słonecznik ciasto - 1709 przepisów (strona:82/114)

chleb na drożdżach- szybki, codzienny, zwykły 158

lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na  różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki, słonecznik, sezam, czarnuszkę, suszoną paprykę  i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Piekę go w krótkich keksówkach lub w tortownicach.  Uwaga:   Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę(...)łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 200

nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością.  Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki(...)sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.   Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa chałwa 194

obniża poziom cholesterolu. Co tu więcej mówić... Przepisy w dłoń i ruszamy do kuchni! Składniki: 200 g sezamu 3-4 łyżki miodu Dowolne dodatki:  rodzynki pistacje orzechy włoskie słonecznik kakao  itp. Przygotowanie: Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i uprażyć. Należy je często mieszać i uważać żeby się nie przypaliły. Kiedy delikatnie zbrązowieją, przełożyć do miski(...)robić stopniowo, ponieważ zależnie od rodzaju miodu może być go potrzebne mniej lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Kidy masa będzie miała konsystencję plasteliny, dosypać ulubione dodatki, zagnieść ciasto, uformować w pożądany kształt (lub umieścić w foremce) i zostawić w lodówce do schłodzenia i stężenia

Piąty grzech główny
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 176

samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).- kończenie:1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno czosnkowym dipem o kremowej konsystencji.2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony szpinak.3. Na szpinak kładziemy plastry sera żółtego (1 rodzaj),4. Posypujemy(...)Wtedy poczujecie prawdziwą moc mieszanki. Ziarenkowo się postarało i "odwaliło kawał dobrej roboty" łącząc wszystko to co kryje się pod nazwą "Piekło - niebo". A co to takiego??"Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz: - Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia

Wypisz Wymaluj
"SEREK" A'LA DANONE Z TOFU 156

    Czasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni

W kuchni Karmel-itki
Murzynek z kawą 190

Pomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie

Moje domowe kucharzenie
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 203

łyżeczki granulowanego - opcjonalnie 1 duża łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju 3-4 łyżki ulubionych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, kurkuma, kminek) garść słonecznika, sezamu, lub ulubionych ziaren  + ulubione zioła lub ziarna do posypania bułeczek przed pieczeniem pół łyżki masła Przygotowanie: W głębokiej misce rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy je 1,5 szklanki letniej wody(...)oraz letnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy

Symfonia Smaków
Mini serniczki cytrynowe na zimno na spodzie z prażonego słonecznika oraz z lemon curd 1899

Mam dla Was super przepis na mini serniczki na zimno! Nie jestem fanką tego typu serników jednak ten wyszedł wprost genialny! Delikatnie słodki, nieco kwaśny, rześki

Mango Papaja
Bezglutenowe pieczywo chrupkie z pestką avocado 165

domowa-4 kupne) 200 g płatków jaglanych (zazwyczaj są dokładnie w takiej ilości pakowane) 200 g mąki gryczanej 50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 50 g nasion słonecznika 30 g ziaren sezamu duża łyżka czarnuszki 1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę) łyżeczka soli 500 ml wody ziarna/bakalie możecie dodawać(...)chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia. Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto” aby nie było grubsze niż 5 mm. Tak przygotowane piecz przez 20 minut w temp. 170-180 C z termoobiegiem (ciasto musi jak najbardziej wyschnąć). Wyjmij z piekarnika

greenscarf
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 166

wody, by składniki mogły się połączyć i dawały się mieszać łyżką. Więcej wody potrzeba, gdy stosuje się mąki razowe. Mieszam aż zaczną powstawać pęcherze powietrza. Nie wyrabiam ciasta ręką. Ciasto przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na noc do wyrośnięcia.   W niedzielę rano sporą garść odkładam na następny raz do pojemniczka i wkładam do lodówki. Resztę masy przekładam do keksówki(...)dodatki. Dziś była garść płatków orkiszowych. Lubię też chleb z ziarnami kminku, z czarnuszką, z żurawiną i świeżym rozmarynem, z siemieniem lnianym (trzeba uprzednio namoczyć), z pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Zatem, co ma się pod ręką, można spokojnie wrzucić. Czasem chleb jest całkowicie pszenny, innym razem pszenno-żytni

Weekendy w domu i ogrodzie
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 144

drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką cukru Drożdże wsypać(...)miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki.  Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce i odstawić, aż podwoi objętość (1-1 ½ godz

KUCHARNIA
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną 265

zdrowia. Zamieniłem bowiem 10% mąki pszennej na gryczaną. Odrobinę zmieniło to teksturę bułek. Z ilością ostropestu nie należy przesadzać. Ziarna są trochę twarde (twardsze na przykład od ziaren słonecznika). Jeśli doda się ich za dużo, może to spowodować, że bułki trzeba będzie gryźć, a nie jeść. A nie o to chodzi. Dałem więc na próbę 30 g ziaren ostropestu(...)Przedziałek robimy tuż przed włożeniem bułek do już nagrzanego piekarnika. Warto bułki oprószyć mąką, wtedy niezależnie od tego, którego akcesorium użyjemy do zrobienia przedziałków, nie przykleja się ono do ciasta. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Składniki (na 9 bułek): 500 g mąki pszennej 550 50 g mąki gryczanej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z mąką orkiszową 150

pszenna typ 500     - 150gmąka orkiszowa typ 750  - 175g  *mąka żytnia typ 2000        - 175gotręby żytnie     - ok 25 gpestki dyni lub słonecznika - ok 25gsól  - 2 łyżeczkikminekwoda  - 400mlzakwas żytni  - 3-4 duże łyżki * często zamiast typu 750 daję 2000przygotowanieRano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę się ogrzeje - dokarmić(...)dodać zakwas  (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko olejem, obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić

Stare Gary
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 157

sól 20 gdrożdże  5 g instant słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :* wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią  spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu(...)szklanki )woda 180 g (3/4 szklanki)sól 10 g (1 łyżeczka )drożdże instant 1/8 łyżeczki - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej na 12-16 godzinMieszanie ( z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 630 g (5 szklanek )woda 260 g (1 1/8 szklanki)sól

Basia w kuchni
Domowe ciasteczka bananowe z nasionami (idealna przekąska do szkoły i pracy) 136

też brzmią świetnie. Możliwości są nieograniczone! Oprócz tego aż cztery przepisy na ciastka znajdziesz tutaj>>> . Przepis na ciasteczka bananowe z nasionami Składniki banan płatki owsiane górskie słonecznik rodzynki siemię lniane nasiona chia Wykonanie Banana rozgniatamy widelcem i wsypujemy wybrane dodatki w dowolnej ilości. Formujemy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Tym razem zrobiliśmy ciasteczka(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry  Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Co Lila

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Domowe ciasteczka bananowe z nasionami (idealna przekąska do szkoły i pracy) 134

też brzmią świetnie. Możliwości są nieograniczone! Oprócz tego aż cztery przepisy na ciastka znajdziesz tutaj>>> . Przepis na ciasteczka bananowe z nasionami Składniki banan płatki owsiane górskie słonecznik rodzynki siemię lniane nasiona chia Wykonanie Banana rozgniatamy widelcem i wsypujemy wybrane dodatki w dowolnej ilości. Formujemy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Tym razem zrobiliśmy ciasteczka(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry  Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Co Lila

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Bakaliowy mazurek 170

Zapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd(...)słodko- z kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie! * płatki owsiane- 150 g * mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie) * miód- 2 czubate łyżki * woda- 1/2 szklanki * powidła śliwkowe- 3 łyżki * prażony słonecznik i różowe mikro krople*- do ozdoby Piekarnik nastawić na 200 stopni. Bakalie i płatki

Kraina Miodem Płynąca
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 173

Smalec" z fasoli  i własny paprykarz warzywny to u nas podstawa, do tego tahini (czyli pasta z sezamu, pyszna), masła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa  czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki(...)pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie  ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania