 żółtka jaja, ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce(...)przykryć i ponownie odstawić . Do podrośniętego rozczynu dodać 1 ½ szklanki mąki, ziarna, i miód. Wymieszać, dodać rozbełtane widelcem żółtka, posypać solą i cynamonem. Raz jeszcze wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto ręką lub mikserem. Następnie przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do podwojenia objętości. Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut
Tradycyjna KuchniaTeraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się(...)gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę
vegetaniemaki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj(...)rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże ,,ruszyły,,. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodaj wszystkie ziarna, otręby i pokrojone śliwki. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C
Apetyczna babeczkaWaniliowe placuszki z soi podane ze śmietankowym dipem oraz pestkami dyni i słonecznika *** PLACUSZKI SOJOWE /przepis własny/ 120 g ugotowanych ziaren soi jajko 2 płaskie łyżki mąki pszennej graham płaska łyżka mąki kokosowej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego waniliowego (można użyć dowolnego soku lub mleka) szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego masło klarowane(...)natłuszczenia foremek Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu. Frytkownicę nagrzać do 200 stopni (ustawić minutnik na 5 minut). Ciasto umieścić w foremkach na placki położonych na blaszce i piec około 15 minut we frytkownicy beztłuszczowej (ja używam modelu Purifry Multi Health od Russell Hobbs ) Po tym czasie wyjąć i podawać póki gorące
Poranek na słodkożytniej razowej 300 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika Na początek sezam, siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z ziaren pełnię smaku. Jak zaczną strzelać na patelni to zdejmujemy z ognia i czekamy aż przestygną. Potem wszystko na raz wrzucamy(...)godziny. Na 20 minut przed końcem wyrastania moczymy garnek rzymski razem z przykrywką. Po prostu w całości wstawiamy do wody i trzymamy tam właśnie 20 minut. Jak ciasto wyrośnie to przekładamy je do natłuszczonego (u mnie natłuszczenie nie pomaga więc tym razem spód wyłożyłem papierem do pieczenia) garnka rzymskiego, zakrywamy pokrywkę i wstawiamy do zimnego piekarnia. Nastawiamy grzanie
Marder&Marder Manufacture