serowe - 4000 przepisów (strona:156/267)

Pyszny sernik 222

sypkie produkty przesiać, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić. 3. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym do białości, stopniowo dodawać zmielony 3-krotnie ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać olejek i budyń w proszku, miksować tak długo

Kuchnia domowa Ani
Deser waniliowo-serowy 111

Słodki deser z bakaliami dla amatorów serowych smakołyków jest propozycją na dzisiejszy dzień. Dodatek ugotowanych żółtek nadaje mu aksamitnego smaku a rodzynki i orzechy wyrazistości. Deser przygotowuje się bardzo prosto a efekt smakowy  jest  gwarantowany. składniki na 1 formę prostokątną deseru 50 dag miękkiego twarogu 5 żółtek kostka masła 1 szklanka cukru pudru opakowanie cukru waniliowego bakalie (orzechy

Smakowite Dania
Pizza z brokułami Reypol -Test 138

skład: woda, koncentrat pomidorowy ( 146g pomidorów na 100g ketchupu),cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól , mieszanka przypraw ),substancja zagęszczająca- skrobia modyfikowana sól, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, proszek serowy , mieszanka przypraw, stabilizator - guma guar, zioła prowansalskie (0,2%), substancje konserwujące: benzoesan sodu  i sorbinian potasu . zawartość netto 480g Ketchup ten ma wygodną butelkę którą można postawić do góry

Smakowite Dania
Sernik gotowany + film 164

dokładnie mieszamy. Rondel stawiamy na małym ogniu , cały czas podgrzewamy mieszając. Gdy masa zrzednie , dosypujemy budyń, ciągle mieszając i gotujemy do chwili aż będą powstawać pękające pęcherzyki powietrza. Masę serową zestawiamy z ognia , do masy dodajemy rodzynki i wlewamy ją do tortownicy , uprzednio wyłożonej pokruszonymi herbatnikami , studzimy . Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody , topimy

Smakowite Dania
Zapiekanka z kalafiora, pieczarek i parówek + film 170

Zapiekanka z kalafiora , pieczarek i parówek to prosta i tania domowa potrawa . Zapiekana w sosie jajeczno serowym może stanowić fajną propozycją obiadową lub ciepłą kolacją. składniki na formę żaroodporną 2 kalafiory 8 cienkich parówek cebula 2 łyżki masła 20 dag sera żółtego 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18 % pieprz  szczypiorek przepis Kalafiory krótko obgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie

Smakowite Dania
Szybka masa kajmakowa + film 148

garnku na małym ogniu, dodajemy mleko w proszku, cukier i dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą ( należy uważać żeby masa się nie przypaliła ). Jeżeli powstanie grudkowata serowa konsystencja nie należy się przejmować tylko cały czas mieszać aż masa będzie gładka . Garnek z masą zdejmujemy z ognia , lekko przestudzamy , dodajemy żółtka i całość bardzo dokładnie miksujemy . Tak przygotowaną masą

Smakowite Dania
Tarta z kurkami + film 138

Smaczna przekąska jak również danie główne to prosta i szybka w przygotowaniu tarta z kurkami. Polana sosem jajeczno- serowym tworzy pyszną kompozycję smakową. Polecam wypróbowanie przepisu. składniki na formę do tarty                       kruche ciasto  1,5 szklanki mąki pszennej

Smakowite Dania
Sernik z ziemniakami + film 139

sztywną pianę a następnie delikatnie mieszając łączymy ją z serem, ugotowanymi ziemniakami i utartymi jajkami, na końcu wrzucamy rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem przekładamy masę serową, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.około 40- 50 minut. Wystudzony sernik możemy polać czekoladą , najlepiej smakuje schłodzony

Smakowite Dania
Zupa serowa z porem i grzankami + film 143

Szybka, smaczna i sycąca zupa serowa z porem i grzankami na bazie bulionu i mleka może być ciekawą propozycją na wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu pracy jest wyrazista w smaku idealnie komponuje się z porem. Smakowitym dodatkiem do zupy zamiast grzanek może być groszek ptysiowy . składniki na 3 porcje 1 por 20 dag żółtego sera łyżka mąki 1/2 litra

Smakowite Dania
Ciasteczka serowe z borówkami + film 199

Ciasteczka serowe z borówkami amerykańskimi to smaczna i szybka przekąska, w sam raz na  podwieczorek do kawy lub herbaty. Moja rodzina  się nimi po prostu zajada. Są nieskomplikowane w przygotowaniu i bardzo smakowite. składniki na około 15 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 250 g margaryny 250 g zmielonego sera białego 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku

Smakowite Dania
Deser z malinami + film 177

waniliowy i łączymy go z serkiem mascarpone dokładnie mieszając. Na dnie pucharków układamy pokruszone herbatniki z orzechami. Na warstwie ciastek i orzechów kładziemy część malin, na malinach rozprowadzamy warstwę serową a wierzch deseru dekorujemy pozostałymi malinami

Smakowite Dania
Oponki serowe + film 181

Zapraszam dzisiaj na koleją porcję słodkości czyli oponki serowe, wyśmienite smakołyki na karnawał, które co roku oprócz pączków i faworków goszczą na moim stole w tłusty czwartek . składniki na około 25 sztuk 50 dag mąki pszennej 50 dag białego mielonego sera (np. twaróg sernikowy z wiaderka ) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1/2 szklanki cukru olej do smażenia cukier puder

Smakowite Dania
Smażona polenta (Polenta fritta) 232

będzie smaczniejsza. Sprawdza się również jako składnik sałatek. Może być alternatywą dla frytek, usmażona na małej ilości oliwy lub grillowana i podana z ulubionym sosem np. pomidorowym lub serowym . Z moją polentą poszłam na łatwiznę i przygotowałam ją z gotowej podgotowanej mąki kukurydzianej, której zrobienie zajmuje około 3 minut Używając zwykłej mąki kukurydzianej, polentę należy gotować około 45-50 minut

Oryginalny smak
Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą 240

mascarpone, jogurt, jajko, cukier puder i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Z kawałków ciasta formujemy tarty wywijając do góry brzeg ciasta, dół tarty nakłuwamy widelcem. Do każdej tarty wlewamy serową masę, na wierzchu układamy plasterki pomarańczy. Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Małe serniczki z karmelizowanymi gruszkami 219

uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodać przestudzone gruszki i jeszcze raz zmiksować.  Foremki wysmarować masłem i nalewać do nich masę gruszkowo - serową do 2/3 wysokości. Foremki ustawić w naczyniu wypełnionym wodą - powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości foremek. Piec w temperaturze 140 stopni przez około godzinę. Po upieczeniu lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna