Cukinia jest teraz najlepsza :) Składniki: Na 10 sztuk: 10 bardzo dużych pieczarek 1 średnia cukinia 1 filet z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka czerwona 200g sera żółtego mozzarella 200g boczku wędzonego 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz do smaku kilka gałązek świeżej bazylii Sposób przygotowania w piekarniku: 1. Pieczarki myjemy, osuszamy. Odrywamy delikatnie trzonki i ścieramy(...)Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok 30minut. 3. Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 15 minut. Jeśli mamy możliwość możemy zmniejszyć temperaturę do 150st C i ustawić funkcję grilla z termoobiegiem, wówczas czas pieczenia
Kuchnia w czekoladzienigdy dotąd nie robiłem. Zatem kolejną umiejętność zdobyć można. Ponoć taki tradycyjny dewolaj to jest tylko z samym masłem w środku. Ja zrobiłem taką nieco bogatszą wersję: z cebulą, serem żółtym i pieczarkami. I jeszcze z suszonym czosnkiem i suszoną cebulą , które dostałem kiedyś od AleDobre.pl . Już parę razy wspominałem o tym sklepie. I wspominałem o ich przyprawach. Są genialne(...)złe było, wręcz przeciwnie. Zjadłem takiego jednego około godziny 15 i już do rana następnego dnia miałem dość. 2 piersi kurczaka pół dużej czerwonej cebuli 3 duże pieczarki ser zółty suszona cebula w płatkach suszony czosnek w płatkach sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno i dusimy na patelni. dodajemy też suszony czosnek
Marder&Marder ManufactureTradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI: mąka tortowa 1 jajko woda, sól 2 piersi z kurczaka pół puszki zielonego groszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne by konsystencja ciasta była właściwa, płynna... Smażymy(...)strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać na plackach naleśników, delikatnie zawinąć. Obsypać startym serem i wstawić na 1 minutę do mikrofalówki celem roztopienia sera :D Smacznego
MarciochaKucharzymrożonego szpinaku 1 łyżeczka śmietany 1 ząbek czosnku 30 dkg boczku wędzonego 1 czerwona cebula (może też być zwykła) 4 jajka 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera żółtego sól, pieprz szczypiorek wg. uznania Wykonanie: Boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni. Na osobnej patelni smażymy szpinak na maśle tak aby cala woda(...)cebulką lekko przestygnie mieszamy go z rozkłóconymi jajkami i szczypiorkiem, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Po czym wylewamy jajka z boczkiem i cebulą na szpinak. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 - 25 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKUrewelacyjnie. Składniki na ciasto: 400 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 gram masła lub margaryny 2 jajka Składniki na nadzienie: szynka ser żółty cebula pieczarki olej papryka koncentrat pomidorowy oregano pieprz, sól ostra papryka Wykonanie: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do mąki dodać pokrojone masło (margarynę(...)całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Wyłozony na blachę spód smarujemy koncentratem pomidorowym, na to wykładamy nasze nadzienie i posypujemy startym serem, najlepiej takim, który się dobrze rozpływa. Pieczemy ok 20 minut w temp. 185st
Walijskie Pichceniemąki 200ml letniej wody 20g drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 jajko (do ciasta) 1 białko (do posmarowania ciasta ) Na farsz: 12 cienkich plasterków sera żółtego 12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek) Do posypania: dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka) Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zarobić rozczyn - ciepłą wodę wymieszać(...)Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Uformować długi wałek i podzielić go na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta. Na środek nałożyć kiełbaskę i plasterek sera. Zwinąć w rulonik. Dobrze zlepić boki. Uformowane paluchy kłaść na blasze złączeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym białkiem. Po wierzchu posypać dowolnymi ziarnami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 185st
Walijskie Pichceniestartą gałkę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz 2/3 startego sera. Całość bardzo dokładnie mieszamy i jeszcze raz podgrzewamy, po czym lejemy go od góry, powoli, centralnie na kalafiora. Powinien go dokładnie oblepić i otulić – to jest naprawdę okrutnie gęsta odmiana beszamelu. Posypujemy kalafiora z wierzchu resztą startego sera i łyżeczką bułki tartej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)łyżki bułki tartej do wysypania formy + 2 do posypania kalafiora ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 320ml mleka + 1 szklanka mleka do gotowania kalafiora 100g miękkiego, wyrazistego żółtego sera, takiego, który się dobrze rozpuszcza 1 łyżeczka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 jajka posadzone na 1 łyżce masła SKŁADNIKI SOSU 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku roztarte z ½ łyżeczki soli
Karo in the Kitchenwzdraga nawet kucharzy o długim stażu - mózg. Przyznam szczerze, że i ja pochodziłam do tego składnika jak do jeża - charakterystyczna konsystencja, charakterystyczny zapach. W połączeniu z kruchym ciastem, serem i masą śmietanowo-jajeczna jest to jednak danie, którego warto spróbować. Wielu z pewnością smakować będzie niezmiernie. TARTA Z MÓZGIEM WIEPRZOWYM Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła(...)minut. Wyciągamy z piekarnika, smarujemy żółtkami i wstawiamy na jeszcze 5 minut. Składniki na farsz: - 1 kilogram mózgu wieprzowego - 100 mililitrów śmietanki słodkiej 30% - 2 jajka - 200 gram żółtego sera - biały pieprz - sól Przygotowanie farszu: Mózg wieprzowy parzymy na wrzątku aż z przezroczystego stanie się biały. Studzimy go i obieramy z błonek. Kroimy w kostkę. Wykładamy na podpieczony spód. Jajka
Życie zamknięte w smakugram mąki 1 opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy 30-40 dag sera żółtego tartego 1 średnia cebula 2-3 średnie pieczarki kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami sos czosnkowy papryka mielona ostra Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką i przyprawami. Dodajemy olej(...)Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy na papierze do pieczenia - ok 12 minut w temperaturze 210-215 stopni
Kuchnia po mojemuDanie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam. SKŁADNIKI pierś z kurczaka podwójna 40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny 1 cebula przyprawa do kurczak 2 opakowania ciasta francuskiego 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka oleju sól , pieprz do smaku WYKONANIE Piersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak(...)odparuje, doprawiamy do smaku Mięso z kurczaka obsmażamy na gorącym tłuszczu. Gotowe płaty ciasta francuskiego kroimy na dwie części. Na każdej układamy pieczarki, na to pierś , na górę plaster sera. Nacinamy boki i zwijamy po skosie paski. Smarujemy rozmąconym jajkiem Pieczemy w piekarniku 220 st. około 30 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewynaczyniu. składniki: 350 g mięsa mielonego 350 g ugotowanego makaronu, użyłam kolanka z falbanka Czaniecki 1 nieduża młoda cukinia (ok 500 g) 1 cebula sol,pieprz 1 kulka mozzarelli ser żółty starty do posypania masło do posmarowania foremek olej do smażenia Małe naczynka do zapiekania wysmarować masłem, u mnie wyszło 6 szt. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry(...)pieprzem. Następnie dodać ugotowany makaron, u mnie kolanko z falbanką. Wszystko wymieszać a następnie mięsno-makaronową masą napełnić naczynka. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z plasterków cukinii. Posypać startym serem, ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ser na wierzchu się przyrumieni
Monia miesza i gotujeziemniaki zapiekane z trzema serami.Żeby z ziemniakami nie było nudno polecam moją propozycję .Ziemniaki wyszły bardzo smaczne. Składniki: ziemniaki 8 szt papryka czerwona 0,5 szt ser żółty gouda 100 g mozzarella krojona 50 g mozzarella z ziołami 50 g Do smaku sól pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa pieprz ziołowy Przygotowanie: Paprykę piec w piekarniku nagrzanym(...)czas zależy od odmiany ziemniaków.)Ziemniaki wyjąć i ostudzić.Przekroić wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek każdego ziemniaka,zostawiając na skórce warstwę około 0,5 cm. Sery zetrzeć na tarce,dodać pokrojoną paprykę oraz wydrążone ziemniaki przeciśnięte przez praskę.Wymieszać i doprawić do smaku na pikantnie.Farszem napełnić połówki ziemniaków oprószyć czerwoną papryką.Zapiekać w 180 st około
