ser żółty - 6379 przepisów (strona:346/426)

Placuszki kukurydziane 163

spodobać się również i tym którzy do tej grupy się nie zaliczają... Już kiedyś przygotowywałam  Polentę  z kaszki kukurydzianej, dziś w wersji śniadaniowej z podsmażanymi pieczarkami i żółtym serkiem...mmmmm pyszności.. Składniki: 0,5 litra wody szklanka kaszy kukurydzianej  szczypta soli Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszkę, mieszając stale gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem (chyba(...)wysoka.. Odstawiamy na całą noc Następnie wycinamy odpowiednie kształty i podsmażamy na patelni z dodatkiem świeżego czosnku ewentualnie grillujemy.. Ja podałam z podsmażonymi pieczarkami i startym serem var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName

NaKońcuJęzyka
Wegetariańskie spaghetti 171

smaczny obiad, tym razem w wersji wegetariańskiej :) Składniki na dwie porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie Makaron Czaniecki) 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 małej cukinii 1/2 żółtej papryki  1 mała cebula 1 ząbek czosnku świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać(...)dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody. Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Można posypać startym serem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Francja: Quiche Lorraine 170

piekarz z Nancy. Początkowo Quiche przygotowywano z ciasta chlebowego, z czasem jednak zrezygnowano na rzecz kruchego ciasta, jej cechą charakterystyczną jest słony smak wędzonego boczku, ciągnący się w środku ser (choć nie figurował on na liście składników pierwotnej wersji Quiche) i śmietanowo-jajeczna masa. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu rodzaj tarty, nie wymagający szczególnie skomplikowanych składników, jest idealnym daniem(...)Lorraine z przepisu Cudawianki . Quiche Lorraine 250g maki pszennej 1 jajko 125g masla 40 ml wody 1 lyzeczka cukru szczypta soli 250g wedzonego boczku 50g zoltego sera (w oryginale Gruyere, u nas ser Edam) 200ml smietanki kremowki 36% 200ml gestej smietany 3 jajka sol, pieprz, galka muszkatolowa Ciasto na spód zagnieść jak zwykłe kruche, do suchych składników wrzucić masło, posiekać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 168

jest wiosennie i kolorowo, że nie mogłam się oprzeć cudownie żółtym kwiatom cukinii. Kupiłam je wraz z młodziutką cukinią z myślą o przygotowaniu przepysznego sosu do makaronu. W zeszłą sobotę były już u nas smażone cukinie i ich kwiaty, a dzisiaj dla odmiany lekko duszone. Kwiaty cukinii są bardzo delikatne, nie można ich przetrzymywać zbyt długo, bo po prostu zwiędną(...)spożyć je jak najszybciej.  Nie wiem jak Wy, ale dla mnie sama cukinia jest trochę bez smaku, dlatego przygotowując ją zawsze dodaje składnik zaostrzający np: boczek, ser kozi czy parmezan.. Dziś padło na tyrolski szpek, bardzo aromatyczną wędzoną na zimno, surową szynkę. Do tego wybrałam “dość mięsisty” makaron strozzapreti, dosłownie duszenie/dlawienie się księdza. … w necie wyczytałam, że etymologia

Mia Cucina Sofieta
Chaczapuri imeruli 241

ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól i cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk (a przynajmniej nie za bardzo), przykryć ściereczą i odstawić na ~30 minut. W tym czasie ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée, dodać starty ser i bardzo dokładnie(...)piec ~3 minuty z każdej strony. Gotowe można podać z samym masełkiem na wierzchu i sosem tzatziki. Je jednak podałam moim gościom wersję "wypasioną" z gyrosem z kurczaka, startym żółtym serkiem i sosem czosnkowym. Ostatecznie najbardziej posmakowało mi zestawienie chaczapuri z odrobiną kurczaka polaną sosem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta warzywna 187

Inspiracja  Madame Edith . Tarta warzywna Proporcje  na formę o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 1 opakowanie  ciasta francuskiego 3 okrągłe małe żółte i zielone cukinie, ok. 400 g 1/2 średniego bakłażana 2 dojrzale pomidory 2 kulki mozzarelli świeżo zmielony czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek EV świeża bazylia Wykonanie: Warzywa myjemy(...)również kroimy w miarę cienkie plasterki i również zostawiamy do odcieknięcia. U mnie trwało to około 1 godziny.  Gdy później warzywa i ser położymy na podpieczonym cieście, nie puszczą one zbyt wiele soku i ciasto będzie chrupiące, a  nie wodniste.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Kulinarne przygody Gatity
10 powodów dla których warto pić ciepłą wodę z cytryną o poranku 9598

samooczyszczanie się z toksyn. Zawarte w cytrynie terpeny pobudzają produkcję śliny i enzymów trawiennych, co ułatwia metabolizm. Woda z cytryną wpływa korzystnie na wątrobę, oczyszcza ją oraz zwiększa produkcję żółci, a to z kolei przyczynia się do usuwania zanieczyszczeń z organizmu.Obecność błonnika (pektyny) powoduje długie utrzymywanie się uczucia sytości, dzięki czemu nie ulegamy pokusom sięgania po np.słodkie przekąski(...)siniaków czy krwawieniu dziąseł), obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) opóźniając rozwój miażdżycy. 3. Chroni przed zakwaszeniem organizmu. Pomaga zneutralizować kwaśne produkty przemiany materii. (przypomnijmy - zakwaszeniu sprzyja nadmierne spożywanie tłustych serów, ziemniaków i mięsa - objawia się chronicznym zmęczeniem, apatią, bólami głowy czy ogólnym złym samopoczuciem). 4. Jest pomocna w nadciśnieniu - obniża ciśnienie krwi dzięki zawartości flawonoidów i potasu. 5. Zmniejsza ryzyko

