delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki. Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową
In my kitchenwyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190-200 o C przez 15-20 minut. Składniki na masę serową: 1 kg tłustego białego sera; 250 ml kwaśnej śmietany; 120 g margaryny; 1,5 szklanki cukru pudru; 4 jajka (białka oddzielić od żółtek); 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru; około(...)proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 o C przez około 45 minut. Ciasto ostudzić i udekorować według własnego uznania
In my kitchenszczyptą soli i pozostałym cukrem kryształem, dodać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20cmx35cm. Wyrównać powierzchnię. Składniki na masę serową: 500 g sera białego (np. z wiaderka); 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku; 100 g cukru pudru; Wykonanie: Wszystkie składniki razem zmiksować i przełożyć do worka, w którym należy obciąć(...)jeden róg (może być worek cukierniczy). Masę serową wyciskać na ciasto tworząc przy tym białą kratkę. Ciasto piec w 180 st.C około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć na deseczkę. Moje uwagi: Każdy sernik po wystudzeniu dobrze jest wyjąć z formy, w której się piekł. Jeżeli zostawimy sernika w formie do pieczenia to ciasto szybko wilgotnieje od spodu
In my kitchenwymieszać. Do ciepłej masy czekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony); 500 g sera mascarpone; 110 g cukru pudru; 9 łyżeczek żelatyny; 1 cukier waniliowy; 3 dojrzałe banany (średniej wielkości); sok z połowy cytryny(...)śmietany kremówki (30%); Ser biały zmielony wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać do masy serowej delikatnie przy tym mieszając. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki) i małym strumieniem wlewać do masy serowo-bananowej. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem
In my kitchendelikatny o lekko cytrynowej nucie. Mnie i moim znajomym smakował, więc może i Wy w tym serniczku zasmakujecie?:) Spód ciasta: cieniutki biszkopt waniliowy wg własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru; sok z 1 cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej wody; 350 g jogurtu(...)Żelatynę rozpuścić w bardzo gorącej wodzie, lekko przestudzić i wymieszać z jogurtem. Jogurt dodać do sera i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać. Lekko tężejącą masę serową wylać na spód biszkoptowy ułożony w tortownicy o średnicy 26cm. Sernik wstawić do lodówki, aby masa co nie co stężała. Na wierzch sernika wyłożyć owoce (u mnie maliny
In my kitchenprzesiane przez sito) i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm i piec w temperaturze 175 0 C około 15-20 minut. Składniki na masę serową: 1,5 kg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru kryształu; 12 jaj; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 kostki margaryny; 2 opakowania cukru(...)budyń, dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę owoce brzoskwini. Wierzch wcześniej upieczonego już biszkoptu przykryć masą serową. Piec w temperaturze 150-180 0 C przez około 1 godzinę (ja piekłam w temperaturze 175 0 C przez 70 minut
In my kitchenUwielbiam serniki pod każdą postacią. I często lubię jakiegoś serniczka upiec:) Ostatnio naszło mnie znowu na coś "serowego" więc szukałam i szukałam po blogach... aż trafiłam tutaj :) Nie tak sam sernik jak jego pieczenie bardzo mnie zaintrygowało:) Bałam się, że to będzie jakiś niewypał, ale pieczenie przebiegło pomyślnie, a sernik wszystkim smakował:) Składniki na ciasto: 4,5 łyżki(...)ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 st.C na jasno złoty kolor. Składniki na masę serową: 900g sera białego 10 żółtek 10 łyżek cukru pudru 10 dag płynnego masła 10 łyżek mąki pszennej 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej 450 ml mleka 12 białek 1/2 szkl
In my kitchenformy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru); 12 jaj; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 300 g margaryny lub masła(...)żółtku, następnie dodać ser i wymieszać. Dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki w tej samej formie co biszkopt.Piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia, tj. około 40 minut. Masa jabłkowa
In my kitchenpieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt. Składniki na masę serową: 500 g sera białego; 120 g masła lub margaryny; 200 g cukru pudru; 3 jajka; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, roztopione i ostudzone(...)piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć
In my kitchenmalakserem na "piasek". Dodać roztopione masło i wymieszać. Formę - tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, odstawić. Składniki na masę serową: 800 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie; 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków; 4 duże jajka; 125 ml śmietany kremówki (30%); 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 300 g chałwy sezamowej waniliowej(...)Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze
In my kitchenwymieszać. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 o C około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić. Składniki na masę serową: 2 łyżki masła; 3/4 szklanki cukru pudru; 120g serka śmietankowego; 1 cukier waniliowy; kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy; Wykonanie: Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję(...)uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy serowej cały czas miksując). Masa ładnie trzymała się na cieście
In my kitchenrozdrobnić nożem razem z sypkimi składnikami. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa: 4 jaja; 100 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 kg sera białego; 125 g śmietany 30%; 1 budyń waniliowy w proszku; Dodatkowo: 450 g malin świeżych lub mrożonych(...)Spód kilkakrotnie nakłuj widelcem. Na nim rozłóż maliny (te mrożone dobrze jest rozmrozić i odlać z nich trochę soku). Wyłożone maliny posyp wiórkami kokosowymi. Na to wyłóż przygotowaną masę serową. Równomiernie rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piecz około 1 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto około 10 minut, aby "odpoczęło". Potem wyjmij
In my kitchenjednym żółtku. Następnie dodać ser, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu waniliowego, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na pół i upiec dwa serniki w dwóch takiej samej wielkości formach. Piec w temperaturze 180 st.C około 40 minut. Składniki na krem
In my kitchenzapach, smak, wygląd... wszystko wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Do dziś pamiętam dokładanie jak nie mogłam się doczekać, aż mama je usmaży i postawi przede mną cały talerz tych serowych pyszności, posypanych grubo cukrem pudrem... Ach... Jej racuchy były i będą zawsze najlepsze! A dziś przedstawiam Wam moją wersję tych serowych placuszków, które z uśmiechem na twarzy wcina moja mała
Słodkie okruszkinastawić na 200 stopni. Marchewkę oraz fasolkę wcześniej odmrozić. Ciastem francuskim wyłożyć żaroodporne naczynie, obciążyć i piec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić kurczaka wędzonego i przygotować masę jajeczno serową- roztrzepać jajka, dodać starty ser i doprawić. Wyjąć ciasto francuskie, na spód wyłożyć marchewkę, fasolkę szparagową, kurczaka, oliwki, a pomiędzy nimi poukładać świeże listki bazylii i całość zalać masą jajeczno(...)serową. Piec przez 15 minut, aż masa delikatnie się zarumieni. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca