mięsa mielonego wieprzowo- wołowego puszka mieszanki meksykańskiej puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ogórek korniszony pikantny 2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 250 g makaronu tarty ser sól, pieprz Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać wyciśnięty czosnek a następnie mięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa(...)pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Całość przełożyć do naczyń żaroodpornych, posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku ok 15 min. Uwaga gorące :) Smacznego
MarciochaKucharzySkładniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie(...)miękki dodajemy posiekanego na drobno pora i dusimy przez moment. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. 2. Kroimy chleb w kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek na babeczki włożyć
KreatywnePinySkładniki: (na 4 porcje) -450 g makaronu penne -200 g wiejskiego boczku wędzonego -120 ml śmietany 18% -100 g sera żółtego gouda -3 ząbki czosnku -2 jajka -sól, pieprz -garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić(...)sosu. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy sól i pierz oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty na cienkich oczkach ser i mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do podsmażonego boczku, trzymamy chwilę na ogniu po czym wlewamy śmietanę z dodatkami. Mieszamy, aby sos się ładnie połączył z makaronem i gdy tylko się zagotuje
KasiekGotujecukru 1 łyżeczka soli 125 ml gorącej wody 1 łyżka oleju 2 duże jajka Farsz: 2 łyżki oleju 3 cebule posiekane w piórka 3 duże, pieczarki 3 plastry żółtego sera 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszony tymianek 15 dag tartego sera 1 łyżka maku Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem
Bon Appetit Małgorzatykrokieciki, które zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 brokuł 200g pieczarek 2 cebule 15dkg sera żółtego sól pieprz słodka papryka 1 jajko 2 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy(...)kosteczkę pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu odparowania wody. Studzimy. W dużej misce mieszamy wszystkie ugotowane wcześniej składniki: ziemniaki, brokuły, pieczarki z cebulą oraz starty ma małych oczkach ser. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy paprykę bądź inne ulubione przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej
Walijskie Pichcenieczym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu, następnie wkrajany bardzo drobno cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy angielskiej (albo bardzo ostrej), jeden ząbek czosnku (wciśnięty), pół małej łyżeczki(...)posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego
Niezły MłynekSmacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia(...)porobiły się dziury. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Farsz: cebulę, pieczarki i 1/5 papryki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Studzimy, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdego kotleta nakładamy farsz i zwijamy roladkę. Żeby się lepiej trzymały, spinamy wykałaczkami. Smażymy. Sos: pomidory obieramy
Czerwona Porzeczkaśredni kalafior 6 średnich ziemniaków 3-4 pomidory 2 ząbki czosnku 2 szczypty gałki muszkatołowej 400 ml śmietany (dałam 18%) szczypta ostrej papryki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 6 plasterków sera żółtego sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie ale tak żeby były lekko twarde. Pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pomidory obrać(...)różyczki i ugotować w posolonej na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa
O kuchni z uczuciempierś z kurczaka - 4 średniej wielkości papryki czerwone (z równym dnem) - 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej - 3/4 filiżanki kuskusu - 300 ml bulionu drobiowego - chili pieprz cayenne - sól - 3 plastry sera żółtego - pieprz czarny mielony - słodka papryka - olej do smażenia (1-2 łyżki) Przygotowanie: Kuskus zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 5 minut, żeby napęczniał. W tym czasie umytą(...)smażymy 3-4 minuty. Papryki myjemy i odkrawamy z każdej górę. Wydrążamy gniazda nasienne i opłukujemy paprykę z pestek. Kurczaka, kuskus i kukurydzę mieszamy z pokrojonym bardzo drobno plasterkiem sera. Masą wypełniamy papryki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą paprykę przykrywamy połową plasterka sera i wcześniej odciętą czapeczką z papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 20 minut
W poszukiwaniu inspiracjiużycie papirusów firmy Winiary . Do wykonania wrapów potrzebowałam: - 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli) - 200g piersi z kurczaka - 1 pomidora - kilku liści sałaty lodowej - 4 plasterków sera żółtego - sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz) Rozgrzałam patelnię teflonową nie dodając tłuszczu. Lekko rozbiłam pierś kurczaka na grubość(...)przykryłam mięso od góry. Zawinięte w pergamin mięso położyłam na rozgrzanej wcześniej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłam na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej) 5 minut z każdej strony. Ser ułożyłam na tortillach i lekko podgrzałam na gorącej patelni aby ser się rozpuścił. Na tortillach ułożyłam pomidory, sałatę i polałam sosem czosnkowym Ułożyłam na to pokrojonego w kawałeczki kurczaka. Zawinęłam
Z butelką mleczka w tleZapiekanka z rybą może nam smakować w połączeniu z pieczarkami, cebulką... SKŁADNIKI: 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma(...)żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawić do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem. Zapiekamy 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze ok 10 min. Podajemy z dowolną surówką. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyRoladki z serem i kurkami SKŁADNIKI: Piersi z kurczaka 1 szt podwójna ser żółty -4 plastry kurki leśne -250 g sól pieprz wegeta jajka 2 szt mąka -3 łyżki bułka tarta olej do smażenia natka pietruszki -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Piersi przekroić na pół, cienko roladki rozbić, uważać by nie porwać mięsa. Oczyszczone i opłukane kurki, przełożyć na patelnię z tłuszczem(...)udusić do miękkości grzybów. Doprawić grzyby wegetą, pieprzem i solą. Uduszone kurki wymieszać z pokrojoną natką pietruszki. Na rozbite piersi kurczaka, położyć plaster sera, kurki. Mięso zwinąć w rulon. Obtoczyć dobrze w mące, przyklepując rękoma, aby się nie rozwaliły. Następnie roladki obtaczać w rozmąconym jajku z solą i tartej bułce. Na patelnię wlać sporo tłuszczu, rozgrzać bardzo dobrze, smażyć roladki
Kuchnia DanusiPasta na bogato, na śniadanie lub kolację, pożywna, ale też bardzo zdrowa... Składniki: 1 duże miękkie awokado 4-5 jajek 150 g sera żółtego - Gouda, Złoty Mazur, Edamski 1 wędzona ćwiartka z kurczaka sok z limonki i cytryny - ok. 2 łyżek 1 duża łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypior i natka pietruszki sól i pieprz do smaku(...)skorupek i zetrzeć na drobnej tarce. Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Kurczaka obrać ze skóry i końcu, drobno posiekać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitsuchych) - 100g masła - 250ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka (płaska) soli * dodatkowo: - 100g roztopionego masła - czosnek granulowany - suszone oregano i suszona bazylia - ser żółty, mozzarella - wg uznania Mleko podgrzać. Drożdże rozpuścić w 100ml ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Odstawić, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozpuszczone masło, mleko, jajka(...)ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do podwojenia wielkości. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować rozpuszczonym masłem. Obsypać czosnkiem, oregano i bazylią. Posypać startym serem. Ciasto pokroić i na pasy, szerokości keksówki, w której będziemy piec chlebek. Następnie, każdy pas pokroić na kawałki i ułożyć pionowo w keksówce. Odstawić na 20 minut. Piec w piekarniku
CookYourselfpassaty pomidorowej; – 0,4 kg pieczarek; – 2 średnie marchewki; – oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli – 10 dag sera żółtego starkowanego Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko podsmażyć, tak, żeby mięso nie było surowe, dodać pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę, smażyć(...)Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera, sos, znów ser. Zlepiać u góry. Posmarować jajkiem i posypać oregano. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plwygląda zupełnie inaczej i w rzeczy samej inaczej też smakuje. Sałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym SKŁADNIKI : 500 g fileta z kurczaka 300 g sera gouda 1 słoiczek cebulek marynowanych 5 jajek 1 szklanka makaronu muszelki małe 1 puszka kukurydzy 3- 4 łyżeczki przyprawy gyros 2 łyżki oleju szczypiorek do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy na twardo. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z przyprawa gyros. Żółty ser ścieramy na dużych oczkach, przekładamy do miski. Jajka kroimy w kosteczkę dodajemy do sera. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydze, podsmażone mięso, ugotowany makaron i odcedzone cebulki. Całość mieszamy. Przygotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej Szczypta soli Olej do smażenia Składniki na farsz: 0,5 kg pieczarek 250 g sera żółtego Sól, pieprz Panierka: 1 jajko 100 g bułki tartej Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej(...)łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy je do startego na grubych oczkach sera. Całość mieszamy i nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy. Zawinięte naleśniki moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni wysmarowanej tłuszczem na złoty
Emcia Pichciplacki tortilli 1 opakowanie serka Delikate bądź Almette 8 plastrów szynki ( najlepsza szwarcwaldzka ale może być inna ) 6 liści sałaty ( masłową lub inną ) sól i pieprz 8 plastrów sera żółtego ( duże plastry ) Jak przygotować: Weź tortillę do ręki i powyginaj ją w jedną, potem w drugą stronę. Ta stroną która łatwiej się wyginaj , będzie stroną na której ułożymy(...)Rozsmaruj na niej nożem cienką warstwę serka, do samych brzegów aby mogła się później łatwo skleić.Porwij sałatę wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki
Mechanik w kuchni