sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g cukru1/4 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkododatkowo:1 jajko2 łyżki mleka10 g cukrumasa serowa:400 g serka kremowego50 g cukru200 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie galaretki malinowej200 ml wrzątku200 g świeżych malinwierzch:200 ml śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarpone50 g świeżych(...)ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na 5 minut do lodówki (uważać, bo szybko się ścina).Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny.Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ubić pozostałą kremówkę z mascarpone, wyłożyć na wierzch. Zrobić wzorki grzebień do dekoracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru45 g mąki pszennej15 g mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynymasa rabarbarowa:400 g rabarbaru2 łyżki cukruskórka otarta z 1 cytrynysok z 1/2 cytryny1 galaretka truskawkowa (proszek)masa serowa:400 g serka kremowego120 g mleka skondensowane słodzonego30 g płynnego miodusok z 1 cytryny6 listków żelatyny300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:2 łyżki cukru pudru9 truskawekMąki przesiać, wymieszać.Białka ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby był delikatniejszy. Piekł się długo, jednak warto było czekać. Po schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa(...)wizualnie. Polecam Wam to cudo, nie tylko na Halloween.Sernik dyniowy z ciasteczkami oreoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20cm)spód:140 g ciastek oreo (waga bez kremu)65 g masłamasa serowa:600 g serka kremowego550 g musu z dyni2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki przyprawy do piernika45 g miodu50 g cukru3 jajkakrem:100 g ciastek oreo (waga bez kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan, szpinak, szynka,), zostawiając na jednym węższym boku pusty kawałek (ok. 1,5 cm), co ułatwi zwijanie. Każdą wykładaną warstwę posmarować masą serową. Ciasto zrolować
SzczyptaSmaQsłodkości "Moje Wypieki" Moje mini serniczki ozdobiłam fiołkami, cukrem fiołkowym i wersja dla maluszków z kolorową posypką :)SKŁADNIKI : ok 17 -20 szt 300 g sernika (naszego ulubionego samej masy serowej)3-4 pokruszone ciastka kruche 150 g białej czekolady 100 g ciemnej czekolady (może być gorzka lub mleczna)2 łyżeczki oleju słonecznikowego do ozdoby kolorowe posypki, kwiatki(...)fiołka, (wedle naszego gustu i uznania)cukier fiołkowy klik jak go zrobić patyczki do wbijania (użyłam od szaszłyka, które przekroiłam na pół) SPOSÓB WYKONANIA :- pokruszoną masę serową mieszam z rozpuszczoną białą czekoladą (ok 50 g), formuję kulki w wielkości orzecha włoskiego(większego)- gotowe kulki obtaczam w pokruszonych ciasteczkach kruchych, odstawiam do zamrażalki na ok 30 minut
Basia w kuchniMasą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm.Do rondelka o grubym dnie wsypać połamaną czekoladę i wlać 2 łyżki kremówki. Mieszając stopić czekoladę. Odstawić.Ubić kremówkę i połączyć z serkiem.Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h.Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi.Sernik można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się
Kulinarny karnet Christopherajogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1 łyżeczka natki pietruszkichilli do dekoracjiWykonanie.Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki.Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli.Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi.Składniki.10 babeczek wytrawnych10 oliwek królewskich5 dag naturalnego serka homogenizowanego2 łyżki chrzanu1 łyżeczka soku z cytrynysólpieprznatka do dekoracjiWykonanie.Serek wymieszać(...)chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką.Kminkówki krucho-drożdżowe.Składniki.20 dag mąki12 dag margaryny4 dag drożdży5 łyżek mleka1/2 łyżeczki cukrusóljajko do smarowania2 łyżki kminkuWykonanie.Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać sól.Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Połączyć z drożdżami i szybko wyrobić.Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić
Kulinarny karnet Christopherasrednicy 26 cm wykładamy biszkoptami. srodek wykładamy podwójną warstwą. Jajka miksujemy na puch z cukrem, dodajemy ser, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy,studzimy, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Wylewamy do tortownicy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie na masę serową wykładamy maliny, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia
Z Majeczką w kuchniwystarczy zagnieść i rozwałkować ciasto, wykroić krążki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Z pozostałego ciasta wychodzą równie smaczne kuleczki serowe i nic się nie marnuje Post Oponki serowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeużyć dowolnych owoców jagodowych, każda wersja będzie smaczna. Sernik jest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam… Składniki:Spód:200g ciasteczek amarettini100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa:350g białej czekolady130g śmietany kremówki 36%600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań(...)śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache). 5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).Sos owocowy:6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać
Mała CukierenkaZapraszam Was dzisiaj na prawdziwą serową ucztę. Jest serek Capri, mozzarella, feta, grana padano, parmezan, pecorino, oscypek i sery pleśniowe... Zobaczcie z czym warto łączyć ulubione sery, jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie!Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarelląDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaDynia zapiekana(...)cukinią i serowymi grzankamiFrittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego seraGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oreganoMakaron orzo z liśćmi szpinaku i serem fetaMakaron ze szpinakiem,czosnkiem i seremMakaron razowy w natce pietruszki z białą fasoląMakaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pestoOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiRavioli z semoliny z ricottą
Moja smaczna kuchniaszkl. wody-2 łyżki żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Sok mieszamy z dwoma szklankami wody, a następnie dodajemy do tego żelatynę,mieszamy i wstawiamy do lodówki do stężenia.Masa serowa:-400g białego twarogu-150-200ml jogurtu naturalnego-aromat cytrynowy-słodzik (zależy, kto ile lubi)- 3 łyżeczki żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do miski wrzucamy ser, jogurt,aromat,słodzik(...)też od piekarnika, trzeba co jakiś czas patrzeć czy się już nie upiekł). Gorący biszkopt rolujmy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie go rozwijamy i nakładamy masę serową i pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę zwijamy,zawijamy folią aluminiową i wkładamy ją do lodówki na jakąś godzinę. Smacznego
charlotte gotujejest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa :1 kg sernikowego sera w wiaderku (użyłam waniliowego z biedronki)3 rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej)opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie(...)piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy).Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem.Masa serowa : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.1/3 sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasączony biszkopt
charlotte gotujezabieramy się za wykonanie ! :)Składniki:2,5 szkl mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkl cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju lub 100g stopionego masła1 szkl mleka2 jajkaMasa serowa:250 g twarogu (dałam chudy, a w przepisie był półtłusty)żółtko1 łyżeczka cukru waniliowego1-1,5 łyżki cukruPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników : cukier, cukier(...)jednolitą masę.Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem.Do foremki na muffinki wykładamy ok 1 łyżki ciasta (ma nam zasłonić tylko dno), następnie na środek układamy łyżeczkę masy serowej i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta, można dać więcej, zależy jakiej wielkości mamy foremki, ja ciastem zawsze wypełniam praktycznie całą foremkę i nigdy mi nie wypływa :)Pieczemy
charlotte gotujebardzo fajnie. Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ciasta niezbyt słodkie.SKŁADNIKI:CIASTO:100 g ciastek np HIT (ja użyłam ciastek o smaku karmelowym)40 g masłaMASA SEROWA:500 g serka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam serek śmietankowy łaciaty naturalny)150 g białej czekolady120 ml śmietanki 36 %100 g jagód25 g mąki ziemniaczanej3 jajka 1 łyżeczka aromatu(...)skruszyć ciasta bardzo drobno. Do zmielonych ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane składniki wyłożyć na formę o średnicy 16 cm. Wkładamy do lodówki.MASA SEROWA: Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni.Łamiemy czekoladę i dajemy do rondelka. Wlewamy śmietankę 36% i na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Po rozpuszczeniu się czekolady odkładamy na bok do wystygnięcia
Serce zamknięte w formie pyszności