końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką.Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą.Moje posty
Słodka Stronaczekolady. Jeśli ktoś lubi orzechy, czekoladę i kocha serniki to jest to propozycja idealna dla niego. Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki:Masa serowa:300 g zmielonego twarogu100 g mascarpone 1/4 szklanki brązowego cukru1/2 łyżeczki mąki pszennej1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejduże jajko50 ml śmietanki kremówki 30%50 g czekolady gorzkiejcukier waniliowyłyżka kakao50 g czekolady białej50(...)białą.Herbatniki kruszymy w food procesorze razem z kakao i łyżką miękkiego masła. Wykładamy nimi spód wyłożonej pergaminem tortownicy (ok. 20 cm) - wygładzamy. Na to wylewamy gotową masę serową z bakaliami i czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy masę śmietanową
Słodka StronaSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:ok. 250 g twarogużółtko3 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:pół szklanki marmoladybiałko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. W ręku spłaszczamy nasz kawałek ciasta i nadziewamy
Moje pyszne gotowaniedalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :DSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do mniejszego pojemnika pokruszyć drożdże, dać łyżkę cukru i pół kubka letniego mleka. Dokładnie wymieszać(...)rozrobić ciasto, powoli dodawać mleko, a następnie masło. Ciasto musi być zwięzłe i dobrze wyrobione, nie może być za rzadkie.Ciasto to odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinkę.Masa serowa:Nasz serek wrzucamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie mieszamy.Kiedy nasze ciasto wyrośnie, to odrywamy porcje cista. Robimy takie większe kulki. Kładziemy na stolnice
Moje pyszne gotowanieOkres Świąteczny się już zaczął a z nim potrawy z makiem. W moim domu w tym okresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam
Niezły MłynekMożna to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło i łączymy dokładnie.Składniki masy serowej:0,4 kg twarogu półtłustego,5 jajek,1/4 kostki masła,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka mąki pszennej,1/3 szklanki cukru,szczypta soli.Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Utrzeć masło(...)połączyć.Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. Polewa:2 czubate łyżki brązowego cukru,3-4 łyżki masła,150 ml mleka.Cukier stopić w garnuszku
Codzienna kuchnia niecodziennadodatkowej) ilości wina rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i tym połączyłam wszystko.Czosnek rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem i podałam na stół wraz z bułeczką i - oczywiście - lampką białego wina.zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, masa serowa zaczęła zastygać na widelczyku ;)Firmie EMAKO
Codzienna kuchnia niecodziennawyśmienity !Składniki na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1 szklanka cukru1 budyń śmietankowy lub waniliowego1/2 szklanki oleju2 żółtka + 3 całe jajka2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej1 paczka wiórek kokosowych(...)mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkamiDopiekamy około 15 min., wiórki muszą przybrać złoty kolor
Proste Potrawytakiego ten brukowiec?Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem.Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy,smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka byłaniespodzianką.Czas przystąpić do działania.Składniki na ciasto:-1 kg mąki-3 jajka-2 szklanki mleka-4 łyżki cukru-5 dkg drożdży(...)śmietankowy-szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę ciepłego mleka i szklankę mąki.Robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykorzystujemy czas i przygotowujemy masę serową, czyli:-kostka twarogu-jedno jajko-2 łyżki mąki ziemniaczanej-aromat-cukier do smaku-odrobina stopionej margarynyWszystko łączymy i gotowe. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, sól, aromat, pozostałe mleko
Maminek kulinarnyczęści w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao. Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu. Przygotowujemy masę serową.Oddzielamy żółtka od białek.Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek.Miksujemy.Dodajemy twaróg i miksujemy.Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy.Dodajemy 2 łyżki(...)maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy.Ubijamy pianę z białek.Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru.Miksujemy.Przekładamy pianę do masy serowej i mieszamy wszystko łyżką.Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.Zmniejszamy temperaturę
Maminek kulinarnyŚwięta stawiacie na tradycję - zróbcie teraz. Może zmienicie zdanie...?Sernik z musem żurawinowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:160 g ciasteczek oreo z nadzieniem30 g masłamasa serowa:300 g serka kremowego200 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)165 g cukru3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 łyżki mąki pszennejmus żurawinowy:300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStudzimy.Całe jajka ubijamy, dodajemy syrop z agawy i nadal ubijamy. Do masy dodajemy ser mascarpone, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy do uzyskania gładniej konsystencji. Masę serową przelewamy na przygotowane ciasto, wierzch posypujemy płatkami migdałów (możemy delikatnie zamieszać, aby część migdałów się zanurzyła w masie) i pieczemy 10 min w temp. 220°C, skręcamy temperaturę(...)pieczemy kolejne 20 min. Wierzch powinien być brązowy, ale jeśli za szybko nam ciemnieje możemy przykryć go papierem do pieczenia. Rada: patyczkiem sprawdzamy czy masa serowa nam się upiekła, po wbiciu w najgrubszym miejscu, patyczek ma być suchy. Smacznego
Moniki Smakołykibędziecie mieli zbyt dojrzałe banany - to jest pomysł idealny!Bananowy sernik z sosem toffi od NigelliSkładniki:(na tortownicę o średnicy 23 cm)spód:125 g ciastek digestive55 g masłamasa serowa:700 g serka śmietankowego125 g jasnego brązowego cukru6 jajek4 dojrzałe bananysok z 1 cytrynysos toffi:125 ml złotego syropu50 g cukru100 g masłaMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznikają błyskawicznie. Pomyślałam, że taka kruszonka też będzie mu smakować (i miałam rację). Od siebie dodałam miód - chciałam, żeby lepiej się skleiła i tworzyła grudki, zamiast pojedynczych płatków.Masa serowa to czysta improwizacja. Twaróg, reszta kremówki, trochę cukru, wanilia i Cointreau do smaku. Jajko można pominąć - ja chciałam, żeby serek nabrał puszystości. W lodówce miałam resztkę(...)ubić kremówkę i białko na sztywno. Najpierw wmieszać kremówkę do masy sernikowej, następnie - delikatnie - białko.Na dni szklanek wysypać po garści kruszonki, na to wyłożyć po 3 łyżki masy serowej. Na to rónomiernie rozłożyć resztę kruszonki, następnie resztę masy. Na wierzch wyłożyć rabarbar.Schłodzić przed podaniem 3-4 godziny.Smacznego!Na co mam teraz ochotę...? Na drożdżowe... Nie wiem, dlaczego
Pożeraczka, czyli raz adobrze1/2011 oraz Pieczenie jest proste, nr 4/2011.Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego (0,1%)50 g cukru2 łyżeczki ekstraktu z cytryny6 płatków żelatyny300 g borówek amerykańskichdodatkowo:100 g borówek amerykańskichMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie(...)minut.Ostudzić.Mascarpone zmiksować na gładką masę z cukrem i ekstraktem. Wlać jogurt, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Wsypać jagody, delikatnie wymieszać łyżką.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Wczoraj rozmawiałam z Rodzicami i opowiedzieli mi o pewnej dość kontrowersyjnej
Pożeraczka, czyli raz adobrze