TMini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem Na upalne wieczory z przyjaciółmi zimne piwo, to dobry pomysł. Jednak nie samym piwem człowiek żyje i warto do tego zestawu dorzucić coś dobrego do jedzenia. ;) Na małą przekąskę lub też preludium przed większym posiłkiem polecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie(...)wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo ½ szklanki śmietany 60 g drobno startego żółtego sera ½ łyżeczki tymianku szczypta gałki muszkatałowej sól i pieprz dodatkowo do podania piwo pilsner schłodzone do 8°C Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć
Pełny talerzquiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka ok 150 ml śmietany ok 150 ml mleka gałka(...)blanszowałam. Na upieczony spód wykładamy powyższe składniki i zalewamy sosem tzn. mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, śmietaną i musztardą - sos przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem - ja swój ser pokroiłam w kostkę i poukładałam razem z farszem Całość zapiekamy z temperaturze 170 stopni ok 30 minut aż się zarumieni. Quiche można podawać na ciepło
sierotka maRysia w kuchniSkładniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera .Na ser wykładamy warzywa i posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy przez ok. 25-30minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.. Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera
w mojej kuchnisosu salsa, 50 ml czerwonego wina wytrawnego, ½ łyżeczki cukru, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 60 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy(...)sosu dodajemy wysmażone polędwiczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Makaron w sosie z polędwiczkami przekładamy na talerz, posypujemy startym serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiłyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 kg pieczarek 200 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 10 g oregano 1 czerwona cebula 80 g startego sera żółtego olej do smażenia Sos: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) pieprz trochę cukru do smaku Z podanych składników można uzyskać 4 sztuki(...)Każde koło posmarować sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut
Świat Domowej Kuchnibyć zwykły ) farsz : 2 duże cebule 3 kiełbaski śląskie 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem(...)żeby ładnie wyrosła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pieczemy około 15 – 20 minut, bez termoobiegu , po tym czasie otwieramy piekarnik , posypujemy obficie tartym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 – 6 minut może nawet krócej -tyle żeby ser się porządnie rozpuścił . Ser dodany pod koniec pieczenia jest wspaniale ciągnący ( moi chłopcy
Ogrodnik w podróżyziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej olej i włóż wieprzowinę. Smaż na dużym ogniu przez(...)wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut
karmelowyBrukselkę opłukałam, odcięłam końcówki, przekroiłam na połówki. W żaroodpornym naczyniu ułożyłam naprzemiennie warstwami ziemniaki i brukselkę, tak aby wierzch wieńczyły ziemniaki. Przygotowałam sos beszamelowy, do którego dodałam starty żółty ser. Mieszałam, aż do jego rozpuszczenia. Całość wylałam na przygotowane warzywa. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180st.) na 30min. Po tym czasie ( jeśli warzywa są już
bastalenaSkładniki (na 3 burgery): bułki do hamburgera 300g mięsa mielonego wieprzowego przyprawa do mięsa mielonego (tak z pół opakowania) jajko trochę bułki tartej sałata ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych pół(...)Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy i składamy naszego hambuksa. Bułka, sos, mięso, plasterek sera, 2 plastry boczku, sos, ketchup, ogórek, pomidor, cebula, drugi kotlet, plasterek sera, sałata, bułka. Spinamy duuuużą wykałaczką. Cudowne! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipuree ziemniaczanego,maja dodatkowe sitko do spätzli)) lub tarki z hebelkiem.Gdy narzedzie przed uzyciem przelejemy zimna woda ,kluseczki nie beda sie nam przylepialy.Tradycyjnie podaje sie je z gorskim serem Alm Käse,ze skwarkami,z kawalkami kielbasy lub z kiszona kapusta.Czasem na slodko.Ich wielkosc i ksztalt zalezy od tego jakiego narzedzia do ich wykonania uzyjemy.Te dlugie ,maja stukture podobna do naszych(...)woda.Gdy kluseczki wyplyna,gotujemy je jeszcze 2-3 minuty.Wyciagamy lyzka cedzakowa i wykladamy na polmisek.Na patelni rozpuszczamy maslo,dokladamy wylowione spätzle i obtaczamy w maselku.Mozemy dodac starty zolty ser np.Bergkäse lub Ementaler,cebulke podsmazac,wg uznania.Tak przygotowane moga stanowic rowniz odrebne danie.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości mozzarelli. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek, jak i mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą (1 sztuka) Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki grzybów, pokrojonych(...)się na całej powierzchni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie wyłóż na niego grzyby z dynią i cebulką i posyp mozzarellą. Zawiń na farsz brzegi omleta, troszkę jeszcze podsmaż, by ser się ładnie rozpuścił i przełóż go na talerz. Posyp natką pietruszki i podawaj. Smacznego! English version Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella (1 omelet) Ingredients: 3 eggs
karmelowydodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera żółtego tartego cztery łyżki passaty pomidorowej sól pieprz oregano papryczki chili chili w płatkach oliwa z oliwek opcjonalnie łyżeczka cukru A więc zaczynam od podgotowania makaronu w osolonej wodzie (woda powinna(...)makaronem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej oliwą z oliwek. Pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską układamy na warstwie z makaronu i sosu. Ostatnim elementem na zapiekance jest tarty ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Smacznego
Mango Papajaząbki czosnku 1 łyżka masła 2-3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia Na beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 kostka sera żółtego przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatałowa WYKONANIE Naleśniki: Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować. Do masy jajecznej dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko(...)patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprz biały i smażyć do czasu, kiedy odparuje nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec dodać pokruszony ser feta, pokrojone oliwki. Krótko smażyć, dodać pierś z kurczaka i wymieszać całość. Beszamel: Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Na koniec mieszając wlać mleko, przyprawić szczyptą
Passions hobbies lifemargaryna Na sos beszamelowy 1,5 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 1 szklanka mleka 2-3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 85 g sera żółtego WYKONANIE Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie ostudzić i obrać. Większość ziemniaków pokroić w nieregularną kostkę, zaś 2-3pokroić w talarki (będą ułożone na samej(...)beszamelowy: W małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać, dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewać mieszając. Do gorącego dodać starty ser i mieszać do momentu aż się zagotuje. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą. Na dno nałożyć najpierw ziemniaki, między nie kalafior, a na górę mięso
Passions hobbies lifekostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. W tym celu odkroiłem "piętki" cebul
Wyprawy kulinarne