słoik - 12348 przepisów (strona:285/824)

Domowy ocet jabłkowy 155

niż rozszyfrowanie substancji dodanych do octu sklepowego. Składniki: jabłka przegotowana woda miód Umyte jabłka obieram, miąższ owocu można zjeść lub pokroić w plastry, od ogryzka odcinam tylko ogonki. Do słoika wrzucam skórki (tylko te ładne a nie poobijane), ogryzki i ewntualnie miąższ w plasterkach. W garnku studzę wodę i rozpuszczam w niej miód. Na litr ostudzonej wody czubata łycha miodu(...)Zalewam jabłka miodową wodą tak zeby nie wystawały. Zakrywam słoik gęstą gazą, ściereczką lub papierowym ręcznikiem.  Odstawiam w ciepłe miejsce a latem na słoneczny parapet.  Mieszam prawie codziennie drewnianą łyżką bo jabłka w miarę fermentacji wypływają na powierzchnię. Już po kilku dniach powinny pojawić się jasne bąbelki. Po dwóch tygodniach (gdy nie wytwarzają się już nowe bąbelki) plyn

prawdziwe jedzenie
Bulion drobiowy 172

wody, dodajemy przyprawy i cebulę. Gdy woda zawrzy zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem nawet 2 godziny. Gdy potrzeba dolać wody to uzupełniamy najlepiej gorącą. Ciepły bulion wekujemy w słoiki a gdy przestygnie chowamy do lodówki. Zazwyczaj zużywam cały zapas w ciągu tygodnia. Bulion ze słoika wystarczy rozcieńczyć wodą, doprawić do smaku i zagotować

prawdziwe jedzenie
Zakwas na żur 185

płatków owsianych (najlepiej górskich). Zakwas na zupę powstaje w trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki i dodaję przyprawy: 2 ząbki czosnku

prawdziwe jedzenie
Zakwas na barszcz 189

Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i zalewamy po brzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy słoik przykryty ściereczką na tydzień w temperaturze pokojowej. Powstającą na wierzchu pianę zbieramy i sprawdzamy aby warzywa nie wystawały z wody. Zakwas łączymy z bulionem drobiowym

prawdziwe jedzenie
Kompot z truskawek 129

Kompot na lato: Umyte truskawki bez szypułek dodaję do gorącego syropu i bez gotowania zostawiam w garnku pod przykryciem na jakieś pół godziny. Kompot na zimę: W wyparzonych słoikach układam truskawki. Zalewam je gorącym syropem. Słoiki szczelnie zakręcam i pasteryzuję ok. pół godziny

prawdziwe jedzenie
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 156

Składniki: 10-15 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu 6 cytryn szklanka cukru (lub więcej:)) Zaczynamy od zrobienia syropu. Świeżo zerwane kwiaty obrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka lub słoika. Dodajemy obraną i przekrojoną cytrynę. Całość zalewamy ugotowaną wodą. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 2-3 dni. Do kwiatów dodajemy szklankę cukru i zagotowujemy syrop. Taki syrop, gdy go przelejemy

prawdziwe jedzenie
Nalewka z orzecha włoskiego 266

Właśnie przelałam moją nalewkę do mniejszych słoików. Dziś minął rok odkąd ją zrobiłam. Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów, które mają jeszcze biało zielone środki. Jej właściwości zdrowotne tradycyjnie wykorzystywane są przy problemach z przewodem pokarmowym. Składniki: na kilo orzechów pół kilo cukru pół litra spirytusu Umyte orzechy kroimy na ćwiartki (najlepiej(...)rękawiczkach). W dużym słoiku mieszamy orzechy z cukrem i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Co kilka dni mieszamy a po 2 tygodniach rozcieńczamy spirytusem. I znów odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy syrop a łupinki wyrzucamy. Taki miesięczny syrop ma już właściwości zdrowotne ale najlepszy smak nalewka uzyskuje po około roku

prawdziwe jedzenie
Bigos z cukinii 216

cukinii to chyba najprostsza potrawa jaką można z niej zrobić. Bigos robiła moja babcia i robiła moja mama, a teraz robię go ja :) Można go zamrozić, można zamknąć w słoiki i w zimę znowu poczuć smak lata :)  Składniki: cukinia cebula kiełbasa przecier jajko liść laurowy sól, pieprz Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Cukinię trę na tarce jarzynowej. Najpierw(...)bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem.  Przygotowując bigos do mrożenia, czy zamykania w słoiki, jajka nie dodaję. Robię to dopiero w momencie odgrzewania wcześniej przygotowanego bigosu. Jedliście cukinię przygotowaną w ten sposób? Smakowało Wam? Mi bardzo smakuje :) A więc dziś na obiad bigos z cukinii

Co w głowie piszczy
Domowe nalewki - MALIBU 5119

Troszkę gęste jak na trunek, ale bezapelacyjnie przepyszne:) Potrzebować będziesz: 200 g wiórków kokosowych 250 ml spirytusu 1 puszkę mleczka skondensowanego słodzonego 1 puszkę mleczka kokosowego Wiórki wsyp do słoika, zalej spirytusem. Słoik zakręć i odstaw na 3 dni. Po tym czasie odsącz alkohol przez gazę (ja rozdrobniłam całość  w termomixie) i dodaj do niego oba rodzaje mleka, dokładnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ktoś nam podłożył świnię! …. 178

Nasz zespół wykonał świetną robotę, której efekt możecie podziwiać na zdjęciach poniżej: Piotr i Piotr- San Jacinto podczas pracy:     – kiełbasa biała wołowo-wieprzowa (we flaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony(...)całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone – improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w pikantnej salsie 216

kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista i straci surowość. Dodajemy olej i całe opakowanie sosu salsa Winiary, mieszamy dokładnie. W słoiku układałam warstwami pokrojone śledzie i sos salsa, na wierzchu powinien być sos. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni. Po tym czasie śledzie w pikantnej salsie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica 192

Czasami warto zrobić trochę zapasów na zimę, a potem je wykorzystać i przygotować danie na szybko . Wystarczy trochę mielonego mięsa wieprzowego, 1 słoik z Lutenicą, puszka mieszanki 4 odmian fasoli od Hurtownia-Oliwy.pl i trochę przypraw! Przygotowanie tego dania zabiera nie więcej niż 30 minut. Wyglądem to danie przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą(...)łyżka oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli wlewamy cały słoik z sosem lutenica, dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy puszkę mieszanki fasoli wraz z zalewą, sos chili oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy , dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem. Rozkładamy mielone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GRUSZKI W OCCIE 136

gotować przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste” Następnie wyjąć gruszki z syropu i przełożyć do słoików. Do syropu dodać ocet i ponowienie zagotować. Zalewą zalać gruszki. Dokładnie zakręcone słoiki gotować przez ok. 20 min. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
GRZYBY MARYNOWANE 145

szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskie, kilka liści laurowych, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby oczyścić i gotować ok 30 minut. Obgotowane grzyby włożyć do słoików,  wszystkie składniki zalewy zagotować . Gorącą zalewą zalać grzyby, słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.   rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Mleko migdałowe 132

migdałów. Ja zaczynam na najwyższych obrotach, później kontroluję miksowanie przy użyciu trybu pulsacyjnego i jeszcze na koniec włączam niskie obroty, aby utworzyła się na powierzchni śliczna pianka. Na otworze słoika rozkładamy gazę, jeśli chcemy, aby nasze mleko było czyściutkie, a jeśli nie przeszkadzają nam małe, niewidoczne drobinki, możemy użyć sitka do herbaty (ważne, żeby oczka były naprawdę małe) i przelewamy(...)jednego z ekspedientów, który dość często zerka i uśmiecha się. Białe motylki plączące się koło nóg. Nakierowanie muchy na otwarte drzwi balkonowe, aby uwolniła się z pułapki mieszkania. Stłuczony słoik kiszonych ogórków i skaleczony palec. Chłopczyk mówiący "dzień dobry" wcale mnie nie znając.       Zapach świeżo rozpakowanej kawy... Malutkie bananki. Wspomnienie Krakowa. Jego zdjęcie, gdy miał

Weganizm infantylny