Składniki: szpinakowy makaron – 200 g 200 g szpinaku 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy(...)czosnek, a potem szpinak i chwilę podsmażamy. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser. Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze, szpinak posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki szpinak i tak do wyczerpania składników
Podróż w kulinariamięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju(...)mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi. Roladki podajemy posypane pozostałą porcją
Salonik smakówczarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty 20 dag pierś kurczaka pokroić w kostkę i na oleju gorącym podsmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, dodać drobno pokrojone liście szpinaku, przyprawę w płynie, sok z cytryny(...)minuty, wylać na durszlak i przelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, kucharka rózgą wymieszać na gładką masą, wsypać starty ser na grubszych oczkach naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć makaron, wlać mleko z serem piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec z 35-40 minut, makaron
W Mojej Kuchni Lubięmięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 łyżki śmietany 18%, 5 dag sera żółtego 3 łyżki oleju, sól, pieprz, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wyszorowane ziemniaki w mundurkach gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. 2. Do mięsa(...)natkę pietruszki drobno siekam. Cebulę kroję w piórka. 4. W naczyniu żaroodpornym układam naprzemiennie porcję ziemniaków, klopsiki, cebulę oraz zieleninę. Całość skrapiam olejem i oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach. Mieszam ze śmietaną. Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasijeśli mamy do przygotowania kilka potraw. CHRUPIĄCE BUŁECZKI: SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili(...)smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic o swoje ulubione), bułki ścinamy, wybieramy środek i smarujemy pierwszym sosem, następnie do środka wkładamy usmażone mięso przekładane wiórkami startego na dużych oczkach sera i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie robimy sałatkę, nakładamy ją na wyjęte gorące bułeczki i polewamy sosem czosnkowym
Kuchnia Beatyprzepis miałam w głowie już od dłuższego czasu. Pomyślałam sobie, że idealną okazją żeby go zrealizować będzie walentynkowe śniadanie. Dobry sposób żeby zjeść coś ciekawszego niż kanapka z serem, przy jednoczesnym unikaniu wszystkiego co z nieznanych przyczyn na siłę przybiera kształt serduszek:) wyszły fantastycznie i od dziś mogę nimi rozpoczynać każdy weekend. Nie do końca wiedziałam jak je nazwać(...)macie lepsze propozycje? Wpisujcie je w komentarzach :) ale najpierw wypróbujcie ten przepis. Wytrawne muffinki na śniadanie Potrzebujemy (na 5 muffinek) 5 kromek chleba tostowego 5 niedużych jajek 5 plasterków żółtego sera 5 plasterków pikantnego salami łyżeczka masła szczypiorek sól, pieprz (Opcjonalnie) słodki sos chilli Przygotowanie tych muffinek jest niezwykle proste i nie powinno zająć Wam dużo czasu. Wystarczy kilka kroków
Okolice Palnikazalewie (użyłam TEGO ) 1 łyżeczka oleju 50 g piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej przyprawy: sól himalajska , zioła prowansalskie , curry , pieprz cayenne, pieprz trójkolorowy 1 łyżka startego sera żółtego Przygotowanie: Odetnij "ogonek" od papryki i delikatnie zetnij jak najcieńszą jedną warstwę jej ścianki, tzn. tak jak być miał/a przeciąć ją na pół wzdłuż. W miseczce wymieszaj(...)najwięcej tworząc taki jakby "stożek". W czasie pieczenia nic się nie rozpadnie. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 30 minut. Przed końcem możesz posypać startym serem. Farsz Przed upieczeniem Po upieczeniu
Zdrowie na języku :Pdużego kalafiora woreczek ryżu (100g) wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie 1 cebula biała część pora 1 czerwona papryka 1 jajko łyżka ukwaszonej śmietany ok 100g sera zółtego sól pieprz odrobina cukru słodka i ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut(...)ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w piekarniku w 175st ok 15 -20 minut
Walijskie Pichcenielodówki. Po raz pierwszy pojechały ze mną na Kanonizację Jana Pawła II do Rzymu. Wyjechały w czwartek a wróciły w poniedzałek wieczorem. Do największego pojemnika spakowałam kanapki z serem żółtym, masłem, szynką. Czyli podróżny standard. Dodam ,że chleb był razowy, ciemny. Kanapki zostały zamknięte próżniowo, i od czasu do czasu pojemnik był przeze mnie otwierany i zamykany(...)ogrzewanie. Nogi mi od tego spuchły..ale moim kanapkom NIC się nie stało ! W normalnych pojemnikach moje kanapki miałyby już mokry wygląd, byłyby zaparzone, szynka miałaby zielonkawy nalot, a ser po prostu by zbielał. To po dwóch dniach. W poniedziałek kanapki ,w zwykłym pojemniku, już same by z niego chyba wyszły. Dodam , że wahanie temperatur mieliśmy dość wysokie. Od gradu