Ala piecze i gotujełyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka ajvaru ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary, 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan, pęczek szczypiorku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, przyprawa do grillowanych warzyw, sól do smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Pomidory krojone mieszamy z ajvarem(...)mieszamy. Ciasto rozwijamy, kroimy 6 prostokątów i układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch warzywa, kapary i posypujemy startym serem (1/4 zostawiamy). Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Gorące tarty posypujemy pozostały serem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moniki SmakołykiGDZIE TERMINY I CENA MNIE NIE ZABIJE? Składniki (porcja): opakowanie makaronu shirataki typu spaghetti jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego około 80g szynki drobiowej ząbek czosnku 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki około 2-3 łyżek posiekanej pietruszki sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Szynkę podsmażamy na teflonowej patelni(...)wstawiamy patelnię z powrotem na mały ogień i cały czas mieszając (żeby sos się nie zważył) smażymy makaron, aż sos zgęstnieje na sam koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser oraz pietruszkę/mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczki mielonego cynamonu - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka oleju - ser żółty do posypania - sól, pieprz W blenderze zmiksować ze sobą cebulę, czosnek, ocet, kmin rzymski, papryczkę chilli/habanero. Pastę wymieszać z mięsem i odstawić w chłodne miejsce - najlepiej na całą(...)górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i delikatnie posolić. Faszerować mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 45 minut. 5 minut przed pieczeniem, zdjąć górę papryk i posypać startym serem. Przykryć i dopiekać. Podawać na ciepło. Smacznego
CookYourselfoleju rzepakowego, 350 g mąki pszennej razowej, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, ponadto: 1 jajko do posmarowania ciasta, 30 – 40 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, solą, 200 ml ciepłej wody i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczyny(...)Kabanosy zawijamy w ciasto sklejając je na końcach. Kabanosy w cieście układamy na blasze podsypaną mąką. Ciasto po zwinięciu smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy startym serem. Kabanosy w cieście pieczemy w 180°C ok. 25 min. Kabanosy w cieście można podawać z ulubioną musztardą. Smacznego
Moniki Smakołykizimnej wody Na farsz: Tuńczyk w sosie własnym 150g 1,5 średniej czerwonej cebuli Strąk czerwonej papryki Gałązka selera naciowego 3 jajka 150ml słodkiej śmietanki 12-18% 50g startego sera żółtego Sól, biały pieprz Sposób przygotowania Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej(...)rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach
Pyry na Gaznadzienia : 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g) 270 g feta 250 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku łyżka masła garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1 jajko od szczęśliwej kury 2 duże łyżki śmietany 18% 2 garści pestek dyni Sposób wykonania : Zagniecione ciasto włożyć do lodówki(...)wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności
pieprzny smaczekkrótkie bagietki 2 duże lub 4 małe jajka (zależy też od wielkości bułek) ok 10 dkg szynki lub innej wędliny lub kiełbasy 1,2 cebuli kilka plasterków sera żółtego (lub starty) 2 łyżki masła ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Z bułek ściąć wierzch, jak najmniej. Środek wydrążyć. Połowę masła wymieszać(...)jednym lub dwa do bułek. posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać ok. 15 min. Mniej więcej po 10 minutach, gdy białko będzie do połowy ścięte, posypać startym serem lub położyć plasterki sera i razem z wierzchami bułek włożyć do piekarnika na resztę czasu , żeby się lekko zapiekły
