szklanka groszku 1 papryka 1 brokuł opakowanie ciasta francuskiego masa serowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania (ja daję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką i zioła) Groszek rozmrażamy (dla mnie z rozmrożonego wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła kroimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy(...)kostkę lub paski. Na wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Formujemy brzegi. Na ciasto nakładamy kolejno: groszek, paprykę i brokuły. Przygotowujemy masę serową: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy tarty ser oraz przyprawy. tak przygotowaną masa zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 200 c około 30 minut. Tarta ląduje na miksie
Humanistka w kuchnismakiem. Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe , mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem(...)mąkę przesiać, wymieszać dokładnie z sodą oczyszczoną - składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie i elastyczne, lekko klejące (podobne do ciasta na oponki serowe) - ciasto podzielić na dwie, trzy części, z każdej z nich utworzyć rulon, podobny jak przy formowaniu kopytek, odcinać prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - w szerokim rondlu
Smakołyki Berenikijakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli chrust II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 450 1 łyżeczka miękkiego masła 3 żółtka 3-4 łyżki jogurtu greckiego
Kulinarne przygody GatityPyszny,delikatny biszkopt, przepyszny gotowany ser...Niebo w gębie ! Składniki: biszkopt: 9 jajek 2 szkl mąki 2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg sera Twarożek Hanusi z Mlekovity 1/2 szkl mleka Mlekovita 1 budyń waniliowy 1 szkl cukru 3 jajka 150 g masła Mlekovita 1 opakowanie cukru waniliowego dodatkowo: płatki czekoladowe(...)placki. masa: Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, układamy płatki czekolady
Z Majeczką w kuchnizarumienią się za mocno, nici z ładnego, różowego koloru z wierzchu). 6. OZDABIANIE SEREM (5 min) Jeśli chcemy dokładnie trzymać się wizerunku Scrab Cakes z gry, musimy zrobić sos serowy. Na szczęście jest on ekspresowy – wystarczy roztopić 50 g serka topionego lub cheddara z kilkoma łyżkami mleka (w rondelku lub mikrofalówce), a dla lepszego koloru dodać szczyptę kurkumy. Wszystko dokładnie(...)www.youtube.com/watch?v=QdAauRWBQ58 ), nałożyć gotowy sos (powinien być gęsty), odciąć końcówkę stożka i dekorować. PODANIE Dobre na ciepło lub zimno, idealne na imprezę dla graczy. Możecie oddzielnie podać więcej sosu serowego, gdyż nadaje Scrab Cakes’om charakteru. Mudokony polecają! OM NOM NOM! * zdjęcie z gry pochodzi ze strony http://oddworld.wikia.com czcionka ze zdjęcia pochodzi ze strony http://www.dafont.com/astrud.font Świeżutki post
Nerds Kitchenpodobnego. Myśl o moim ulubionym maśle orzechowym połączonym z sernikiem wydawała mi się bardzo intrygująca. I tak właśnie powstał ten sernik - rozpusta z masłem orzechowym:-) Sernik jest ciężki, 'konkretny', serowy ze słoną nutką. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim przypadnie do gustu, ale naprawdę warto go spróbować. I jeszcze uwaga: jeśli jesteś na diecie, to może lepiej pomiń ten przepis(...)najwyżej potem poćwiczcie ze 3 godziny z Ewą Chodakowską:-)) Składniki na 23cm tortownicę: Spód: 2 szklanki precelków solonych 3/4 szklanki roztopionego niesolonego masła 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru Masa serowa: 900 g miękkiego serka pełnotłustego typu Philadelphia 3/4 szklanki miękkiego ciemnego cukru trzcinowego 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zamienić na ekstrakt) 4 jajka 1 szklanka kremowego
Kulinarna rozmowapieczenia i dobrze dociskamy. Chłodzimy w lodówce. Ser miksujemy z jajkami, dodając kolejno porcjami serek mascarpone, cukier, mleko w proszku, zmielone orzechy, masło orzechowe oraz śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną małą łyżeczką. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego
Pyry na Gazwody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa. Sposób wykonania Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać. Jeżyny rozdrobnić blenderem i dodać do masy serowej. Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować. Gotowy sernik wlać do przygotowanych szklanek lub pucharków do wysokości ¾ i wstawić do lodówki
Na słodko lub wytrawniemusli Sposób wykonania: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać. Odłożyć 2 łyżki jagód i resztę rozdrobnić blenderem a następnie dodać do masy serowej. Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i wystudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować. Na dno każdej szklanki wsypać jedną czubatą łyżkę musli a następnie na to wlać serniczek
Na słodko lub wytrawniereszty już nie zdążyłam ;-) Przepis na sernik wypatrzyłam u Liski Składniki na spód 180 g biszkoptów lub herbatników 2 łyżki kakao 120 g masła lub margaryny Składniki na masę serową: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego 200 g cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej 3 łyżki rumu lub likieru Sposób wykonania: Biszkopty(...)dodać stopniowo po jednym jajku, rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę i rum lub likier. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę a następnie wylać na wyłożony w tortownicy spód. Gotową masę serową wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Po 40 minutach sprawdzić czy zbyt mocno się nie podpiekł i w razie czego przykryć folią aluminiową
Na słodko lub wytrawniemasę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut. Masa serowa Ser przełożyć do miski i miksować razem z cukrem i budyniem do uzyskania gładkiej masy. Dodawać kolejno jajka( po jednym), śmietanę i wanilię ciągle miksując na jednolitą masę. Masę serową
Kuchnia w opałachstężenia. Gdy już lekko stężeje dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać, można użyć miksera. Truskawki umyć i przekroić na pół. poukładać na brzegu tortownicy, a na środek wylać masę serową i rozprowadzić po całej powierzchni. Odstawić do lodówki. Galaretkę w kolorze różowym rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu i lekko tężejąca wylać na masę serową. Odstawić do lodówki
Kuchnia w opałachkucharzenia niebawem, a już dziś polecam niezły odstresowywacz :) Taki jak lubię puszysty i wilgotny, najlepszy sernik na świecie :) SKŁADNIKI: spód 200 g ciastek petit beurre 70 g masła masa serowa 500 g serka twarogowego w wiaderku (waniliowego) 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 1 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36% dodatkowo dżem malinowy(...)kogel-mogel. Obydwa sery przełożyć do miski i zmiksować na najniższych obrotach. Do sera dodać masę jajeczną, mąkę i śmietankę, całość bardzo dokładnie połączyć przy użyciu miksera. Masę serową wylać na podpieczony spód, zostawiając kilka łyżek masy, którą wymieszać z 3 łyżkami dżemu malinowego. Delikatnie wylać na wierzch i rozprowadzić po całości. Sernik skropić sokiem malinowym i przy pomocy wykałaczki
Kuchnia w opałachodstawić do lodówki na około pół godziny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z twarogiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę ostrożnie wlewać do masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach. Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką i wylać na spód biszkoptów. Wierzch posypać płatkami czekolady i obfitą
Kuchnia w opałachmasła herbatniki A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło z cukrem. Jajka ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce sera ciągle miksując. Budyń dobrze rozprowadzić w mleku. Masę serową przelać do garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz herbatników) i gotować całość około 15 minut, mieszając aby masa się nie przypaliła i żeby nie zrobiły się grudki. Na niezbyt dużej(...)blaszce wyłożyć jedną warstwę ciastek, wylać połowę masy serowej, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostały ser i ułożyć na wierzchu ostatnią warstwę z ciastek. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Sernik z wierzchu polukrowałam i udekorowałam kandyzowaną skórką z cytryny, oraz figą, ale równie dobrze smakuje oblany czekoladą
Kuchnia w opałach