kawałki. Zalać wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Tak przygotowany jarmuż ułożyć na talerzu, dodać pokrojony w kostkę ser i grejpfruta. Buraka zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać sałatkę. Na wierzchu ułożyć stokrotki. Sos. W słoiczku umieścić wszystkie składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez dłuższą chwilę, aż całość(...)kolorów koniecznie należy wziąć pod uwagę, przygotowując wiosenną dekorację stołu. Oczywistym wyborem będzie zielony. To kolor budzącej się do życia natury, dlatego nigdy nie jest go za dużo. Żółty ― to barwa słońca, które wraca do nas po „zimowej przerwie”. Niebieski kojarzy się nam z niebem! Do tego czerwony, fioletowy, różowy, pomarańczowy, które przypominają nam o pięknych, wiosennych kwiatach. Wszystkie
Kuchnia w opałachbardzo smacznym, bezglutenowym dodatkiem, np. do kotletów. Na zdjęciu szybki obiad: kasza jaglana, (odmrażane) kotlety pieczarkowo-gryczane, ogórki kiszone i sos pomidorowo-paprykowy. Składniki na sos: olej 1 czerwona/żółta/zielona papryka 1 puszka pomidorów sól, pieprz ulubione zioła 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej Na patelni rozgrzej olej. Pokrój drobno paprykę i podsmaż na oleju. Dodaj pomidory, sól, pieprz, zioła(...)Rzeszowem znajduje się restauracja o nazwie - Dymarka . Można tutaj zjeść bardzo smacznie, są duże porcje, a ceny przyzwoite. Mój obiad nie wygląda na bardzo zdrowy (świętowałam...): opiekane ziemniaki, smażony ser, sos czosnkowy i niewidoczny na zdjęciu zestaw surówek. Tomato and bell pepper sauce A quick to make dinner: millet, mushroom-buckwheat cutlets, gherkins and tomato and bell pepper sauce
Qlinarnie i Qlinarniemakaronową nie jest łatwo kupić. Usłyszałam o tej nietypowej odmianie już kilka lat temu, ale na moim targu jej nie sprzedawali. Więc gdy w zeszłym tygodniu zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie w zaprzyjaźnionym warzywniaku nie wahałam się ani chwili. Ostatnia sztuka dyni makaronowej była moja! Ale o co chodzi? Czemu ekscytuję się jakąś tam dynią? Ponieważ(...)makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać
Chilli Czosnek i Oliwamąki , jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie! Składniki -torebka kaszy gryczanej prażonej -ziemniaki -papryka czerwona i żółta -marchewka -cebula -masło -oliwa z oliwek, sól,pieprz -2 jaja -łyżka parmezanu lub grana padano -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola Formę do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik(...)puree. Roztrzep jajo i dodaj do kaszy ,wymieszaj i tak przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów. Zanim
Z Kuchni Do Kuchnistrzał w dziesiątkę bo jego słodki smak fajnie komponował się z całością :) 6 placków tortilli (użyłam szpinakowych) ok. 80 g pikantnego chorizo niewielka młoda cebulka 0/5 zielonej papryki 0/5 żółtej papryki puszka fasoli kidney w pikantnym sosie pomidorowym 3 łyżki kukurydzy 0/5 mango szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 6 łyżeczek startego cheddara guacamole(...)fasolę wraz z sosem oraz pokrojone mango. Całość doprawiamy przyprawami które wcześniej ucieramy w moździerzu. Chwilę mieszamy aż smaki się połączą po czym nakładamy farsz na tortille. Każdą posypujemy serem. Składamy je i opiekamy w grillu elektrycznym około 5 minut. W tym czasie składniki na guacamole miksujemy. Gotowe danie podajemy z guacamole, kwaśną śmietana i cytryną. Smacznego :) function load
Mienta blogciasteczka pokruszyć i dodać do nich rozpuszczone masło. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wrzucić zmielony ser, wbić jajka, dodać mleko zagęszczone, cukier waniliowy i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą połączyć (nie miksować zbyt długo, bo sernik może opaść(...)długo, aż piekarnik będzie zimny). Lemon curd wymieszać z serkiem mascarpone na jednolitą masę. Jeżeli według was polewa straciła na kolorze można dodać odrobinę żółtego barwnika. Przygotowaną polewą posmarować wierzch sernika. Od razu ozdobić cytryną, miętą i cukrowymi perełkami. Sernik schłodzić i podawać dopiero wtedy, gdy lukier lekko zgęstnieje. Pomysł na przepis mojewypieki.com
Ugotowaćdołączył kuskus, który przygotowuje się błyskawicznie i jest miłą alternatywą dla zapracowanych. Składniki : 50 ml kuskusu 100 ml wrzątku garść młodych buraczków 5 zielonych szparagów ćwiartka papryki (u mnie żółta) gałązka koperku 2 szczypiorki z dymki ok. 50 g gorgonzoli łyżka masła łyżka oleju pieprz Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem,wymieszać i zostawić pod przykryciem na czas przygotowania nowalijek(...)ciepłej wody. Wymieszać. Gorgonzolę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię. Posypać potrawę zmielonym pieprzem. Wymieszać. Całość dusić aż zmiękną ogonki liściowe buraczków i roztopi się ser. W tym czasie pokroić wypłukany szczypiorek i koperek. Na talerz przełożyć kuskus i ułożyć na nim podduszone nowalijki. Polać sosem i posypać szczypiorkiem i koperkiem. ----------------- Podobne: Pęczakotto z mięsem i kurkami
