słoik - 12348 przepisów (strona:292/824)

LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 137

minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.  Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem. Z powodzeniem można leczo zamknąć w słoiku

Zrób to smacznie
powidła śliwkowe bez mieszania 200

słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem. Gotowe słoiczki z sokiem i powidłami z powrotem włożyć do rozgrzanego piekarnika. trzymać w cieple ok 20 minut, następnie wyłączyć piecyk i zostawić słoiki wewnątrz aż całkowicie wystygną. Tak przygotowane można przechowywać całą zimę

6niebo
Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem z jarzębiny 206

zmiksować, jeżeli pestki to nie problem. 4. Mus owocowy zmieszaj z cukrem i sokiem z cytryny - gotuj na małym ogniu przez 1-2min. 5. Gorącym dżemem wypełniaj wyparzone słoiki i natychmiast mocno zakręcaj- odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy miodek z mniszka 141

przegryzienia się smaków. 5. Następnego dnia odcedź kwiaty i dodaj do wywaru cukier- gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. 6. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem - pozostaw do ostygnięcia. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PIERŚ Z KURCZAKA Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I CEBULĄ 210

Pyszne i proste danie z kurczaka w sam raz do ryżu jako danie obiadowe. Można też gorące włożyć do słoika i zajadać do chlebka, jeśli tylko mamy ochotę.  Składniki: * 900 g piersi z kurczaka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 papryka żółta  * 1 mała cebula * 500 g pieczarek * 3/4 szklanki gorącej wody * 3 łyżki

Zrób to smacznie
Marmolada z gruszek 173

gotowanie. Dodać kwasek cytrynowy i jeszcze chwilkę gotować. Włożyć marmoladę do słoiczków, zakręcić. Wstawić do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości słoików i gotować słoiczki 20 minut od zagotowania się wody. Pycha

Kuchnia Pokoleń
Sałatka ” Gniotka” z cukinii na zimę 183

minuty ugniatamy ,aż puszczą dużo soku . Zostawiamy na noc -spokojnie mogą stać w kuchni na stole , przykryte czymś ,żeby się nie kurzyło . Następnego dnia upychamy ciasno do wyparzonych słoików i zalewamy sokiem , który puściły . Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Wyjmujemy , ustawiamy na ścierce do góry dnem i czekamy , aż wystygną . Układamy naszą sałatkę z cukinii w spiżarce

Ogrodnik w podróży
ogórki w zalewie paprykowej 132

olejem, dodajemy paprykę, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki w garnku i pozostawiamy na ok. 12 godz. Następnie przekładamy ogórki do słoików, zalewamy je zalewą, w której się „macerowały”. Zakręcamy i pasteryzujemy. ok. 15 min. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy ) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Domowy ketchup. 161

około 4 - 6 godzin. Ostudzić, posmakować - dodać ewentualnie ocet balsamiczny i inne przyprawy (sól, cukier) wg uznania.  Przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Przenieść gorący ketchup do wyparzonych słoików lub butelek

zadanie-gotowanie
Dżem jagodowy z wanilią i chia. 150

jest dżem ekspresowy. Przygotowuje się go w kilka chwil i zjeść też należy dosyć szybko. Nie jest to coś do przechowywania w słoikach na zimę. Jednak nie trzeba się tym martwić - w każdej chwili można przygotować nową pyszną porcję np. z zamrożonych latem owoców. Dżem jest zdrowy, dietetyczny i z naturalnych składników. Pachnie wanilią, która harmonijnie łączy się z jagodami

zadanie-gotowanie
Bigos z kiszonej kapusty. 1114

już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około 2 tygodnie. Smacznego

Moje-pitraszenie
Dżem wiśniowy. 118

ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem do góry.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Dżem truskawkowy. 132

ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem do góry.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Dżem z agrestu i kwiatu czarnego bzu 143

ugotowany dżem do wypażonych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 15 minut. Ja często tylko wlewam dżem do wypażonych słoiczków, zakręcam wypażoną nakrętką. Odwracam góra do dołu, przykrywam grubym ręcznikiem. Zostawiam tak słoiki aż będą zupełnie zimne. Gwarancja murowana, że będą się trzymać. Dżem jest pyszny i co ważne trochę inny jak zawsze

Kuchnia Pokoleń
Marokański pikantny dżem truskawkowy. 151

stanie się gęsty i ciemny.  Dodać ćwiartki truskawek, sól i pieprz wg smaku oraz wodę pomarańczową. Wymieszać i od razu zdjąć z ognia. Przenieść gorący dżem do wyparzonych słoików

zadanie-gotowanie