słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:67/114)

5. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★ 214

Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w  okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na  słodko  w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na  wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej(...)wiele osób nie potrafi uwierzyć - pomaga  leczyć anemię  (podnosi poziom hemoglobiny poprzez wysoką zawartość żelaza) Dyniowo - pietruszkowe placuszki z soczewicy z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru i pomidorków koktajlowych:  - 100g soczewicy zielonej lub czerwonej (mi bardziej odpowiada czerwona) - kilka dużych łyżek puree z dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich

Pland based fille
Ciasteczka słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 154

jajko Przygotowanie Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka

Słodkie okruszki
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 169

lnianego (+ do posypania) 3 łyżki ziaren słonecznika (+ do posypania) 1 łyżeczka młodego jęczmienia Sposób przygotowania: Do małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez

Kolorowy Przepisownik
Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski 172

drożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 500 ml ciepłej wody Wykonanie Rozcieramy w misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką

Mieszam w Garnku
Żytnie rogale z ziarnami 168

posmarowania ) - po 2 łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie

Wypieki Rene
Korzenne muffiny marchwiowe z bakaliami/ bez cukru 189

200ml wody namaczamy rodzynki, słonecznik, owoce goji i daktyle, gotujemy do wrzenia, pozostawiamy na kilka minut aby owoce dobrze nasiąkły.  Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy.  Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.  Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką.  Gotową masę przekładamy

upichcona
Domowe pieczywo - bułeczki śniadaniowe 161

drożdży  1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 230

innej)- 40g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane)- 400ml ciepłej (nie gorącej) wodyDrożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt

Smaczne Zdrowe
CHLEB ODMIENIAJĄCY ŻYCIE, BEZGLUTENOWY 222

Wszystkie suche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną

Smaczne Zdrowe
Chleb wielozbożowy 179

zmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą. Skropić octem jabłkowym i dobrze zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć

Z miłości do słodkości
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 167

Domowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki

Z miłości do słodkości
makaron z pesto – danie ekspresowe 156

składniki: ok. 200 g makaronu penne 150 g pesto z czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego np. parmezanu, w moim przypadku żółty ser a la oscypek domowej

Domowy Smak Jedzenia
Ekspresowa sałatka 4047

Może się nazywać żółtą sałatką, bo kolor żółty tu dominuje, jest taka prosta, a tak wspaniale smakuje, że można ją gorąco polecać! Składniki: 1 puszka kukurydzy

kgwjanczewo
Bo urodzinowy nie musi być tort 222

Germanie także piekli ciasta na... Święto Bożego Narodzenia - dla Dzieciątka Jezus, przy czym trzeba tutaj dodać, że nie zawsze to były torty takie jakie znamy teraz, przypominały raczej zwykłe ciasta, niektórzy używają stwierdzenia "bread-like product". Dopiero z czasem pojawiły się pierwsze Geburtstagorten i Kinderfesty. I tak oto tradycja z bogów przeniosła się cichcem na człowieka. Teorii pewnie jest jeszcze(...)foremkę, posypaliśmy karobem miejsce kół w formie i upiekliśmy biszkopt. Biszkopt nie przekładany niczym, a tym bardziej niczym skomplikowanym. Ot. biszkopt. Jego zadaniem było ślicznie wyglądać. Dołożyliśmy dioramę ze słonecznika, migdałów, kandyzowanych ananasów oraz leśnego mchu .   Efekt?      3letni solenizant nie posiadał się z radości i każdemu opowiadał o ciuchciotorcie. Efekt został wzmocniony przez prezent urodzinowy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie 177

godzin Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki otrębów żytnich 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko

Kulinarne przygody Gatity
Chleb marchewkowy ekspresowy! 1675

letniej wody garść ziaren słonecznika (ok. 30-35g)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb marchewkowy ekspresowy – Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, drożdże instant (jeśli dodaje się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około 1 godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto

Kulinarne Przeboje
Ciasteczka z nasionkami i miodem 173

płatków owsianych 100 ml nasion słonecznika 100 ml nasion lnu (u mnie złocisty) 200 ml mąki orkiszowej razowej 200 ml mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki

FitKot
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 186

łyżki siemienia lnianego 4 łyżki słonecznika 1 łyżka kminkuDrożdże rozpuścić z letnim mlekiem i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, ziarnami i solą. Do tego dodać wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę i ciepłą maślankę (wodę i maślankę można razem podgrzać w garnku). Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno odstawać od rąk. Następnie 2 blaszki

Made By Mom And Son
Chleb z ziarnami 209

garście pestek słonecznika, dyni i sezamu   Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki,mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.Rozczyn wyrósł.   Dosypujemy 3 łyżeczki soli i dolewamy 500 ml wody.Wyrabiamy ciasto do momentu, aż mąka nie będzie widoczna

Maminek kulinarny