żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, oliwa. Puree: 6 dużych ziemniaków, 1 łyżka masła, 20 g parmezanu, 50 g tartego sera gouda
Świat Domowej Kuchniwywar warzywny i sok z jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą. Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka . Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg(...)filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba: Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą
Plate of Joyżytniej i muszę przyznać, że bardzo mi się ta zmiana podoba, czyli smakuje. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą Proporcje na 3 placki Czas przygotowania: 160-180 minut Składniki na ciasto(...)mąki pszennej chlebowej 300 mąki żytniej 720 2 łyżeczki soli 320 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek EV Na farsz: 100 g sera feta 3 garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki
Kulinarne przygody GatitySkładniki : Sałata lodowa mała kilka pomidorków kawałek ogórka wąż 1 cebulka czerwona 8 czarnych oliwek kawałek papryki czerwonej , żółtej 100 g fety Sos : 6 łyżek Oleju lnianego Olejowy Raj 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki octu winnego sól , pieprz do smaku 1/2 łyżeczki miodu Wykonanie : Sałatę myjemy i suszymy.Pomidorki , ogórek , paprykę myjemy . Pomidorki kroimy(...)ósemki, ogórek w półplasterki, paprykę w paseczki . Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Oliwki przecinamy na pół. Na talerz układamy sałatę i resztę warzyw . Ser feta kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy olej , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , miód, ocet , sól i pieprz do smaku , mieszamy i polewamy sałatkę . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipotrawie do której pasują idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą, pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż(...)przed wirusami i toksynami), potas (wspomożemy nerki oraz proces przekształcania glukozy w glikogen, uregulujemy wydzielanie insuliny), magnez, aminokwasy siarkowe (zniszczymy bakterie), kwas foliowy, karotenoidy (zapobiegniemy zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej) i witaminy A, B, C i K. Spożywanie rukoli pomaga podnieść odporność, zwalczyć wolne rodniki oraz zapobiega anemii i zakażeniom, a dzięki zawartości glukozynolanów również rakowi płuc, sutka, prostaty, trzustki
les mirabellesFocaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli(...)wody 7 g drożdży suszonych, 3 łyżki oleju, 4 pomidory koktajlowe świeży rozmaryn 1 żółta papryka mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, suche drożdże i płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępianę. Odkładamy do lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy na puszysta masę Do masy żółtkowej dodajemy powoli ser, caly czas ubijajac . Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyzka, aż do połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy(...)ciasto jest zrobione, zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do ostudzenia. Nawet około 1 godziny- po to by nie opadło. Polewę zrobiłam z cukru pudru I barwnika żółtego-spożywczego :) smacznego
Smaki Edytychrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci Seal "Istanbul" :)Taka cukinia doprawiona słoną fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :) Danie to przygotowałam(...)oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana do posypania blachy do pieczenia na wierzch: 2 małe cukinie 200 g sera feta 4 łyżki oliwy pul biber lub płatki chilli do smaku Przygotowanie: W miseczce wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce
Chilli Czosnek i Oliwasosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pesto z rukoli Składniki: 50 g rukoli 3 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki świeżo starego parmezanu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki(...)średnim ogniu przez około 5 minut. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Składniki na pesto, oprócz parmezanu, wkładamy do blendera i blendujemy. Na koniec dodajemy ser i wszystko razem mieszamy
Kulinarne przygody GatityWiosna. Ptaki śpiewają, za oknem jasno, wszystko kwitnie, oczy pieką, a ja mam w głowie tylko jedno. Powraca trauma z dzieciństwa związana z tą jakże przyjazną
Wypisz Wymalujokoliczność :) Prezentuje się wspaniale i jest bardzo smaczny. Dzieci będą zachwycone, a i rodzice na tym skorzystają ;) Składniki: 750 g twarogu na serniki 3 różnokolorowe galaretki (np. żółta, czerwona i zielona) 1 szklanka cukru pudru 150 g masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa(...)śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy na 3 równe części. Ostudzone galaretki (lekko tężejące) łączymy z serem. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia
MyCookBook.plwykwintną propozycje obiadową, myślę, że takim obiadem nikt nie pogardzi. Składniki -ziemniaki, u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki. -wątróbka drobiowa -mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie -pieczarki -cebula -jajo Sałatkowy Rarytas od ETERNO(...)żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje dzisiaj. Idealny do wędlin, do wyrobów swojskich i do tzw. „deski mięsiwa”. Z „deską serów” nie miałam jeszcze przyjemności. -przyprawy w tym u mnie różowa sól himalajska, pieprz prosto z młynka, kminek przyprawa Kuchmistrz od SKWORCU suszona pietruszka u mnie od SYS vinaigrette limonka
Z Kuchni Do Kuchnijuż mój kolejny ser-pierwszy był bez przypraw ten jest całkiem inny pełen smaku -pyszny!! miałam naprawdę ogromną frajdę w jego przygotowaniu,jest pełen aromatu suszonych mielonych pomidorów,bazylii ,czosnku -mniam suszone mielone pomidory i płatki pomidorów ,kupiłam na allegro a podpuszczkę i chlorek wapnia na stronie -mniam mniam,,Robiłam tym razem z mleka sklepowego w worku(...)wyszedł bardziej twarogowy,jak robiłam z mleka prosto od krowy(tłuściutkiego)to był bardziej twardy ,jak żółty Oba skradły serce mojej rodzinie-polecam bo są pyszne. Tym razem wyjątkowo nie podaję przepisu na mojej stronie tylko odsyłam was do oryginalnego źródła bo jest tam dokładnie opisane krok po kroku jak go robić- przepis znajdziecie tutaj: http://blogbrowin.blogspot.com/2016/02/ser-korycinski-z-pomidorami.html pozdrawiam
Swojskie jedzonkopieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka czarne oliwki mozarella parmezan po upieczeniu : prosciutto i listki świeżej bazylii sos curry 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę, cukier, sol i drożdże oraz oliwę wymieszać. Dodać wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować(...)się zredukuje i smaki wzajmenie przenikną. 3. Ciasto podzielić na trzy części. Z każej uformować placek i rozciągnąć go na delikatnie natłuszczonej oliwą blaszcze. Rozsmarować warstwę sosu. Ułożyć cienko ser, następnie dodatki i znowu ser. Piec ok. 15 minut w temperaturze minimum 220 stopni. 4. Po upieczeniu dodać prosciutto i listki bazylii. Pizza świetnie smakuje z jogurtowym sosem curry. Smacznego
DefinicjaSmakuMoje ulubione. Lekko ostre, gorzkawe i z posmakiem orzecha. Rukola czyli Rokietta siewna pomaga w trawieniu, wzmaga wytwarzanie żółci, leczy wrzody żołądka, likwiduje zgagę i wzdęcia.Pomaga przyswajać żelazo, jest moczopędna i przeciwszkorbutowa. Szybkie w przygotowaniu. - 3 duże garście rukoli - 1 duża garść świeżej natki pietruszki - 1 garść orzeszków pini lub innych - niecała szklanki oliwy z oliwek(...)parmezanu - sól - szczypta peperoncino lub pieprzu cayenne Rukolę i natkę pietruszki bez łodyg , umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miksera lub miski, dodaj obrany czosnek, orzeszki, ser, szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeżeli robisz w mikserze, to pietruszkę z rukolą dodawaj stopniowo podczas miksowania. Posmakuj, jeżeli trzeba dosól
Pasje Jolki