surowy z kiełbasą zmieszałam, całość sosem zalałam, fasoli czerwonej dołożyłam i do piekarnika włożyłam. 50 min czekałam i już się oblizywałam, bo pachniała z daleka wyśmienicie, a posypana startym serem smakowała znakomicie. W rurkach makaronu sos się schował i dzięki temu soczystość swą zachował. Zapiekanka ta jest smaczna i kremowa, prosta i niedroga. Składniki: 200 g makaronu gigaton (duże(...)biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto: ser żółty, pietruszka zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli. Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry
Moniki Smakołykipieczarek 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego na grube krążki kila gałązek świeżego, posiekanego tymianku lub 2 rozmarynu 4 duże jajka (rozbełtane) 60 g startego sera górskiego , rolady ustrzyckiej lub dowolnego sera żółtego albo delikatnego wędzonego morska sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżka masła 1. Pieczarki kroimy na grube plastry, na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy na złoto(...)solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje
Kuchnia Prezydentowej40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją zrobiłam według przepisu Pyzy, ale delikatniej przyprawiłam Nieduże pętko kiełbasy wiejskiej pieczonej (solidnie naczosnkowanej) Pół czerwonej papryki 15 dag sera Texas w wiórkach Wykonanie: Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką ilością letniej wody(...)palcami rozciągnęłam je do wymiarów blaszki. Na wierzchu ciasta rozsmarowałam ljutenicę, na niej rozłożyłam pokrojoną w plasterki kiełbasę, posypałam pokrojoną w niedużą kosteczką czerwoną papryką, a następnie wiórkami żółtego sera. Odstawiłam na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni (z termo obiegiem). Piekłam około 17-20 minut
Kuchenne zapiski Edytyosób Potrzebujemy: 8 jajek 4 plastry szynki szpinak około 300g (ja akurat miałam jeszcze mrożony liściasty, więc 5 zmrożonych kulek) 2 średnie pomidory (mogą też być pomidorki koktajlowe) ser żółty 4 duże plastry 2 łyżki mleka bazylia (świeża lub suszona) S&P Jeżeli mamy dużą patelnię teflonową którą będziemy mogli włożyć w całości do nagrzanego piekarnika to bierzemy(...)ogniu smażymy, aż boki będą ścięte, a na górze jeszcze będzie płynna masa. Możemy całość przykryć pokrywką, frittata będzie szybciej. Kiedy boki są ścięte, a środek jeszcze nie kładziemy ser. I teraz, albo patelnię wkładamy do piekarnika lub przykrywamy jeszcze pokrywką na 5-6 min. aż środek się zetnie, a ser się roztopi. Wykładamy na duży talerz i dzielimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze). Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić(...)niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami bazylii
Buniabaje w kuchniduża cebula 1 duża papryka 10 pieczarek 1 filet z kurczaka 1 pomidor lub koncentrat sól,pieprz 1/2 łyzeczki bazylii 1 jajko 10 dkg sera żółtego ( może być inny rozpuszczalny) oliwa do smażenia Wykonanie Do miski wsypuję mąkę sól,kefir,wodę i szczyptę soli ,dodaje oliwę, wbijam żółtka . Miksuję na jednolita masę pod koniec miksowania(...)mieszam . Duszenie musi być na małym ogniu . Po 5 minutach doprawiam solą i pieprzem dodaje bazylię ,mieszam i nakładam na naleśnik zwijam w rulon i układam w naczyniu żaroodpornym Ser ścieram na drobnych oczkach wbijam jajko i mieszam dodaje pieprzu . polewam tą miksturą naleśniki . wkladam do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 15 minut ( ser musi sie rozpuścić .) Przekąska gotowa
Eli Gotowanieprzegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy z oliwek * dodatkowo: - 1 średniej wielkości surowy burak - 5-6 czerwonych cebul - 1 łyżka octu balsamicznego - olej - 200g sera żółtego (zetrzeć na tarce*) - świeża rukola - S&P Drożdże rozpuścić z cukrem i 1 łyżeczką mąki, w 5 łyżkach letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Mąkę(...)pieczenia (piekłam na dwóch blachach). Wierzch ciasta rozsmarować karmelizowaną cebulą (im więcej cebuli użyjemy, tym bardziej wilgotna będzie pizza). Rozłożyć plastry buraka. Posmarować je niewielką ilością oleju. Posypać serem. Brzegi ciasta, można opcjonalnie posmarować olejem, aby nie wyschły za bardzo podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok.20-25 minut. Przed podaniem, na pizzę wyłożyć rukolę. Smacznego
CookYourselfsól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej(...)czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny pod przykryciem i 15 minut bez, aż ser się zarumieni. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkawłaścicielkami trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może już lepiej przeboleć ich brak, niż później narzekać, że zimą smakują jak woda. Texassburger wołowina / ser żółty / sos BBQ / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala(...)pikle z ogórka. Na tego burgera z pewnością niebawem wrócę. Dodatkowy plus za ogromną oryginalność i wcześniej nieznane mi połączenie. Bułgarburger wołowina / rukola / ajvar z marynowaną cebulką perłową / bałkański ser owczy z czubrycą / jabłuszka kaparowe / papryka konserwowa Moja ocena: 4+ Również świetny i bardzo oryginalny burger. Dobry ajvar i znakomity bułgarski ser szopski, który uwielbiam. Składniki fajnie się komponują
Food Squaremielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sos: 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało nam gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Patelnię(...)lekko studzimy. Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy ze śmietaną i pokrojonym serem. Zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut (do rozpuszczenia sera). Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 14 nadzianych naleśników
Kolorowy Przepisowniksmaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie) - zioła prowansalskie (pominęłam) - długo dojrzewający żołty ser Grzanki: - 2 -3 kromki chleba - olej kokosowy bezzapachowy lub masło - chili i zioła prowansalskie (pominęłam) Kromki chleba posmarować cienko olejem kokosowym lub masłem. Pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić(...)doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (gdy dajemy) i kurkumą. Następnie zupę odstawić z palnika i zostawić chwilę aż zgęstnieje. Zupę podawać posypaną grzankami, startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowebakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina) 1/2 kg pieczarek 1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 100 g twardego sera żółtego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pieprz i sól do smaku 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu(...)oczyścić i pokroić w plasterki. Umyte mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w pióra. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około
Kuchcik gotujeprzecieru pomidorowego oregano sól,pieprz olej do smażenia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz starty ser żółty lub mozarella do posypania Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Z ciasta usmażyć naleśniki i odstawić. Przygotować farsz mięsno pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć(...)łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż ser się rozpuści. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać
Monia miesza i gotujemasła 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 kg zielonych szparagów 2 garście młodych pokrzyw Masa jajeczna: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar szczypta bazylii sól morska do smaku pieprz biały mielony do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać(...)szybko miękną.Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę. Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego
Wanilia i Kardamondobrze możesz zrobić dwie porcje bakłażana faszerowanego :) Składniki: - średni bakłażan - 100 g piersi z kurczaka - 1/3 małej papryki - 1/3 papryczki chilli - mała cebulka - 2 plastry pomidora - mała garstka startego sera żółtego/mozzarelli - świeże listki bazylii (można użyć suszonej) - przyprawy: wg upodobań, u mnie: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry, zioła prowansalskie, tymianek, oregano Farsz z piersią z kurczaka i warzywami(...)oprószamy lekko solą i ulubionymi przyprawami, faszerujemy, na wierzch kładziemy plastry pomidora i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem :) Jeżeli chcesz zrobić frytki zapraszam do wcześniejszego przepisu, o TUTAJ
Zdrowie na języku :P