bardzo dokładnie, aż cukier się rozpuści. 7. Podlej chutney octem, dodaj uprażone orzechy, wymieszaj i gotuj przez 5-7min. 8. Dopraw solą i pieprzem. 9. Przekładaj do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostudzenia. Smacznego! Autumn chutney with hazelnuts for 3 jars Ingredients: 2 tablespoons of hazelnuts 1 large onion 3 cloves of garlic
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLaski cynamonu lekko posrusz w moździerzu. 6. Oberwij płatki aksamitki, zetrzyj skórkę cytryny na drobnych oczkach i wysusz w piekarniku przez 2-3min. 7. Do słoika wsyp herbatę i wszystkie wysuszone dodatki. 8. Herbata na kubek: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem i zaparzać 5-7min. Smacznego! Homemade tea 'In the October orchard' Ingredients: 5 fresh plums 2 small apples
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPiecz w 190*C przez 10-15min z funkcją grillowania na najwyższej półce piekarnika. 4. Olej / oliwę wymieszaj z poszatkowanymi ziołami, posiekanym chili i czosnkiem. 5. W słoiku układaj bakłażana warstwami, każdą z nich skrop odrobiną octu i przelej 2 łyżkami oleju z ziołami. 6. Schłodź w lodówce. Smacznego! Baked eggplants in olive oil with herbs and chili Ingredients
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tym razem będzie przepis na bardzo szybki obiad. Jego przygotowanie trwa dosłownie tyle czasu ile potrzeba jest na ugotowanie makaronu. My korzystamy z makaronu razowego bo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marynowania nadają się chyba wszystkie gatunki grzybów jadalnych, ale nie wszystkie są równie smaczne. Płachetki kołpakowate sprawdzają się świetnie i wiele osób ceni je nawet bardziej od borowików. Do słoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite
Smaczna Pyzaogórki puściły wodę. Wylewam wodę, dodaję ostrą paprykę i pokrojony w plasterki czosnek. Zostawiam na chwilę żeby składniki się przeżarły. Gotuję zalewę. Cukier musi się rozpuścić. Umieszczam ogórki w słoiku, zalewam zalewą i pasteryzuję 10 minut. Doskonałe do obiadu – świetnie smakują do mielonych z ziemniakami Artykuł Krokodylki czyli ogórki na zimę na ostro pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna
MojaQchnia.pldużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć buraczki do słoików i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane buraczki mogą spokojnie czekać na swoją kolej jako dodatek do obiadu. Buraczki można podawać na zimno jak i na ciepło. Polecam smacznego
Kuchnia PokoleńKiszony seler? Skoro można zakisić marchewkę to dlaczego nie selera? Przyznam, że wcześniej nigdy takiego nie jadłam więc pakując go do słoików byłam bardzo ciekawa co z tego wyjdzie. Wyszła bardzo przyjemna, lekko pikantna, sałatka z kiszonych warzyw. Selery w kiszonce pozostały chrupiące, a jednocześnie zmieniły smak na kwaskowy. Ponieważ to warzywa i surówki z selera to taka kiszona wersja
Smaczna Pyzaciepłe miejsce na 4-7 dni. Na wierzchu utworzy się biały kożuszek, należy go zdjąć przed zlewaniem barszczu. Przygotowany w ten sposób zakwas można przelać do czystych, wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Pić na surowo lub wykorzystać do ugotowania barszczu
6nieboprzeprowadzili pierwszy udany test pasteryzacji. Metoda pasteryzacji oczywiście zyskała swoją nazwę od pomysłodawcy. Pasteur prowadził także badania nad fermentacją i rozpadem... Read More The post Domowa pasteryzacja żywności i słoików appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekzostała po wcześniejszym wyskrobaniu z niej nasionek. 3. Gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia syropu. 4. Z gotowego syropu usuń goździki i waniliową laskę. 5. Przelej do buteleczki/ słoika i przechowuj w lodówce. Smacznego! Pumpkin spice syrup for coffee and desserts Ingredients: 1 cup. Water 100 g of brown sugar 150 g pumpkin puree 1 teaspoon cinnamon 1 teaspoon
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzysłowiowym „słoikiem” nie jestem, bo urodziłam się tu, gdzie mieszkam. Choć jest mi dane to miłe uczucie, gdy wracam z rodzinnych wizyt w Łomży czy Sochaczewie, obdarowana różnymi pysznościami. Czasem
Na moim stolebazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach. Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę. Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;) Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę. 2. Odkrój końcówki i pokrój owoc w pół plastry. 3. Imbir pokrój w plasterki. 4. Zagotuj wodę z cukrem. 5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon. 6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym. 7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. 8. Można
Kuchnia w Słońcu Skąpana