Z Kuchni Do Kuchnitakiego śmiesznego znaleziska, postaram się tę sałatkę odtworzyć. I wyszło mi takie coś. Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA "SZEFA" (autorski;) 1 ogórek zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz do smaku * kilka(...)zamiast ziół i soli, gotowy proszek sosu sałatkowego z saszetki. Warzywa umyłam. Ogórka pokroiłam w półplasterki, jak i rzodkiewki. Sałatę porwałam na małe kawałki, włożyłam do miski. Wędlinę i ser pokroiłam w cieniutkie paseczki, szczypiorek posiekać, pomidory pokroić w ósemki, dodać do pozostałych składników. Ketchup, majonez, przyprawy, zioła i sok z cytryny wymieszać w postać lekkiego, gęstego sosu. Polać wszystkie
W kuchni Karmel-itkiłyżeczka soli 2 jajka 250 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy Farsz : 6 pieczarek 1 Pasztet królewski od Tradycyjnego Jadła 170 g 1/2 szklanki startego sera żółtego 1 płaska łyżeczka oregano od Skworcu 1 plaska łyżeczka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu Sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła 1 jajko Wykonanie(...)obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej . Na patelni rozgrzać masło , dodać pieczarki z cebulą pokruszony pasztet i przyprawy. Chwilkę dusić aż pasztet zmięknie .Do zimnego farszu dodać starty ser i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na duży prostokąt , nałożyć połowę farszu , zwijać jak roladę. Z wałka wycinać romby . Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec
Sama słodycz i szczypta chiliBogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : Około 1/2 kg dyni piżmowej 3, 4 ziemniaki 1 marchewka Vegeta, pieprz , szczypta chilli do smaku Grzanki Parmezan lub zwykły ser żółty 3 łyżki masła 3 łyżki śmietanki 12 % 3 ząbki czosnku bulion lub woda Wykonanie : Dynię obrać , umyć i pokroić w kostkę . Ziemniaki i marchew obrać , umyć i także(...)powyżej warzyw . Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie przyprawić do smaku , vegetą , pieprzem i chilli . Wszystko zmiksować na krem . Krem przelać do garnka dodać śmietankę. Podawać posypane serem i grzankami . Pyszne , proste , rozgrzewające. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Zaczyna od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaje(...)minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym
Kuchnia co dnialodówce... dlatego za każdym razem jest inna ;) Składniki: 200 g makaronu penne Czaniecki, 3 kiełbasy, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, 2 garście rukoli, 50 g sera żółtego lub korycińskiego, 400 ml śmietanki 30 %, 100 ml śmietany 12%, 2 żółtka, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron podgotowałam ok. 5 minut w osolonej wodzie. Tak samo brokuł w drugim rondelku lekko(...)pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach. Następnie odkryłam i posypałam serem. Piekłam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypałam rukolą
Aga w kuchniprzepis w ulubionych bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda! Składniki na ok 10 osób Czas przygotowania 35 minut Składniki: 800g pieczarek 5 dużych cebul 10 kajzerek z makiem Ser żółty 250g (Polecam Serenadę "Babuni") Pomidor Olej rzepakowy Sól himalajska Pieprz czarny Czosnek granulowany 20 plasterków salami Przygotowanie: 1/ Pieczarki kroimy w półtalarki, cebulę w pióra i przekładamy(...)między czasie solimy, dodajemy pieprzu i czosnku ponownie aż do momentu gdy smak uznamy za OK) 3/ Przesmażone pieczarki z cebulą odkładamy do miski a do drugiej miski ścieramy ser na dużych oczkach. W tym momencie mamy wszystko przygotowane i wystarczy w momencie jak częstujemy gości pokroić pomidor i przekroić kajzerki. 4/ Na przekrojone kajzerki nakładamy pieczarki z cebulą, dodajemy
Kuchnia PROzdrowotnasłodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso. Formujemy kuleczki, które(...)wkładamy do piekarnika na górną półkę na min. 3 minuty. Chyba że wolicie bardziej rumiane:) bułki wyjmujemy z piekarnika i na spód układamy listek sałaty, plasterek pomidora i ser, hamburgera, cebulę i górną część bułki. Smacznego
Luźna Kuchniaząbki czosnku 4 pomidory 6 kawałków suszonych pomidorów ostra papryczka chilli 500g mięsa mielonego z indyka sól, czarny pieprz, słodka papryka, świeża bazylia, cynamon oliwa pomidorowa do smażenia ser żółty do posypania WYKONANIE: Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę(...)wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z papryczką chilli i garścią posiekanej bazylii. Redukujemy płyn. Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut
