temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką(...)być na tyle miękka, aby z łatwością wchodził w nią widelec. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż dynia trochę wystygnie i oddzielamy skórkę od miąższu. Miąższ blendujemy. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut. GOTOWE
Czerwona Porzeczkasię ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie:) Ja sięgam do moich zapasów i wyciągam słoik pełen przetartych jabłek. Sprytne zagranie dla takich leniuchów jak ja. Zawsze zaopatrzam się na zimę i gorsze czasu w kilkanaście słoików przetartych jabłek i innych owoców kompotów itp. Dzięki temu
ciastkarnia na kruchym spodzieobiecuje:) http://pearismysize.blogspot.no Składniki: 200 g masła 150 g cukru 500 g mąki 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 1 kg jabłek lub duży 1 l słoik gotowych przetartych i przesmażonych 4 łyżki rumu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy cukier, sodę i wbijamy jajka. Na koniec siekamy masło na drobne kawałki i dodajemy(...)czasie dzielimy go na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy w kształt prostokąta i wykładamy nią dno i brzeg blaszki. ciasto skrapiamy rumem. Następnie wykładamy na wierzch jabłka z słoika lub obieramy i kropimy w plasterki świeże. Owoc skrapiamy resztą rumu i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Gotowe ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Przypominam, że szarlotka najsmaczniejsza jest
ciastkarnia na kruchym spodziegotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info . Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,5 litra- ja zrobiłam połowę porcji ;) Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki(...)zredukuje się nadmiar wody. Czas duszenia zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Mi zajęło to około 2,5 godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut, odstawiamy do góry dnem i czekamy aż sos wystygnie. GOTOWE
Czerwona Porzeczkagodzinę. Po tym czasie odstawić powidła do ostygnięcia po czym ponownie smażyć aż zgęstnieją, na końcu dodać rum i wymieszać. Słoiczki i dekielki zalać wrzącą wodą. Do wyparzonych, osuszonych słoików wlewać gorące powidła. Dobrze dokręcić słoiki i odstawić na deskę do góry dnem na 30 minut. Żeby mieć pewność, że słoiczki są dobrze zawekowane można dodatkowo pasteryzować je przez
Ze smakiem i z pasjąnaprawde super! My musimy zrobić jeszcze raz (póki są śliwki) bo nasze zapasy szybko się kurczą :) Czas przygotowania: około 4h najlepiej rozłożonych na dwa dni Ilość porcji: 4 małe słoiki Składniki: 2,5 kg śliwek węgierek 4 kostki czekolady mlecznej 4 kostki czekolady gorzekiej 2 łyzki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wyciągamy(...)wyjmujemy, mieszamy i smakujemy powidła. Jeśli są za mało słodkie to dosładzamy cukrem lub cukrem waniliowym. Wkładamy do piekarnika jeszcze na godzinkę. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Warto poczekać z dwa dni na wypróbowanie powideł (tak wiemy ze to długo.. :)), jednakże dopiero po tym czasie smaki w pełni się przenikną
Kolizje Smakówziarenka (wystarczy tępą stroną noża przejechać wzdłuż przeciętej połówki i ziarenka zostaną na ostrzu). Zebrane ziarenka dorzucamy do cukru. Dokładnie mieszamy. Pozostałą wanilię przecinamy na pół i dorzucamy do słoika. Zostało w niej jeszcze dużo aromatu, który warto wykorzystać. Szczelnie zamykamy słoik, potrząsamy kilka razy i odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie mamy pyszny, domowy cukier z prawdziwą wanilią
Kolizje Smakówefekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna! Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut gotowania Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g Składniki: 1 ½ kg gruszek 1 laska wanilii ½ cytryny 100g cukru Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka(...)przecinamy na pół i tępym końcem noża wyciągamy ziarenka, które dodajemy do owoców. Całość mieszamy. Zostawiamy na malutkim ogniu na około 90 minut. Po tym czasie przekładamy do czystych słoików i zakręcamy. Odstawiamy do góry nogami na kilka minut. Gotowe
Kolizje Smakówrodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem ). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak niedawno odkryłam w Warszawie sieć delikatesów z produktami śródziemnomorskimi - Piccola Italia, gdzie można kupić suszone oliwki, więc jeżeli chcielibyście spróbować dzisiejszy makaron w prawdziwej wersji jadanej w Apulii - droga(...)łyżeczki płatków chilli/chilli w proszku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 110 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 110 g suszonych czarnych oliwek (wydrylowanych) lub czarnych oliwek ze słoika (wydrylowanych) + szczypta soli 400 g spaghetti garść poszarpanych listków bazylii Przygotowanie: W małym rondlu podgrzej wino, dodaj do niego suszone pomidory i oliwki i doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj
Chilli Czosnek i Oliwapotrawami Tatarskimi... ... a na stoisku z tradycyjnymi wędlinami pyszną białą kiełbaskę z musztardą: Jeśli już o wędlinach mowa, to naszą uwagę zwróciło stoisko firmy Smakosz z wyrobami mięsnymi w słoikach . Są to, jak mawia mój Mąż, tzw. podłe wędliny (oczywiście bez uszczerbku dla ich jakości czy smaku), typu kaszanka, wątrobianka, czy salceson, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami i utrwalane(...)metodą pasteryzacji. Ja od takich dobroci trzymam się z daleka, ale mój Mąż był zachwycony i bardzo żałuje, że kupił sobie tylko słoik wątrobianki, a nie trójpak, jak zachęcała nas sprzedawczyni:) Mnie te wyroby przekonały naturalnym składem, fajnymi nazwami ( jak kiełbasa po świniobiciu, salceson po świniobiciu ) i uroczym opakowaniem. Na Targach promowane były też kapłony, czyli wykastrowane koguty. Kapłon jest
Chilli Czosnek i Oliwapasteryzacji, od razu do jedzenia, wóczas lepiej nam się połączą składniki. Gotowe powidła przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą (do ok.1/2 pojemności słoików) przez ok.15-20 minut od zagotowania lub w piekarniku przez ok.60 minut. Więcej informacji o pasteryzacji i smażeniu powideł zamieściłam tutaj Gdy mamy już spasteryzowane powidła bez dodatków można je również przerobić(...)czekoladowe, ja swoje pierwsze tak właśnie przygotowałam. Do garneczka wyłożyć powidła ze słoika, dodać proporcjonalnie do wagi kakao i ksylitol i podgrzać do dokładnego wymieszania. Odstawić do przestudzenia. Idealnie sprawdziły się jako dodatek do rogalików, przepis już niebawem. Smacznego
Smaczne Zdrowecukier, rozgniecione ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 – 15 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem na kilka minut. Dżem z borówki amerykańskiej z całymi owocami Składniki: 1,5 kg borówki amerykańskiej 200 - 300 g cukru(...)miksujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy sok z cytryny i pozostałe pół kilograma borówki. Gotujemy przez następny kwadrans. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Stawiamy do góry dnem na 5 – 10 minut
Sto kolorów kuchnidżem powstał na specjalne życzenie Żarłoczka, który uwielbia brzoskwinie i ich połączenie z cynamonem . Myślę, że kilka słoików zje po prostu łyżeczką a nie na chlebie czy w naleśnikach . Taki to z niego łakomczuszek :D Ale co tam - niech ma skoro tak lubi, prawda ? A znacie ten banalnie prosty sposób na naklejanie etykiet na słoiki z przetworami ? Sprawdzony i śmiało
Smaczna Pyzadań obiadowych są u nas surówki albo warzywa duszone . Nie szykuję dużej ilości gotowych sałatek bo nie ma takiej potrzeby. Zawsze przecież można zetrzeć jakiegoś selera albo otworzyć słoik kiszonych ogórków . Ale lubię mieć coś awaryjnego czyli jakiegoś gotowca. I dlatego dzisiaj przepis na prostą i smaczną sałatkę z białej kapusty, którą pakuję do słoików i w razie czego
Smaczna Pyzamoja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego! Spróbujcie! Składniki : * 3 kg równych ogórków gruntowych * pół główki czosnku * 3 łyżki soli morskiej * 3 litry ciepłej przegotowanej wody * koszyczki kopru - tyle ile słoików * liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie : Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość przykryć liściem wiśniowym. Wodę wymieszać z solą, zalać słoiczki z ogórkami. Zakręcić
Magiczne Życie Marty