delikatny i pyszny sernik na jogurtach greckich jest po prostu idealnie zbalansowany. Ma doskonałą strukturę i smak. Wszystko tutaj „gra” ? Składniki na spód: 70 g roztopionego masła 200 g herbatników petite beurre (ja używam tych grubych ) Przygotowanie spodu: Herbatniki blenduję na piasek, dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Muszę uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka z masłem wsypuję do tortownicy(...)góra-dół). Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram piekarnik i zostawiam sernik do wystygnięcia. Wystygnięty sernik wędruje na kilka godzin do lodówki. Na koniec przygotowuję wiśniowe wykończenie. 200 g dżemu wiśniowego podgrzewam w rondelku (nie gotuję!) i wylewam na chłodny sernik. Dodatkowo wysypałam prażone płatki
Słodki sentymentdelikatny i pyszny sernik na jogurtach greckich jest po prostu idealnie zbalansowany. Ma doskonałą strukturę i smak. Wszystko tutaj „gra” Składniki na spód: 70 g roztopionego masła 200 g herbatników petite beurre (ja używam tych grubych ) Przygotowanie spodu: Herbatniki blenduję na piasek, dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Muszę uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka z masłem wsypuję do tortownicy(...)minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 20 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie otwieram piekarnik i zostawiam sernik do wystygnięcia. Wystygnięty sernik wędruje na kilka godzin do lodówki. Na koniec przygotowuję wiśniowe wykończenie. 200 g dżemu wiśniowego podgrzewam w rondelku (nie gotuję!) i wylewam na chłodny sernik. Dodatkowo wysypałam prażone płatki migdałów
Słodki sentymentzapasy dyniowego puree. Nic tylko wypiekać! Dyniowe muffinki są puszyste, mają piękny kolor. Dodałam do nich jabłko. Dynia i jabłko fajnie ze sobą harmonizują. Z miąższu dyni gotuję zupę i piekę sernik , a także np. muffiny i placki . Nie wyrzucam pestek, ale prażę je dodaję do chleba lub posypuję sałatkę . To warzywo… No właśnie, z botanicznego punktu widzenia
codojedzeniaherbatnikach. Sprawdź także ten przepis: Sernik na zimno z mascarpone na herbatnikach Dziś lekko zmodyfikowałam przepis. Zamiast herbatników użyłam biszkoptów i przede wszystkim dodałam wiśni. Sezonowe owoce uszlachetniają wyjątkowy smak sernika. W obu wersjach nie ma potrzeby włączania piekarnika. Sernik jest lekki jak chmurka, kremowy i delikatny. Przygotowuję spód sernika. Przygotowanie sernika rozpoczynam od wyścielenia na tortownicy(...)bajecznie wyglądający deser. Możesz przygotować sernik na dowolnym spodzie: na biszkopcie tak jak ja powyżej, na herbatnikach (tak jak w przepisie sernik na zimno z mascarpone ) lub na kruchym spodzie (przepis na Malinową chmurkę na dużą blachę ) Artykuł Sernik na zimno z serkiem mascarpone i wiśniami pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujeLipcowa Piekarnia Amber powitała mnie zaproszeniem na wełniany chleb bułkowy. Przepis pochodzi z bloga Marca Bake to the roots . Oryginalny chleb, inspiracja Marca wypiekany jest z
Moje Małe Czarowanieprzygotować kolejną jutro Polecam Wam te ciasteczka na święta, jak i bez okazji. Przypominam Wam również, że na blogu znajdziecie inne pyszne serowe słodkości. Polecam Wam np. gotowany waniliowo-śmietankowy sernik (na herbatnikach) A wracając do ciasteczek… zapraszam na przepis Składniki: 250 g mąki pszenne tortowej 250 g masła 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń Mój Ulubiony
Słodkie okruszkiPo długiej przerwie znowu razem pieczemy czyli Ciasto na niedzielę wróciło na swoje tory a tym razem tematem jest Masło orzechowe w wypiekach . Chodziło za mną
Moje Małe Czarowanie"Ciasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo
Moje Małe Czarowaniewyłączonego piekarnika na 2 godziny. Potem sernik powinien dostać swoje w lodówce, najlepiej zostawić go na noc żeby stężał. Czekoladę rozpuść z masłem nad garnkiem z gotującą wodą i polej nią sernik. Wierzch posyp krówkami. Smacznego
Smaki Przyprawy i KoloryKwaskowaty, orzeźwiający, zimny wprost z lodówki sernik agrestowy. Wydarzenie na FB "Sernik na zimno z owocami" [ klik ] , będzie w nim pyszności co
Moje Małe Czarowaniewyłączonego piekarnika na 2 godziny. Potem sernik powinien dostać swoje w lodówce, najlepiej zostawić go na noc żeby stężał. Czekoladę rozpuść z masłem nad garnkiem z gotującą wodą i polej nią sernik. Wierzch posyp krówkami. Smacznego
Kulinarna rozmowazrobię, gdyż masa czekoladowa jest cięższa i lepiej jej będzie na dole :) wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy(...)razy. Jeśli nie chcemy używać mikrofalówki tę samą czynność można wykonać w kąpieli wodnej(miskę stawiamy nad gotującą się wodą, w ten sposób, by woda nie stykała się ze szkłem) i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku, dowolnie dekorujemy.\. Po około 5 minutach ciasto jest gotowe
Rozpustne gotowanieparowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą czekoladową. Masło dodałam do gorącej wody i wkruszyłam czekoladę. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady, ale nie gotowałam. Jeszcze ciepłą polewą polałam sernik. Wstawiłam do lodówki i na drugi dzień ciasto było gotowe do jedzenia. Smacznego życzę i udanego wypoczynku w weekend! Lidka Artykuł Sernik chałwowy pochodzi
Pieprzyć z Fantazjąparowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą czekoladową. Masło dodałam do gorącej wody i wkruszyłam czekoladę. Mieszałam do rozpuszczenia się czekolady, ale nie gotowałam. Jeszcze ciepłą polewą polałam sernik. Wstawiłam do lodówki i na drugi dzień ciasto było gotowe do jedzenia. Smacznego życzę i udanego wypoczynku w weekend :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąPyszny sernik na zimno w wersji cytrynowej. Nie za słodki, lekko orzeźwiający. Nie miałam żadnych owoców więc pod galaretkę dałam ciastka delicje. składniki: 1 kg zmielonego sera, może być z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru* 1 średnia cytryna** 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej(...)były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie umyć. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać, nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera. Dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę i sok z przygotowanej
Monia miesza i gotuje