słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:59/114)

Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 135

słoika i schować do lodówki do kolejnego użycia. Dodać  ziarna słonecznika, odcedzone ziarno żyta, pestki dyni, nasiona chia, siemię lniane,  mąkę żytnią typ 720, wodę, sól oraz . Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h.  Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia (papier lekko

Moje Qulinaria
Bułeczki pszenne z ziarnami 165

ciepłej wody -łyżeczka soli -4 łyżki oleju -nasiona białego i czarnego sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dolewamy pozostałą wodę, dodajemy sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, dolewamy olej , wyrabiamy, aż się wchłonie, dosypujemy nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Maminek kulinarny
domowa granola 155

składniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego

Domowy Smak Jedzenia
Prosty pszenny chleb 130

Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i  pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni

Na słodko lub wytrawnie
FIT batoniki owsiane z bakaliami 222

płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać

Kraina Miodem Płynąca
Schabowe w ziarnach 216

pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia   Schab delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy solą i pieprzem.   Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego.Doprawiamy solą i pieprzem

Maminek kulinarny
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 197

drożdży;2 łyżki ziaren siemienia lnianego;2 łyżki otrębów żytnich;1 szklanka ziaren słonecznika;2 łyżki oleju.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć

Gospodyni Miejska
Chleb z ziarnami 192

pokruszone drożdże. Następnie dodajemy ocet. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, słonecznik, pestki dyni, otręby pszenne, sezam, siemię lniane i płatki owsiane. Wszystkie ziarna dałam mniej więcej po garści. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ciasta. Następnie przekładamy ciasto do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik

Aga w kuchni
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 585

łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 188

siemieniem i słonecznikiem: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (mielonego lnu) 3 łyżki siemienia lnianego (nasion) lub nasion chia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru trzcinowego(...)pędzelka. Wkładamy ciasto. Mokrą dłonią wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40°C na 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze ok. 50 minut. W czasie pieczenia można pryskać chlebek wodą, aby wytworzyła się chrupiąca skórka, ale nie jest to konieczne. Post Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem pochodzi

Poezja smaku
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 832

lnianego -garść ziaren słonecznika -opcjonalnie trochę maku do posypania chleba Przygotowani chleba jest analogiczne do poprzedniego- ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsypujemy obficie  blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybkie zaziarenkowane ciasto ucierane 168

stracił. Duże wymagania ale da się. Da się. To bardzo zdrowe ciacho.Dodatek masła i ziaren sprawi, że będziecie nim zachwyceni.Mieszanka jest idealnie skomponowana ,a zawarte w niej ziarna słonecznika, sezamu,orzechy arachidowe oraz cynamon ,kardamon i gozdziki, wprawią Was w pozytywny zawrót głowy. Ciacho do kawy, ziółek, herbatki... Ciacho na podróż, piknik, do cioci...Można się tym ciachem pochwalić! Dekoracja(...)roztopione masło MASMAL, temperatura masła nie ma znaczenia. Ważne, aby nie było za bardzo gorące! Wsyp ziarenka Cynamonowy Raj i wymieszaj najlepiej łopatką. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, wlej ciasto i włóż foremkę do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach około pół godziny do 40 minut. Mnie troszke ciasta zostało zrobiłam z tego samego ciasta ale już bez ziarenek takie niby

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenny bez wyrabiania 151

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać

moj przepis na
sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki 141

składniki: 300 g fasolki szparagowej 5 młodych marchewek 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni 2 łyżki masła sól wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki

Domowy Smak Jedzenia
Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami) 160

Rzadko piekę domowe chleby, ponieważ... strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego. Muszę mieć prawdziwą wenę, aby w domu pachniało świeżym pieczywem. Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego. Ten przepis (od mojej kochanej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować. Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja. W końcu zmobilizowałam się i wraz(...)łyżki octu balsamicznego Dodatki: 5 łyżek pestek słonecznika (u mnie sezam) 5 łyżek pestek dyni 5 łyżek siemienia lnianego (w ziarenkach) Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem oraz ciepłą wodą. Dodać resztę składników. Całość dokładnie wyroić za pomocą drewnianej (!) łyżki, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 min. (Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.) Po tym czasie masę należy

Di gotuje
Ciasteczka z płatkami pszennymi, sezamem i słonecznikiem 162

cukru z wanilią  50 g  sezamu   50 g słonecznika   (u mnie ziarna  Skworcu ) Wykonanie: 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy

Smak mojego domu
Ciastka z czekoladą i pestkami słonecznika 113

Dodatkowo: 50g gorzkiej czekolady (drobinek lub posiekanej) 50g pestek słonecznika (łuskanych) Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore

Di gotuje
Pasta sojowa z pieczarkami i orzechami 163

staną się ciemne. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mielimy orzechy i ziarna słonecznika. Kiedy pieczarki będą już gotowe wkładamy wszystkie składniki do jednego garnka, mieszamy i blendujemy. Doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i papryki. Pastę można używać do smarowania, kanapek i grzanek lub jako masę do ciast

Weganka gotuje
Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 152

szklanki ksylitolu fińskiego pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Płatki z teffu, słonecznik i wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy przez chwilę. Można też zmielić je w młynku do kawy. Dosypujemy ksylitol, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, dolewamy mleko roślinne, olej kokosowy i wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, zostawiając

FitKot
Chleb pszenny wieloziarnisty na zakwasie 160

wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu 480 80 g ziaren słonecznika 40 g siemienia lnianego łyżeczka soli pół łyżeczki cukru ok. 400 ml przefiltrowanej wody łyżeczka nasion babki płesznik Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Gdy pojawią się pęcherze powietrza (po ok. 6 minutach) wsypać nasiona i dobrze

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem 214

Mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki Otręby pszenne - 3 łyżki Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki Ciepła woda - 1 i 1/3 szklanki Zakwas żytni razowy - 3 łyżki Sól - łyżeczka Cukier - łyżeczka Wykonanie : Mąkę przesiałam, dodałam otręby, dolałam wodę i całość wymieszałam - odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Ciasto jest raczej luźne i nieco lepkie. Po tym czasie dodałam pozostałe składniki, wymieszałam

apetytnapieczenie
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 161

siemienia lnianego , 250 ml wody , 150 ml mleka , 4 łyżki oliwy . Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać razem w misce. Wodę i mleko podgrzać lekko. Wlać do suchych składników wraz z oliwą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość luźna masa. Ciasto obsypać lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Olej rzepakowy w kuchni czyli pyszne bułeczki z sezamem 193

puszystości bułeczkom. Całość odstawić pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 6 bądź 8 części. Wyrobić ładne kuleczki, położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem, czarnuszką bądź ziarnem słonecznika. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Moje bułeczki trochę popękały, ale smak

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania