słoik - 12348 przepisów (strona:281/824)

Domowa oliwa smakowa 123

przyda mi się do sosów, bo mam zamiar jeść częściej sałatki.    Składniki : * szklanka oliwy  * 6 ząbków czosnku  * papryczka chili    Przygotowanie : Podgrzać oliwę. Do słoika bądź butelki wrzucić obrany czosnek oraz papryczkę chili bez pestek. Zalać ciepłą oliwą i zostawić do wystygnięcia. Zakręcić słoik. Przechowywać w zaciemnionym miejscu np. kuchennej szafce

Magiczne Życie Marty
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 226

zbliżaj się! Nie mają dziś humoru." - woła Wuj za plecami. Machinalnie cofam się od barci.  "Słonecznikowy, rzepakowy lipowy i lipowo-akacjowy, jest chaberkowy wielokwiat. Jaki chcesz?" - potrząsa słoikami pełnymi miodu. "Dziś to ja pobawię się w pszczółkę" - uśmiecham się zawadiacko. Biorę wiklinowy koszyk, zakładam włosy za ucho i idę na pole za domem. MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO. (źródło(...)cukier i gotować  (na bardzo małym płomieniu) 2 godziny do uzyskania gęstego syropu (ja gotowałam ok. 15 minut krócej). Gotowy miód przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem. *** Oczywiście, w zależności, ile miodu chcemy, zmieniamy proporcje, ale  3 razy więcej kwiatków - 3 razy więcej cukru. Osobiście potroiłam porcję. Pragnę Wam polecić

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 248

odwracając do góry dnem, po czym przykryłam kocem i pozostawiłam do powolnego wystygnięcia (cały czas pod kocem), na całą dobę. Szczaw pasteryzowany można przechowywać nawet do kilku lat, jeżeli słoiki są szczelne. Nie obyło się także bez skorzystania z okazji! Ironizujący Tata, zaproponował "to zielsko" na obiad. Chcesz? To masz. ZUPA SZCZAWIOWA. 2 - 3 słoiczki szczawiu lub 2-3 garście(...)gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym szczawiem. Cebulę siekam drobno, podsmażam na maśle. Następnie dorzucam szczaw. Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia.  Zmniejszam płomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję

W kuchni Karmel-itki
BABCINY JABŁECZNIK. 250

zawadiacko i znika w skrytce. Pamiętam, że zawsze chowałam się w niej, jak byłam mała, pomiędzy workiem z mąką a wielkimi garami, kryjącymi pyszności. Zwykle, pomiędzy innymi składnikami, puszkami, słoikami, kryło się pudełko, gdzie Babcia chowała coś pysznego. Wyłania się wesoła z blachą ciasta w dłoniach i bez pytania, nakłada solidny kawałek na talerzyk. Wie, że nigdy nie odmówię. Babcia(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub  posmarowanej masłem i posypanej mąką). Piekła w 160 stopniach na funkcji  termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuścił w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiła do wystudzenia. Kiedy zaczęła gęstnieć, zmiksowała z jabłkami. Wyłożyła

W kuchni Karmel-itki
BARSZCZ WIGILIJNY. 339

wersja udomowiona wg mojej Mamy; / 1 l zakwasu buraczanego 1 l wywaru warzywnego 2 ząbki czosnku suszony majeranek liść laurowy 3 ziarenka ziela sól  świeżo zmielony czarny pieprz słoik domowych buraczków (ok. 400 g) Do gotującego się wywaru dodaję słoik buraczków,  pokrojony czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Chwilę gotuję, po czym wlewam zakwas buraczany. Całość gotuję

W kuchni Karmel-itki
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 278

moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem, kiedy lukier jest już całkiem zastygnięty. *** Wersja jeszcze szybsza - zamiast bawić się w obieranie i krojenie jabłek, można wykorzystać gotowe prażone jabłka ze słoika,  wtedy potrzebujemy  dwa takie słoiki o masie 900 g. Do masy jabłkowej można dodać jeszcze jakieś bakalie, np. rodzynki, czy żurawinę suszoną, ale to już wedle uznania. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 237

potowarzyszy, a wino stoi i czeka. W końcu jednak znalazło odpowiednie zastosowanie. GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. /własny, autorski;/ 4 porcje 4 golonki wieprzowe słoik kapusty kwaszonej 2 duże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę(...)siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino. Woreczek/rękaw zamykam szczelnie (wiążę lub za pomocą specjalnego klipsa) i wkładam do piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Konfitura z Rabarbaru 162

Tego jeszcze nie robiłam. Przyznam się, że w tym roku to moja pierwsza przygoda z rabarbarem. Unikałam jak mogłam , po prostu się bałam. Konfitura wyszła przypadkiem. Składniki na 1 słoik 500ml: 600 g rabarbaru 200 g cukru Wykonanie: Oczyszczony rabarbar kroimy na centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy do garnka z teflonową powłoką, zasypujemy cukrem i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Smażymy(...)smażymy, smażymy....jak długo? Hmm tak na oko;) Chyba około 40 minut? Przyznam się, że nie mierzyłam czasu. Konfitura pyszna!Na końcu gorącą przekładamy do słoika i szybko odwracamy do góry dnem i tak pozostawiamy do ostygnięcia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Truskawkowy Mus 173

przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam(...)teflonową powłoką i smażę na małym ogniu. Jak już zaczną się delikatnie gotować wsypuję torebkę żelfix`u i cukier. Trzymam na ogniu kilkanaście minut, po czym przekładam do wyparzonych słoików, szybko zakręcam i odwracam wieczkiem do dołu, układając na rozłożonej ściereczce. Po wystygnięciu układam na półce. Znowu szybko,smacznie, a w tym przypadku trochę więcej do mycia

Blondynka Gotuje
Krem a`la Snikers 22605

Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy  2 godziny pod przykryciem, po tym czasie studzimy puszkę i otwieramy. Masło orzechowe, domową nutellę i powstałą masę kajmakową układamy warstwami w słoiku. Pozostawiamy do zastygnięcia i potem tylko patrzymy jak nasz krem znika ze słoika. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Domowe przetwory. Dżem truskawkowo-ananasowy z bazylią 217

wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych(...)skarbów żeby zimą było po co sięgnąć. Ponieważ w tym roku jest dużo truskawek to już zaczęłam chować je do słoików. Zimą będziemy się cieszyć ich słodyczą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Cukinia w zalewie 144

zeszłym roku spróbowałam tego przepisu na kilku słoikach i tak wszystkim posmakowało, że w tym roku produkcja będzie zdecydowanie większa :) Składniki: - cukinie (ja w zeszłym roku próbowałam też z patisonami i efekt ten sam) - cebula - marchewki - liście laurowe - ziele angielskie - gorczyca Na zalewę: - 1 szklanka octu - 2,5 szklanki wody - 1 szklanka cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Cukinię kroimy(...)platry (razem z łupą). Na dnie słoika układamy plasterek cebuli, dwa plasterki marchwi, liść laurowy, ziele angielskie i gorczyce. Następnie przygotowujemy zalewę i gorącą zalewamy. Pasteryzujemy 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 280

Zakręcone ślimaki w wersji jabłkowo-waniliowej   Przy okazji okresowej inwentaryzacji spiżarni, odkryłam kilka słoików prażonych jabłek z wanilią , jakie ostały mi się z minionych lat. Nowy sezon pędzi ku nam suwem ślimaczym - będzie wtedy okazja do uzupełnienia zapasów. A tymczasem starsze jabłka trzeba jakoś spożytkować. Postanowiłam wykorzystać je jako smarowidło do drożdżówek - generalnie jabłka te królują u mnie jako(...)stopionej i schłodzonej   1 jajo - całe   1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem szczypta soli   120ml mleka - ciepłego   50g świeżych drożdży   słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru.  Odstawić do wyrośnięcia

Grunt to przepis!
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 507

śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże 1/2 szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę(...)ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.   Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.   U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc

Grunt to przepis!