żółtko,3 łyżki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżki budyniu śmietankowego,3 łyżki oleju,posypka czekoladowa.Przygotowanie: Do miski robota kuchennego włożyłam wszystkie składniki na masę serową i zmiksowałam. Po kolei włożyłam: serek śmietankowy (u mnie kaliski), jajko, żółtko, cukier biały, cukier waniliowy, budyń śmietankowy oraz olej. Włączyłam robot i miksowałam przez 3 minuty. Następnie masę serową przełożyłam
Aga w kuchniwanilii. Żelatynę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i dolewamy 100 ml zimnej wody, miksujemy. Taki roztwór wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę serową na biszkopty i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Na masie serowej układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Rady
Aga w kuchniSkładniki:ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1/4 margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru. masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 4 żółtka, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 3/4 szklanki oleju Rapso. rosa: 4 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych Kresto. Przygotowanie(...)zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut. Składniki na masę serową miksujemy ze sobą. Dodajemy je w takiej kolejności jak są wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami
Aga w kuchniusuwając ogryzek i część miąższu. Ser zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i żółtkiem.Białko upić na sztywna pianę. Pianę z białka dodać do sera, delikatnie wymieszać. Masą serową wypełniać wydrążone jabłka.* Do masy serowej można dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.Jabłka piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez 20-25 minut.W tym czasie przygotować sos karmelowy.Cukier
kolorowotorcikowoSkładniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy(...)opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy i na to wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce na górę sernika. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku sernik jeszcze
Kuchnia Łukaszazalewy i przecieramy papierowym ręczniczkiem, a zalewę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy szklankę wody i galaretki, dokładnie mieszamy i dodajemy do sera. Do tortownicy wlewamy połowę masy serowej na nią układamy w drobniejsze kawałki pokrojone brzoskwinie i przykrywamy drugą warstwą masy serowej. Studzimy przez ok 12 godzin i serwujemy. Smacznego
Kuchnia Łukaszaodsączamy i obtaczamy w mące. Jaja dokładnie miksujemy z cukrem do białości, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło, twaróg obie mąki i wszystko dokładnie łączymy. Potem do masy serowej dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Otrzymaną masę serową przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, może to także być forma do pieczenia (20x30 cm). Sernik pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni
Kuchnia Łukaszabloga Red and Pale Słone wypieki: Focaccia - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą - mikimama z bloga Czerwień i błękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne GotowaniePomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia z bloga(...)bloga Codzienne Gotowanie Pasta con datterino -makaron z pomidorkami daktylowymi - Maria T. z bloga SycyliaSi! Penne alla vodka - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogRavioli ze szpinakiem i ricottą w sosie serowym - przepis z bloga Kalorycznie.org Spaghetti all'arrabiatta - Josia z bloga Podróże kulinarne świata Spaghetti alla puttanesca - Josia z bloga Podróże kulinarne świataSpaghetti Bolognese - przepis z bloga Zakątek Smakosza Spaghetti
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe. Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie(...)kąpieli wodnej. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać). Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać
Z Kuchni Do KuchniPrzygotuj wafle ryżowe,to główny składnik Twojego śniadnaia zamiast chleba.Aromatyczny wafelek ryżowy z pewnością lekko zastąpi chleb. Pasta serowa łatwa w przygotowaniu. Ser,pomidory,prażone ziarna Słoneczne Pola,pomidor,pieprz,sól,bazylie rozetrzyj na pastę. Pastę połóż na waflach ryżowych. Lubisz paprykę?To przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne,włóż do środka ziarenkową pastę serową..a całość ładnie i zachęcająco
Z Kuchni Do KuchniPyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się(...)śmietankę , dodajemy startą na tarce czekoladę . Mieszamy. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny ) Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową . Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę . Mieszamy do zgęstnienia . Serniczek Stracciatella: Biszkopt przekrajamy wzdłuż na dwa placki. Na 1 część wystudzoną
Słodkości i nie tylkomniejszy z czekoladą tak, aby dno mniejszego nie dotykało do powierzchni wody). Lekko studzimy i powoli ciągle miksując (gdy poprosicie kogoś o pomoc będzie łatwiej) wlewamy czekoladę do masy serowej. Figi kroimy w cienkie plastry. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, następnie układamy plastry fig, zalewamy resztą masy i na wierzchu również układamy figi
Symfonia SmakówDodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca na 25 min. 12. studzimy przy uchylonym piekarniku 13. po ostudzeniu wsadzamy na 2-3 godz
ladykitchenwlewamy 2 -3 łyżeczki galaretki lub wlewamy tylko samą galaretkę, która nam została. Wkładamy na chwilę do lodówki i czekamy aż stężeje. Następnie na galaretkę wlewamy delikatnie masę serową, przekładając ja 2-3 plasterkami truskawek. Zapełniamy 3/4 naczynia. Odstawiamy ponownie filiżanki do lodówki. Na koniec wylewamy truskawkową galaretkę, jeśli masa serowa nie stężała nam dokładnie, pojawi nam się
Kulinarne przygody Gatityserdecznie zachęcam ! Jesienny sernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy(...)miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki. Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową. Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy
Kulinarne przygody Gatity