sernik gotowany - 5074 przepisów (strona:258/339)

Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 206

warzywem, które pochodzi z rejonów Azji.   W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Do gotowania używamy  części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar  jest  bardziej czerwony, tym ma słodszy smak(...)Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki

Kulinarne przygody Gatity
Karmelizowany rabarbar 242

warzywem, które pochodzi z rejonów Azji.   W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Do gotowania używamy  części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar jest  bardziej czerwony, tym ma słodszy smak(...)Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki

Kulinarne przygody Gatity
Seromak, czyli sernik z makiem 1857

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje. Seromak Składniki: ciasto(...)swoją wykładam w całości papierem do pieczenia) - nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić MASA MAKOWA - mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez

Smakołyki Bereniki
Krem z dyni z komosą ryżową 206

Krem z dyni z komosą ryżową to idealna zupa na zimowe wieczory. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo, można ją doprawiać w przeróżny sposób, dodawać chrupkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 88

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 97

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 135

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie

moj przepis na
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 145

Jednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego!  

Kuchnia Łukasza
Mini serniczki limonkowe z bezą włoską 146

trochę czasu, to zrobienie bezy i jej opiekanie palnikiem, więc jeśli bardzo Wam się spieszy, to pomińcie ten dodatek (chociaż sama słodka beza cudnie dopełnia lekko kwaskowy smak sernika). Serniczki możecie również posypać cukrem pudrem albo podać z czapą bitej śmietany. Wszystkie pyszne chwyty dozwolone! ;) * SKŁADNIKI  na 16 mini serniczków Serniczki: 500 g tłustego twarogu 2 całe jajka ½ szklanki(...)godziny do lodówki do schłodzenia. Serniczki udekoruj  bezą   włoską najlepiej przed podaniem. Beza włoska Do rondla wsyp cukier i wlej wodę. Wstaw na mały ogień i gotuj bez mieszania, aż powstający syrop osiągnie 118°C. Następnie ubij na sztywno białka, pod koniec dodając cukier (1 łyżkę) i zacznij wlewać cieniutką strużką lekko wystudzony syrop (powinien mieć około

Food Square
Bananowy sernik Nigelli 191

ryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony przypadkiem dla zużycia bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie bananowy, cudowny!   Spód: 200 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 700g(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku. Całość pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 219

przyrządzonego gravlaxa, jak podano nam w podziemiach ratusza w Malmo nie jadłam nigdy i chyba żadna inna wersja już mu nie dorówna. Idealnie komponował się z młodymi ziemniaczkami gotowanymi obowiązkowo w mundurkach i podanymi w śmietanowo-koperkowym sosie. Tak samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza(...)absolutnie genialnych steków (ukłony dla kucharzy Skanii!) Kusi mnie nie jeden deser Hellberga, gdzie kardamon pełni kluczową rolę, ale równie ogromną chęć mam na odtworzenie serwowanego na promie sernika z ricotty z kawowym sosem i sorbetów z jabłkowym confit, które dosłownie wyjadałyśmy sobie z talerzy. Nie wykluczone, że posunę się nawet do samodzielnego usmażenia lodów, choć o wiele bardziej wolałabym

KUCHARNIA
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 123

kolejne danie, które powstało głównie dlatego, że chciałam zużyć jakiś produkt. Śmietana walała mi się po lodówce już od świąt wielkanocnych. Kupiona pewnie z myślą o serniku na zimno. Ostatecznie sernik zrobiłam bez śmietany, więc śmietana została odstawiona do lodówki. Nie miałam ochoty bawić się w żadne desery, nie lubię taką śmietaną zabielać zup. Stanęło więc na makaronie. Suszone(...)lekkiego zrumienienia. Dorzucamy do tego umyty szpinak i pokrojone w plasterki suszone pomidory, smażymy do zwiędnięcia szpinaku. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 4-5 minut. Chodzi o to, żeby sos nie był ani za gęsty, ani za rzadki – wyczujecie to. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, przecedzamy

Kardamonovy
Lemon curd 168

Wspaniały krem cytrynowy. Nieoceniony w domowych wypiekach. Świetnie smakuje solo, jako wypełnienie tart czy tartaletek, komponuje się wspaniale z sernikami, biszkoptami, bezami, naleśnikami… Znają i kochają go chyba wszyscy. Pamiętam jak mój mąż zakupił kiedyś mały słoiczek i wszyscy się nim w domu zachwycaliśmy. Niestety, tani nie był… Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób(...)średniej mocy (w przypadku obu kremów warto przygotowywać je dłużej, w niższej temperaturze, tak żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica). Od momentu zagotowania, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia (krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu). Przelewamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki (można przechowywać przez około 2 tygodnie). Wersja II (około 240 g): 2 jajka

Smaki Na Talerzu
Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu) 168

łatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury ciasto przypomina bardziej dobrze upieczony sernik, a jeszcze dziwniejsze jest to, że w smaku równie bardzo go przypomina. Oczywiście nie ograniczyłam się do samej dyni, i postawiłam na smaki już wcześniej przetestowane, choć nie omieszkałam(...)czekoladowa  Wykonanie :  1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z pomarańczy .Zalewamy dynię i wstawiamy na mały ogień . Gotujemy do miękkości pod przykryciem. U mnie trwało to ok. 15 minut. Po 10 minutach odparowujemy płyn by później uzyskać gładkie pure. Studzimy.  2. Przestudzoną dynię blendujemy z miękkim masłem

vaniliowoczekoladowa