Weekendy w domu i ogrodziepotrafiłem się przekonać do tego, gdy pierwsze raz, lat temu wiele, ktoś mi zaproponował taki właśnie miks. Zakochałem się i robię już teraz na wiele sposobów. Dziś z żółtym melonem, tzw honeydew melon, słodziutkim, soczystym, idealnym substytutem dla popularnie łączonego z wątróbką jabłka. Czego użyłem? -makaron tagliatelle -cebula szalotka posiekana drobno -melon, obrany, pokrojony w kostkę -ok 350 gram wątróbki(...)wrzucamy wątróbkę, dodajemy tymianku. Smażymy na wysokim ogniu 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy makaron, mieszamy, opcjonalnie dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 18% oraz posypujemy świeżo startym serem długo-dojrzewającym (również opcjonalnie). Smaczności
BaRepaszęby, więc zachęcam Was, żebyście się nie lenili. Inspiracja Gzik i pyry . Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sernik na zimno w kolorach lata Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania 4 godziny Składniki Spód sernika: 130 g ciastek(...)Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując. Masę serową
Kulinarne przygody Gatityszpinakiem w kremowym sosie pomidorowym ? Gwarantuję, że pokochacie to danie Składniki: makaron penne 100 g szpinaku (świeże liście) 1 łyżka drobno startego grana padano Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki(...)małym ogniu 5 minut, następnie zblenduj w wysokim naczyniu. Przelej ponownie do rodla, gotuj na małym ogniu, dodaj 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano, mieszaj aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście ‚zwiędną’. Dodaj makaron, całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp grana padano. Smacznego
Moja pasja smakuoliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka, zioła - wedle uznania* Dip: Około 10-12 pomidorków cherry 1 duża szalotka 3-4 łyżki pokrojonej drobno w kostkę papryki (u nas żółta) 1 łyżka oliwy 2-4 łyżki sosu pomidorowego z chilli Tao-Tao sól, pieprz, ostra papryka do smaku Nachosy Placki tortilli kroimy na ćwiartki i alb tak zostawiamy, albo kroimy(...)czym każdą połówkę na mniejszych 8 części. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i szalotkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę, sos pomidorowy i przyprawy. Jeśli lubicie nachosy z serem - warto je nim posypać w trakcie podpiekania. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sól pieprz imbir cynamon ostra papryka oregano oliwa z oliwek 2 filety z kurczaka 1 kulka mozzarelli 250 g pieczarek 1 jabłko 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Przygotowanie: jajka miksujemy z olejem, wodą, przesiewamy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy po szczypcie imbiru i oregano. Smażymy filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki(...)ostrą papryką warzywa mieszamy na jednej patelni, kurczaka smażymy, dodajemy do warzyw. Farszem nadziewamy naleśniki, zawijamy, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy na patelni lub w piekarniku. Możemy posypać tartym serem twardym dojrzewającym SMACZNEGO
Luźna Kuchniaobiad. Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca, jędrną skórkę! Składniki (2 porcje): 1 duży bakłażan (lub 2 małe - są lepsze, nie czuć w nich goryczy) 1 papryka żółta 10 pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłym pomidorem) 1/3 pora mozzarella 125 g 1/3 papryczki pepperoni bez pestek 1/2 pęczka natki pietruszki 1. Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ pozostawiając około(...)minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie. 5. Zdjąć z ognia, wymieszać z pokrojoną mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i pieprz. 6. Nadziać upieczone łódeczki, na to położyć drugą połowę mozzarelli. 7. Zapiekać 15 minut. Udekorować natką pietruszki. SMACZNEGO! 1 porcja
Powiedz dietom nieustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem. Ale uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia. Poniżej znajdziecie mój przepis(...)porcje (liczę po 2 sztuki warzyw na osobę, w sumie na 8 papryki/pomidorów) czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 5 dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej
Chilli Czosnek i Oliwakurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana pod serowym kożuszkiem czy łosoś na szpinaku. Późny wieczór. Spróbowaliśmy, oczywiście nie solo, tatara - faktycznie świeże mięso, bez maggi (!), ręcznie siekane i z prawdziwym żółtym żółtkiem od kury pierzastej. Naprawdę pozycja obowiązkowa do schłodzonej wódeczki i kompanów czekających na "no to zdrowie!" A że rybka lubi pływać, to tuż za wołowiną wskoczył porządny płat śledzia(...)dobre, porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który nie był zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane
Right Behind The Kitchenpotem, znacznie później, zacząłem sam wszystko robić, a maszynę wysłałem na emeryturę. I blog ewoluował. Ale na moment wróciłem do korzeni i zrobiłem chleb kukurydziany. Fajny wyszedł, taki lekko żółty. Mięciutki w środku. Jedyny jego mankament (w sumie nawet nie wiem, czy można to rozpatrywać w kategoriach mankamentu) to taki, że skórka była również miękka, nie taka chrupiąca jak lubię(...)chleb jest tak lekko na słodko, z rodzynkami i syropem klonowym. Ale bez przesady, nie jest to słodki chleb tylko odrobinę na słodko, idealnie pasuje do wędlin i serów. A syrop klonowy nadaje mu taki bardzo delikatnie wyczuwalny specyficzny posmak. Naprawdę warto spróbować. 500 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 400 g maślanki 5 g suszonych drożdży 1 łyżeczka
Marder&Marder Manufacture