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet na winie z zieloną cebulką i serem cheddar 198

jest bardzo wykwintny. Dlatego postanowiłam nie ulepszać tego, co i tak jest perfekcyjne zbędnymi dodatkami. Zamieniłam jedynie składniki na podobne z tej samej rodziny - zamiast kołderki z masła użyłam sera topionego, zamiast szalotki dałam zieloną cebulkę, a zamiast koniaku - białego wina. Jestem jednak przekonana, że w pierwotnej wersji jest równie pyszny i taki z pewnością też będzie gościł na moim(...)zielone cebulki razem ze szczypiorem sól, pieprz biały pieprz ziołowy 1/2 kostki serka topionego typu cheddar 1,5 łyżeczki igiełek rozmarynu 1. Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon i żółci, dokładnie opłukać w zimnej wodzie i zalać mlekiem w miseczce na ok. 1 h. 2. Połowę ilości masła rozpuścić na patelni, od razu dodać posiekaną zieloną cebulkę i rozmaryn, lekko posolić

Kuchnia Prezydentowej
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 174

twarogu i cynamonu.  Kopytka z dyni robi się na prawdę łatwo. Są bardzo smaczne i mięciutkie. Aromatyczne i słodziutkie. U mnie w domu nie robiło się kopytek z serem. Ale jako dziecko takie kluseczki z ziemniaków i z białego twarogu, podawane ze śmietaną, cukrem i cynamonem jadłam jeszcze w podstawówce u mojej psiapsiułki Agnieszki. Serwowała je jej babcia, bardzo(...)jeszcze puree z pieczonej dyni Hokkaido. Tak o to powstały kopytka z dyni i twarogu z cynamonem. SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z DYNI: - 500g ugotowanych wystudzonych i zimnych ziemniaków koloru żółtego - 500g puree z dyni pieczonej Hokkaido - 1 żółtko - 2 białka - 1 budyń waniliowy- proszek - mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej) - cynamon - 200 g twarogu półtłustego Ugotowane ziemniaki- przepuszczone przez praskę

SMYKWKUCHNI
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 211

Zapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool,  na szybkie śniadanie 

SzczyptaSmaQ
Spaghetti bolognese po mojemu 257

mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas(...)zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować al dente. Porcje makaronu polewać sosem, posypać serem i udekorować listkami bazylii

Pasja Smaku
Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą 128

Potrzebujemy: - ok. 300 g tofu (najlepsze jest naturalne; my mieliśmy ziołowe i takiego użyliśmy) - 2 ząbki czosnku (można użyć również cebuli, nam się akurat skończyła:) - ćwiartka papryki (u nas żółta) - 1 duży pomidor - spora garść rukoli - łyżeczka kurkumy - czarna sól kala namak - płatki drożdżowe (ilość w zależności od upodobań, my dodaliśmy ok. 3 łyżeczek) - olej/oliwa 1. Czosnek kroimy w drobną(...)wrzucamy na patelnię. 4. Dodajemy kurkumę, czarną sól (która ma jajeczny posmak za sprawą dużej ilości siarczanów - trzeba uważać, żeby nie przesolić) i płatki drożdżowe (które mają delikatny smak sera) 5. Całość mieszamy, i czekamy aż tofu będzie ciepłe. 6. Gotową tofucznicę wykładamy na talerz, posypujemy rukolą i pomidorem i zjadamy ze smakiem :) My jedliśmy tofucznicę na późne śniadanie

Bananowe Pole
Sernik dyniowy 147

dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je! To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w paździer niku. Po więcej(...)spód: 0,5 kg. mąki 4 żółtka 20 dag. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag. margaryny 10 dag. smalcu 4-5 łyżek śmietany Masa serowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Letnia sałatka z arbuzem, fetą, bazylią i sosem chilli 258

dziś występuje dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie. Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją. Miąższ arbuza zawiera ponad 90 proc. wody, dzięki czemu dobrze gasi pragnienie(...)sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu. Składniki (na 2 duże porcje): 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek) 300 g sera feta 20-25 liści bazylii słodki sos chilli Sposób przygotowania: Miąższ arbuza pokroić w niedużą kostkę, dodać pokrojoną w kostkę fetę i drobno posiekaną bazylię. Wierzch sałatki skropić słodkim sosem

W SMAK
TU I TAM nr 9. Śniadanie dla Ciebie. Po mojej stronie nieba. 191

cieście. A na niej wiosenna łąka, bo wiem jak bardzo Amber czeka na wiosnę, na zieleń, na kwiaty i na słońce, które tak bardzo kocha. Będą zatem jajka przepiórcze - żółte jak oczka stokrotek, pomidorki czerwone jak pierwsze tulipany, a to wszystko na trawce ze szczypiorku i listków bazylii, pod którymi, jak ostatni śnieg, rozpływa się pyszny twarożek. Do tego oczywiście(...)cały dzień.  Zanim jednak sięgniecie po pierwszy kawałek, mam dla Was trochę śniadaniowej teorii. Czy wiecie, że jest sześć typów śniadań? Jest śniadanie proste kontynentalne, wiedeńskie, wiedeńskie wzmocnione (serem i wędlinami), angielskie (tzw. breakfast) i typu angielskiego (czyli lunch) oraz myśliwskie . Mnie najbardziej zaintrygowało to ostatnie, bo nigdy wcześniej o nim nie słyszałam i pewnie nieprędko, jeśli w ogóle

KUCHARNIA