Pyry na Gazsobie na pewno radę skoro ja dałem. Składniki : ok 60 dag mięsa mielonego pół cebuli ząbek czosnku ok 4 łyżek bułki tartej 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 1 jajko 1 jabłko sól, pieprz, olej do smażenia papryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantnie Przygotowanie : Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane(...)grubości ok 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na foli i macie z bambusa która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor. Podane z ziemniaczkami i buraczkami
Mechanik w kuchniJeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to jest to coś dla Was. Ugotowana w bulionie kasza jaglana, do tego rzodkiewka, świeży ogórek, czerwona cebula, kiełki brokuła, kolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka(...)duże rzodkiewki 0,5 ogórka świeżego (lub 2 małe gruntowe) 0,5 czerwonej cebuli garść kiełków brokuła kilka gałązek pietruszki 1/4 pomarańczowej papryki 1/4 czerwonej papryki 1/3 szklanki startego żółtego sera (na tarce o grubych oczkach) sól SOS WINEGRET: 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki musztarady dijon 3/4 łyżeczki brązowego cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilonyząbki czosnku 1 łyżka masła wywar z warzyw 1,5 litra łyżka tymianku , sól , pieprz do smaku 1 szklanka białego wytrawnego wina szczypiorek do dekoracji 15 dag sera żółtego typu chedder bułka np bagietka WYKONANIE Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Podduszamy na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta. Nie rumienimy, gdyż(...)płyn odparuje, wlewamy gorący wywar warzywny. Zupę gotujemy na małym ogniu mniej więcej ok. 15 minut, Przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na wierzch ścieramy ser i tak zostawiamy. Sam się ładnie rozpuści w gorącym Z bułki robimy grzanki. Kromki smarujemy z obu stron masłem i zrumieniamy w tosterze. Zupę podajemy gorąca z grzankami
W kuchennym oknie Ewyolej do smażenia farsz 400 g świeżego szpinaku 300 g liści młodej botwiny 200 g fety pieprz Kamis do smaku 1 kulka mozzarelli 1- 2 garście startego żółtedo sera słodka papryka do posypania olej do smażenia Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem(...)tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać słodką papryką. Gotowy trorcik wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut
Monia miesza i gotujekurczaka bez kości - 4-5 porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne, ale to nie obowiązek) - 200 mililitrów śmietany 36% - 2 żółtka - 200 gramów sera żółtego - gałka muszkatołowa - pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy(...)układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuudany eksperyment. Sałatka wyszła niebanalna i bardzo smaczna, podbije serca wielu osób. Podana w salaterce BOGUCICE-AGAWA PLATIN Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 100 g sera żółtego np goudy 40 dag fileta z kurczaka 1 puszka brzoskwiń 1 mała puszka pędów bambusa 1 puszka kukurydzy 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju 1 łyżka majonezu przyprawa hiszpańska(...)obsmażamy na patelni aż mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy. Brzoskwinie, osączamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce jarzynowej, kukurydzę i pędy bambusa osączamy z zalewy,wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, odkładamy do lodówki do schłodzenia
Wanilia i Kardamonkawałek pora (jasna część) 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz trochę paseczków skórki cytrynowej do dekoracji pieprz cytrynowy starty ser żółty 1. Bulion zagotować, dodać warzywa pokrojone w drobną kostkę, ugotować do miękkości, wlać wino i koncentrat, zagotować, zdjąć z ognia i bardzo krótko zmiksować, pozostawiając kawałki warzyw. Postawić ponownie(...)małym ogniu 3 minuty. 4. Do żaroodpornych miseczek włożyć po kilka pierożków, zalać gorącą zupą, wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posypać pieprzem cytrynowym i serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować skórką cytrynową i podawać
Kuchnia Prezydentowejmięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cukinię(...)ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia. Smacznego
MarciochaKucharzyczosnkowy (własnoręcznie robiony) kilka plastrów kabanosa (ale może być inne mięsiwo) 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki trochę kukurydzy z puszki kilka plasterków pieczarek ser żółty przyprawy (bazylia, czosnek, mieszanka gyros) ząbek czosnku pomidory w puszce Zaczęłam od przygotowania sosu pomidorowego, który stanowił bazę pizzy oraz był do niej dodatkiem. Na oliwie podgrzałam starty ząbek czosnku(...)przegryzienia się składników . Przepis tutaj . Kurczaka pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na oliwie z dodatkiem mieszanki gyros. Wystudzony sos pomidorowy rozsmarowałam na spodzie do pizzy. Oprószyłam lekko startym serem. Następnie na jednej połowie ułożyłam plastry kabanosa, piórka cebuli i paski papryki. Na drugiej kurczaka, kukurydzę i pieczarki. Całość obsypałam resztą sera oraz bazylią (i granulowanym czosnkiem, ale nie jest
bastalena