kolejne danie, które powstało głównie dlatego, że chciałam zużyć jakiś produkt. Śmietana walała mi się po lodówce już od świąt wielkanocnych. Kupiona pewnie z myślą o serniku na zimno. Ostatecznie sernik zrobiłam bez śmietany, więc śmietana została odstawiona do lodówki. Nie miałam ochoty bawić się w żadne desery, nie lubię taką śmietaną zabielać zup. Stanęło więc na makaronie. Suszone(...)lekkiego zrumienienia. Dorzucamy do tego umyty szpinak i pokrojone w plasterki suszone pomidory, smażymy do zwiędnięcia szpinaku. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 4-5 minut. Chodzi o to, żeby sos nie był ani za gęsty, ani za rzadki – wyczujecie to. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, przecedzamy
KardamonovyWspaniały krem cytrynowy. Nieoceniony w domowych wypiekach. Świetnie smakuje solo, jako wypełnienie tart czy tartaletek, komponuje się wspaniale z sernikami, biszkoptami, bezami, naleśnikami… Znają i kochają go chyba wszyscy. Pamiętam jak mój mąż zakupił kiedyś mały słoiczek i wszyscy się nim w domu zachwycaliśmy. Niestety, tani nie był… Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób(...)średniej mocy (w przypadku obu kremów warto przygotowywać je dłużej, w niższej temperaturze, tak żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica). Od momentu zagotowania, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia (krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu). Przelewamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki (można przechowywać przez około 2 tygodnie). Wersja II (około 240 g): 2 jajka
Smaki Na Talerzułatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury ciasto przypomina bardziej dobrze upieczony sernik, a jeszcze dziwniejsze jest to, że w smaku równie bardzo go przypomina. Oczywiście nie ograniczyłam się do samej dyni, i postawiłam na smaki już wcześniej przetestowane, choć nie omieszkałam(...)czekoladowa Wykonanie : 1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z pomarańczy .Zalewamy dynię i wstawiamy na mały ogień . Gotujemy do miękkości pod przykryciem. U mnie trwało to ok. 15 minut. Po 10 minutach odparowujemy płyn by później uzyskać gładkie pure. Studzimy. 2. Przestudzoną dynię blendujemy z miękkim masłem
vaniliowoczekoladowaochotę na sernik i makowca zarazem? 😁 Dzisiaj zachęcam do upieczenia seromakowca na kruchym cieście. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale w każdym kolejnym dniu - o wiele lepiej smakuje. Spód możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki na formę 20 x 40 cm: kruchy spód 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła (150 g) 1 żółtko + 1 całe jajko(...)przełożyć rozwałkowane ciasto. Całość nakłuć widelcem i piec 10 minut w 200ºC. W międzyczasie przygotować masę makową : mak przesypać do rondelka, zalać wodą (tak, aby była ponad mak) i gotować około 30 minut na małym ogniu. Mak ostudzić. Następnie dwukrotnie zmielić na małych oczkach. Do maku dodać roztopione masło, posiekane bakalie, wbić całe jajka i cukier puder. Za pomocą łyżki
Ugotowaćmojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis namojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis
moj przepis naznudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka(...)budyniowa: 1 duży budyń Delecta 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego
FitKotDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli cenicie sobie oryginalne, piękne, stylowe produkty, które wspaniale wzbogacą każde wnętrze, a korzystanie z nich będzie czystą przyjemnością zachęcam Was do zapoznania się z ofertą
Słodkie okruszkiwielkanocnego stołu. Składniki: 500 g szparagów 4 jajka 1 cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Szparagi gotujemy na parze przez około 10 minut. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy musztardę, miód i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy szparagi(...)garnku gotujemy jajka przez około 10 minut. Następnie studzimy i obieramy. Jajka zanurzamy w barwnikach przez około 15 minut, a następnie suszymy. Jajka z awokado i pomidorem Ta potrawa to idealne połączenie smaków i kolorów. Składniki: 4 jajka 1 awokado 1 pomidor 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Jajka gotujemy
Via Gustosernikach są to moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze brzuchy na full, dzięki czemu raz, że spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze(...)dosłodzić wedle uznania polewa ▪ 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: 1. Składniki na spód blendujemy do połączenia i wykładamy spód formy (24). Wsadzamy do zamrażarki. 2. Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem. Gotujemy 2 szklanki mleka i wsypujemy kaszę. Pod koniec, gdy kasza wchłonie cały płyn, dolewamy resztę mleka, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i dosładzamy. Gotujemy jeszcze parę minut co chwilę mieszając
zdrowo i aktywniesernikach są to moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze brzuchy na full, dzięki czemu raz, że spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze(...)dosłodzić wedle uznania polewa ▪ 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: 1. Składniki na spód blendujemy do połączenia i wykładamy spód formy (24). Wsadzamy do zamrażarki. 2. Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem. Gotujemy 2 szklanki mleka i wsypujemy kaszę. Pod koniec, gdy kasza wchłonie cały płyn, dolewamy resztę mleka, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i dosładzamy. Gotujemy jeszcze parę minut co chwilę mieszając
Zdrowie i pysznie na talerzumoja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą co tracą jeśli jeszcze nie jedli makowca. Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów(...)masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź. Ugotuj dżem z żurawiny, wody i cukru. Gotuj przez 25 minut. Dżem będzie naturalnie gęsty. Jeśli będzie za bardzo gęsty dodaj więcej wody. Ostudź. Przygotuj krem. Wlej połowę mleka do garnka. Wymieszaj żółtka z cukrem i ziemniaczaną mąką
codojedzeniafeta Pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Pasta brokułowo-serowa'; listonic_content='1 brokuł 1 ser feta Pieprz'; document.write(" "); Brokuła myjemy, odcinamy korzeń i gotujemy do miękkości. Ugotowanego brokuła rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w misie malaksera. To samo czynimy z serem. Miksujemy i dopieprzamy do smaku (ser feta sprawia, że pasta jest wystarczająco słona). Gotowe(...)moment, a z jednego brokuła i jednego serka wychodzi jej naprawdę sporo – wystarcza na kilka dni. W związku z zapowiedzianą wizytą gości, zrobiłem tę pastę gdzieś pomiędzy sosem pomidorowym, sernikiem (oba przepisy są już na blogu), karkówką (napiszę o niej w najbliższych dniach) i obiadem. Można? Można
Proste-przepisy.plodstaw ciasto do wystygnięcia. Przygotuj masę budyniową Żółtka, mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy utrzyj ze 150 ml mleka. Pozostałe 350 ml mleka zagotuj z cukrem, a gdy zacznie się gotować, dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę z żółtek. Cały czas podgrzewaj budyń energicznie mieszając go przy pomocy miksera lub trzepaczki. Kiedy mocno zgęstnieje, odstaw go do wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj(...)Wstaw ciasto Pijak do lodówki na przynajmniej 8 godzin, aby dobrze się schłodziło i stężało. Zobacz też inne przepisy na ciasta Cappuccino bez pieczenia Ciasto Maxi King bez pieczenia Sernik wiedeński Bounty bez pieczenia Sernik z serka wiejskiego Sernik cytrynowy Zobacz też nowe przepisy Ciasto Pijak Czy piekarnik obok lodówki to dobry pomysł? Ciasto cappuccino bez pieczenia
okolicepalnika.plroku Olek zaskoczył mnie swoją decyzją i już od dłuższego czasu przed urodzinami mówił że nie chce tradycyjnego pieczonego tortu z biszkoptem tylko taki bez pieczenia. Proponowałam sernik ale nijak mu nie przypadł do gustu. W końcu wyszukaliśmy taki potrójnie czekoladowy deser, który postanowiłam przygotować mu w tortownicy. Spód przygotowałam z herbatników, a kolejne warstwy składają się z deserowej(...)piasek, łączymy z masłem i po dokładnym wymieszaniu wylepiamy dno tortownicy. Chłodzimy w lodówce. Musy: Żelatynę zalewamy łyżką wody, pozostawiamy do napęcznienia. Śmietankę podgrzewamy Do ciepłej ale nie gotującej dodajemy posiekane drobno czekolady. Odstawiamy na 2 minuty po czym intensywnie mieszamy. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, ale nie gotujemy. Do ciepłej dodajemy odrobinę śmietanki z czekoladą. Tak zahartowaną dodajemy
Kuchnia w czekoladzieobiadowych. Oczywiście ma inną strukturę i bardziej wyrazisty smak. Jednak w keto posiłkach potrafi doskonale zastąpić puree ziemniaczane czy też ryż . Zaś w słodkich wyrobach znajduje zastosowanie w tzw. sernikach bez sera , które królowały na blogu w zeszłym roku, a nawet lodach ! Keto kotlety z kalafiora w wersji z i bez panierki Kalafior, brokuł czy cukinia? Czyli sezon(...)się ochoty na ciężkie, mięsne dania. Dania Danie główne , Przekąska Kuchnia Polska , Wege Keyword falafel , finger food , jajka , kotlety , krokieciki Porcje 2 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki 450 g kalafiora (u mnie mrożony, ale z powodzeniem można zrobić też ze świeżego) 2 jajka 2 łyżki mąki lnianej lub zmielonego lnu złocistego 2 szczypty soli himalajskiej
Modern Cave Girlkażdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym(...)krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu nie gotowało się takich knedli, więc do ich przygotowania potrzebuję przepisu, a poza tym wydało mi się być to idealne danie na jesień. I rzeczywiście – knedle były pyszne, miękkie, skąpane
Cooking for Emily