paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków
kruche babeczkipergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach. PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki
Smakowy Rajmiski, wsypać garść łuskanego słonecznika i tyle samo rozgniecionych orzechów włoskich (wsypać pierwej do woreczka 1-razowego, rozgnieść dnem rondelka) oraz 7 g drożdży suszonych. Dolać 350 ml wody o temp. 30-37 stopni, w której uprzednio rozpuszczone zostało 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru. Wlewać stopniowo wodę do miski, mieszając łyżką. Wyrobić ciasto ile wlezie w misce, resztę
Right Behind The Kitchenkostkę) ~jajko ~40g pestek słonecznika ~40g pestek dyni ~dwie pełne łyżki miodu Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić na stolnicy i zagnieść na gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 sekund. Do miodu dodać pestki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać
chili & sugarpestek słonecznika,1 łyżka soli. Przepis na 2 keksówkiPrzygotowanie: Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy kilka sekund łyżką, tak by składniki się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy łyżką, w jednym kierunku. Keksówki smarujemy masłem i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Odstawiamy
Aga w kuchnidyni, słonecznik, rodzynki czekolada 0,5 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i czekoladę. Ciasto wychodzi bardzo
Czerwona PorzeczkaMoja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu(...)daktyli 1 łyżka płynnego miodu ( u mnie akacjowy) szczy pt a soli morskiej *u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika Masa jaglana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik ) 1/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki oleju/2 łyżki masła 1-2 łyżki
Kto ugości moich gości?nasion słonecznika • 6 łyżek pestek dyni • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1/2 łyżeczki soli • 100 g sera żółtego startego na drobnej tarce Składniki mokre • 2 jajka • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki oleju Wykonanie: • Wymieszać składniki suche osobno i mokre osobno. • Dodać mokre do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. • Ciasto nakładać
To co kochamFormę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem siemienia lnianego i słonecznika, z płatkami orkiszowymi
Kucharzycadowolne dodatki (suszone pomidory, słonecznik, pestki dyni, itd.) można pominąć ten krok Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora
Malinowo w kuchniJeśli nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków
Proste Potrawysól, 2 łyżeczki nasiona słonecznika, 1/3 szkl sezam, 1 łyżka siemie lniane, 1 łyżka nasiona dyni, 1 łyżka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Zakwas dzień wcześniej dokarmiamy, musi być aktywny. Mąki mieszamy razem. Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Gotowanie moimi oczamiPrzylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe) 1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta
Kto ugości moich gości?soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego 6 łyżek złocistego siemienia lnianego 2 garści suszonej żurawiny woda W piątek po południu do zakwasu z poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej, by go "ruszyć". To był zakwas, którego nie używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru
Weekendy w domu i ogrodzieżytni z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki:1 opakowanie mieszanki na chleb drwala310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek i wyrabiamy ciasto przez 20 minut
Kulinarne przygody Gatitydowolnych ziaren (sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane)+ opcjonalnie do posypania 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie. Wymieszajcie ze 100 g mąki chlebowej i odstawcie na 30-60 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z resztą składników (mąki przesiejcie) i zagniatajcie przez około 10 minut (u nas robi to mikser z hakiem). Kiedy ciasto będzie dosyć sprężyste
OliveandThymezrobić przed pieczeniem ciasta lub dowiemy się czym jest kiszenie i pasteryzacja. Przepisów w ksiażce jest ponad 130 i podzielone zostaly w ciekawy sposób na rozdziały związane z kolorami. W nawiasach podałam przykładowe przepisy z poszczególnych rozdziałow. Niektóre nazwy rozbrajają :) kuchnia biało-kremowa ( Bezowe owieczki czyli chmurki na talerzyku) kuchnia żółto-pomarańczowa (Brzoskwiniowe słoneczniki, czyli lato na […] Artykuł Cecylka
Mienta blogPrzygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki. 4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego
Tradycyjna kuchnia KasiKoniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam.SKŁADNIKI1 szklanka mąki graham orkisz2 szklanki mąki pełnoziarnistej2 szklanki mąki żytniej razowej1 łyżeczka cukru
W kuchennym oknie Ewyktórzy za nimi nie przepadają, nie mówmy z czego się składają a nikt się nie zorientuje o ! :D Następnym razem dodam więcej suszonej żurawiny i może ok 3 łyżek słonecznika, myślę że warto pokombinować :) Przepis ze strony gotujemy.plSkladniki :15 dag masła1 szkl mąki2/3 szkl płatków owsianych1/2 szkl cukru pudru2 jajka2 łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suszonej żurawiny3(...)razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera.Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
charlotte gotuje