Składniki:CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany MASA SEROWA: 1 kg twarogu w wiadereczku, 1 jajko, 1/2 margaryny, 1 szkl cukru, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka płaska maki ziemniaczanej, 1 laska wanilii Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto, podzielić(...)cukier, jajko, margarynę podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Dodać ziarenka z laski wanilii. Budyń wymieszać z mąką - rozrobić w odrobinie mleka. Do gotującej się masy serowej wlać budyń - gotować do zgęstnienia. Ciepłą masą przekładać blaty ciasta. Wierz ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia - najlepiej na całą noc. Smacznego
kolorowotorcikowoproszku do pieczenia-5 łyżek ksylitolu (lub cukru)-cukier waniliow (u mnie ksylitol z wanilią)-2 żółtkaWszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie wygnieść spód.Masa serowa:-1,5kg sera z wiaderka (najlepiej Juliko lub inny gęsty)-1,5 szklanki ksylitolu-olejek śmietankowy (kilka kropli)-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia-kostka masła (250g(...)olejkiem śmietankowym, dodać po jednym żółtku cały czas ucierając(można mikserem). Następnie dodać ser i budyń z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu białka ubite na sztywno.Masę serową wylać na blaszkę z kruchym spodem i piec około 90-100 minut w temp. 160 * C (piec góra-dół). Po wyjęciu okroić boki (żeby równo opadał). Po przestudzeniu polukrować
Smaczne ZdrowepieczeniaZ powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka.Drugą część odłożyć na kruszonkę.Masa serowa:-0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko)- 1 jajko- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru)- 0,5 szkl. zmielonego ksylitolu(lub pudru)- 125g masłaMasło utrzeć z ksylitolem(...)przygotowany wcześniej spódDodatkowo:- Puszka brzoskwiń( najlepiej mieć słoik własnych, bez cukru)- 1 szkl. cukru trzcinowego- 5 białekBrzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową.Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym.Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką.Piec w nagrzanym
Smaczne Zdrowezmiany. Składniki na tortownicę 26cm.Składniki na ciasto:- 100g masła-- 1 szkl mąki orkiszowej( z czubkiem) białej- 1 żółtko- 2 łyżki kakao- 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)Składniki mas serowych:- 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty)- 65g masła- 5 jajek- 100ml mleka- 100-120g ksylitolu- 260g kajmaku- 1 budyń waniliowy bez cukru+ dodatkowo:3-4 łyżeczki pudru trzcinowegokilka kropli(...)tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane).Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą masę, dodać po jednym jajku, po łyżce ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku
Smaczne Zdroweminut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzonym spodzie rozłożyć pokrojone i odsączone połówki brzoskwiń. masy serowej: - 1 kg sera (najlepiej w kostce i zmielić go)- u mnie z wiadra Juliko- idealny, b.gęsty - 6 jajek - 100g masła stopionego i przestudzonego - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki ksylitolu(...)Jajka ubić z ksylitolem i ksylitolem waniliowym na puch.Dodać proszek budyniowy oraz cynamon. Natępnie przestudzone, stopione masło. Na końcu dodajemy łyżkami ser , dokładnie go rozprowadzając. Masę serową wylewamy delikatnie na spód i wkładamy do nagrzanego do 170*C piekarnika (góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. i dopiekamy jeszcze ok.1h 15-20 minut
Smaczne Zdrowejednak najlepiej w pół szklanki zagotowanej wody rozpuścić dokładnie żelatynę (5 łyżeczek). Dokładnie wymieszaną żelatynę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Pora na masę serową. Serek homogenizowany, jogurt, cukier puder i cukier z laską wanilii mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić mikserem na małych obrotach. Delikatnie mieszając, dodajemy stopniowo żelatynę. Połowę masy wylewamy(...)pokrojonych w plasterki. Na to znów wykładamy resztę masy, wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego ścięcia. Ja trzymam w lodówce minimum 3 godziny. Gdy masa serowa będzie już sztywna zabieramy się za przygotowanie galaretki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy. Gdy galaretka zacznie już tężeć, na serniku wykładamy pokrojone w plasterki
Sajkofanka smakułyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody 150 ml śmietany 18% 1 kostka rosołowa 1 kostka sera topionego (100g) 100g sera gorgonzola 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu 1 mała różyczka brokuła - mocno rozdrobniona(...)wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 2 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały. SOS SEROWY: Zagotować w rondelku wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dokładać stopniowo kawałki sera topionego i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami wywaru i dolać
Grunt to przepis!masła 200g kruchych ciasteczek Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C. Na masę serową: 2 kg twarogu sernikowego mielonego 14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy(...)sernika. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy.Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Sajkofanka smakułyżeczki żelatyny 50 ml wody 250 ml kremówki 30 % truskawki świeże Przygotowanie:Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do masy serowej i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodając po łyżce delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę wyłożyć na bokach i na dnie papierem do pieczenia i wylać masę. Odłożyć
Ala piecze i gotujezmielony twaróg i mieszać połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.Dodać zimne rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie mieszać do połączenia się i uzyskania jednolitej masy.Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać część masy posypać połową pokrojonych brzoskwiń znowu masę ,posypać(...)resztę brzoskwiń i wylać resztę masy serowej. Wyrównać masę na górze i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 1 godzinę.Wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić jeszcze na 15 min.Wyjąć sernik i pozostawić do wystudzenia.Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujepuder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko
Ala piecze i gotujerazem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! Masa serowa: 150g biszkoptów, 700g białego sera, 125 g serka mascarpone, szklanka cukru, 150g truskawek, laska wanilii, szklanka śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny. Na dnie tortownicy(...)łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę.Tężejącą masę wylać na ciasto.Wstawi
Z miłości do słodkościprzewodnim jest biały ser w kilku odmianach a jednocześnie pomysł na oderwanie od stereotypów.Sery jakie zostały wykorzystane to : feta twaróg kanapkowy żółty Na tej desce znajdują się : Kuleczki serowe ( 3 sery ) w różnym wykończeniu - paprykowym, orzechowym, szczypiorkowym Polskie suschi - przepis znajdziecie TUTAJ Rolada szpinakowa z łososiem Przepisy na kuleczki serowe i roladę już wkrótce na blogu - nie zapomnij dołączyć
Mechanik w kuchnikremową konsystencję. Dodane groszki czekoladowe”wieńczą dzieło”. Sernik dla miłośników rześkich smaków i czekoladek “After Eight”.Polecam! Spód220 g herbatników czekoladowych100 g stopionego masłaMasa serowa :250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej 90 ml syropu miętowego 50 g groszku(...)Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lodówce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki, proszek budyniowy i syrop miętowy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy i delikatnie
Mia Cucina Sofietazwartej konsystencji dodajcie całe jajka. Bardzo polecam, bo schłodzony w lodówce smakuje pysznie. Waniliowy lekki sernik Składniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa(...)ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie
Mia Cucina Sofieta