Maślane ciasteczkospodzie i tortillę dosmażamy kolejne 5-7 minut na małym ogniu, już bez przykrycia, aż ziemniaki na spodzie zrobią się znowu smakowicie chrupiące. Na wierzchu rozkładamy małe kawałki sera, szybko się rozpuszczą. Smaczna jest i na ciepło, i na zimno. W Hiszpanii zimną podaje się jako przekąskę (tapas). Oryginalny przepis to same jajka i ziemniaki, a masa jajeczna jest jednolita(...)SKŁADNIKI 5 jajek M 500g ziemniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta 3-4 plastry dowolnej wędliny 4-5 plasterków żółtego sera lub 2-3 łyżki startego szalotka lub mała cebula olej do smażenia ziemniaków masło klarowane do smażenia omletu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz KONIECZNA – patelnia z pokrywką
Karo in the Kitchensztuk ) - 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - puszka pomidorów bez skórki - 3 ząbki czosnku - 2 cebule - oregano suszone - przyprawa chili con carne - mozzarella - ser żółty w plastrach - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor dodajemy mięso i dalej smażymy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojone(...)dodać więcej) i lekko solimy. Całość smażymy przez około 35 min, co jakiś czas mieszając. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w pasy 2 tortille, przykrywamy 2 plastrami sera. Nakładamy warstwę mięsną i przykrywamy połową mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry. Przykrywamy kolejnymi 2 tortillami. Ponownie nakładamy warstwę mięsną, 2 plastry sera, przykrywamy tortillą
Pan i Pani Smith w kuchnizasmakować :) Pieczone pomidory z farszem z kaszy gryczanej i bakłażana Składniki: - 6 pomidorów (jak największych) - 1 cebula - 1 bakłażan - garść świeżej pietruszki - 5 pieczarek - 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej - ser żółty do posypania - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra, chili cayenne - olej rzepakowy Z pomidorów usuń nożem szypułkę i twarde części. Łyżeczką wydłub miąższ, zostaw ok. 1 cm miąższu przy(...)pomidorów i kaszę, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze oraz dodaj pietruszkę. Pomidory napełnij farszem, każdą łyżkę farszu uciskając, tak aby jak najwięcej się zmieściło. Posyp pokruszonym serem i ułóż w naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowanym olejem. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 15 minut
Corner With RecipesSkładniki, 3-4 osoby; 700 g ziemniaków 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 3 łyżki śmietanki kremówki 30% szczypta gałki muszkatołowej 0,5 puszki groszku 1 cebula ser do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obrać (żeby przyśpieszyć gotowanie pociąć w kostkę), ugotować, odstawić do ostudzenia. Ustawić piekarnik na 200 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić(...)ziemniaków dodać sól, pieprz, gałkę, śmietankę i dobrze ugnieść. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kurczaka z cebulą, posypać groszkiem i marchewką. Kolejną warstwą jest puree, które należy posypać startym żółtym serem. Piec przez około 20 minut
cooklifełyżki wody Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce. DODATKI DO PIZZY 300 g szynki 160 g salami 500 g pieczarek lub grzybów leśnych 1 duża cebula 400 g sera żółtego 1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze(...)przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjewyjazdu zostało mi jeszcze trochę oscypka ;) Serek bardzo lubię, ale zjadłam go już tyle, że po prostu troszkę się przejadł. Wykombinowałam więc pizzę z jego dodatkiem ;) Polecam, bo ser nadaje fajny smak takiej pizzy :) Przepis na ciasto do pizzy już znalazł się kiedyś na blogu, ale zamieszczam ponownie. Ciasto jest bardzo fajne i zawsze mi się udaje. Myślę, że jest(...)przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Pozostałe składniki: połówka czerwonej papryki 8 plasterków oscypka 10 plasterków salami 100g startego żółtego sera (zwykłego lub mozzarelli) ogórek kiszony mała cebula 10 sztuk pieczarek przyprawa do pizzy olej do posmarowania formy Wykonanie: Ciasto: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda
Czerwona Porzeczka