warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem sól morska do smaku czubryca czerwona do smaku pieprz do smaku przyprawa do ziemniaków do smaku 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 15 dag sera żółtego pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy, myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze(...)posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki, na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę
Wanilia i Kardamonprzepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu lub drobno startego sera żółtego, świeżo zmielona sól i pieprz (ja dałam kupne zmielone przyprawy), ząbek czosnku, garść natki pietruszki, olej do smażenia, kilka listków świeżej(...)przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze części. Podsmażyć do zrumienienia - smażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu na małym ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę na trzy kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Kaszę, oliwki, ser feta, szparagi, suszone pomidory wymieszać razem doprawiając solą (tu uważać by nie przesolić) i pieprzem. Całość polać dressingiem i udekorować pomidorkami koktajlowymi
W kuchni u MonikiSkładniki: 200g świeżego szpinaku, 1 łyżka śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opakowanie ciasta francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól(...)całkowitego ostygnięcia. Rozłożyć ciasto francuskie (ja nie doczytałam i trafiłam na ciasto w kawałku, które musiałam rozwałkować). Na ciasto położyć farsz i mniej więcej równomiernie go rozprowadzić. Plasterek sera podzielić na kilka pasków i rozłożyć wzdłuż na środku ciasta. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić. Przygotować blachę do pieczenia i rozłożyć na niej papier do pieczenia. Układać obok siebie "ślimaczki
W kuchni u Monikimakaronu świderki lub rurki - brokuł - 2 cebule - około 150 ml wywaru drobiowego (z połowy kostki) - sól, pieprz - pół łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku - ser żółty około 10 dag - olej Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i smażymy dalej. Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki doprawiamy(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy i dodajemy do reszty. Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę i całość dusimy aż do uzyskania konsystencji sosu. Dodajemy trochę startego sera i delikatnie mieszamy. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Posypujemy startym serem
Pan i Pani Smith w kuchniszerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego szpinaku 1 mała cebulka 70 g startego sera żółtego 1 małe jajko 80 g bułki tartej sól pieprz olej do smażenia SOS: 1 garść świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% Młode cukinie myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce(...)odstawiamy na około 45 minut. Po tym czasie bierzemy po garści cukinii i dokładnie odciskamy. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany szpinak, ser, jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa ma być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy
Rozpustne gotowanieDodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasta. Odstawiamy na ok. 60 min do wyrośnięcia. składniki na wierzch: 3 pomidory 3 cebule 40 g kaparów 4 łyżki oleju 120 g sera żółtego bazylia, tymianek sól, pieprz opcjonalnie: sos lub koncentrat pomidorowy wykonanie : Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy(...)układamy na nim cebulę oraz pomidory, posypujemy opłukanymi kaparami i przyprawami. Całość polewamy pozostałym olejem. Pizzę pieczemy piekarniku nagrzanym do 200 -220 st. C przez ok.15 min., następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze przez
Domowy Smak JedzeniaProdukty Potrzebne; jajko 2Sztuki boczek 2Plastry ser żółty 50Gramów só1 Szczypta pieprz 1Szczypta papryczka chili 1Szczypta sos curry 2Łyżeczki chleb 2Kromki masło 2Łyżeczki oregano 1Łyżeczka Sposób przygotowania; 1. Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy boczek. 2. Robimy dwie dziurki w chlebie i kładziemy na nasz boczek. 3. rozgrzewamy(...)patelni wlewamy jajka, solimy, pieprzymy i delikatnie posypujemy papryczką. 5. gdy dół jajka i chleba Nam doszedł to wyciągamy i wkładamy do piekarnika, posypując startym serem. 6. Gdy Nam wszystko dojdzie posypujemy oregano i podajemy z sosem curry
pichcisztojest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów . - jedna marchewka, pół małego selera - pół papryki czerwonej - musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE - szynka parmeńska-15 PLASTRÓW - 150 g sera żółtego wędzonego - wykałaczki - olej do smażenia Schab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych skrawków nie wyrzucamy . Kroimy(...)pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK: Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki. Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa
Pasje Jolkiwhite cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić na cząstki, przesmażyć(...)jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego
Kulinarny karnet Christopheradużej liczby gości...). Niesamowite połączenie smaków zaskoczy myślę niejedną osobę. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . lekko tylko zmodyfikowany, część była celowa, część wyszła przypadkiem, w pośpiechu zapomniałam dodać ser.. mimo tego zapiekanka i tak była pyszna... :-). Można również wykorzystać ziemniaki, które pozostaną nam z poprzedniego dnia. Z podanych ilości wychodzi bardzo pokaźna zapiekanka, my zajadaliśmy ją przez(...)26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego - sól i pieprz do smaku - ulubione zioła - ja dałam pokrojoną drobno
Smaczne Zdrowegęstej śmietany 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka przyprawy do chili con carne lub dań z kuchni meksykańskiej sól, pieprz Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, proszkiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2-3 cm - formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć(...)można ją zeszklić na oleju, ale nie jest to konieczne), pomidory, sól, pieprz, przyprawy, zieleninę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać na ciepło
Czerwień i błękitCoś ambitniejszego od jajecznicy, ale nadal prosta rzecz z którą każdy sobie poradzi. Składniki: -4 jajka -100 g sera żółtego -sól -ostra papryka w proszku -łyżka oleju Przygotowanie: Jajka wbijamy do miseczki dodajemy sól i paprykę która spowoduje że omlet nie będzie mdły. Urabiamy widelcem na jednolitą masę, starając się ją jak najbardziej napowietrzyć. Rozgrzewamy bardzo mocno olej na patelni(...)trochę się zetnie możemy podbierać brzegi omletu do środka i manewrując patelnią wlewać nieścięte jajko pod spód. Gdy już większość jajka jest lekko ścięte kładziemy na wierzch omletu ser (polecam skrawki z sera, nie robi to różnicy w smaku a znacznie obniża koszty) i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i smażymy do momentu aż ser się rozpuści a cały omlet lekko "napuchnie
Tanie przepisy studenckieszklanki drożdże, 50g mleko, 1 i 1/4 szklanki olej, 2 duże łyżki cukier, 1 i 1/2 łyżeczki sól, 1 łyżeczka cebula, 2 duże sztuki pieczarki, 500g ser żółty twardy, 300g szynka, 200g keczup ostry, 200ml pomidor, ogórek kiszony Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę(...)drożdże. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. W międzyczasie, na odrobinie margaryny szklimy cebulę dodajemy pieczarki, podsmażamy do miękkości, odstawiamy. Ser scieramy na tarce na dużych oczkach. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem, dużą blachę z pieca. Ciasto jest klejące
Gotowanie moimi oczamiidealnie. Proporcje są spore, więc obiad na dwa dni mam gotowy :) Składniki: - 1 kg makaronu nitki - 1 brokuł - 1 mały słoiczek zielonych oliwek - 2 średnie makrele wędzone - 250 g sera żółtego sos - 1 mały jogurt naturalny - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - 1 łyżeczka pieprzu białego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka papryki ostrej - kilka kropli(...)brokuła podgotowujemy na półtwardo. Oliwki kroimy w plasterki a makrele pozbawiamy ości i rwiemy na mniejsze kawałki. Brokuły dzielimy na różyczki i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, wkładamy do niego makaron, oliwki, makrelę i całość mieszamy. Następnie układamy pokrojonego brokuła, polewamy całość 2/3 sosu, posypujemy serem i polewamy pozostałym
Zainspirowana w kuchniSałatkowy rarytas Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 8 Skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy Słoiki szklane: zawartość netto 200g Zastosowanie: dodatek do mięs, wędlin, pieczeni, serów Egzotyczne zestawienie słodkich owoców: moreli i żurawiny z oliwkami i kaparami, doprawione ostrą papryczką chili oraz czosnkiem. Razem tworzą oryginalną w smaku sałatkę, dla miłośników słodko – kwaśnych smaków z nutą(...)powodzeniem zastępuje pospolite sosy, ketchup czy dipy. FIRMA ETERNO POLECA Jako sałatka do grillowanych dań. Idealny dodatek do pieczonych kiełbasek i mięsiw. Na śniadanie podaj razem z żółtymi serami, na obiad jako sałatka do pieczeni czy smażonych kotletów. Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb oraz jako składnik sałatek. Syrop zielona herbata Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym
ClauditteMissCookingjadłam ale ta zrobiona przeze mnie również jest smaczna. Składniki: Jedna paczuszka ugotowanego ryżu (125g), 4 ugotowane na twardo jajka, 1 - 3 sztuki pora - w zależności od wielkości, starty ser żółty, puszka kukurydzy, sól,majonez, ketchup pikantny, pieprz. Przygotowanie: 1. Ugotowany ryż wyłożyć na dno miski, lekko posolić i popieprzyć . 2. Posmarować pierwszą warstwę ketchupem. 3. Dodać(...)majonezu, więc ostrożnie. 5. Jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki. 6.Dodać kukurydzę. 7. Przesmarować majonezem - również nie dawać go za dużo. 8. Wierzch wyłożyć startym serem. Sałatka gotowa. Smacznego
W kuchni u Monikiminął - poniedziałek, najsmutniejszy dzień tygodnia. Teraz to już tylko lepiej być może. A oto moje dzisiejsze (wczorajsze) śniadanko do pracy: Składniki: 1/4 papryki czerownej 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki zielonej 1/2 pomidora 1/3 zielonego ogórka kilka listków świeżego szpinaku solidna szczypta pieprzu cytrynowego 1 pizzerka z warzywno-serowym nadzieniem Przygotowanie: Warzywa kroimy byle jak, byle szybko ;) W końcu(...)torebkę zawijamy pyszną pizzerkę made by Teściowa. Szczegółów produkcji nie znam. Z tego co słyszałam i widziałam to w skład nadzienia wchodzą również kolorowe papryki, cebula i szpinak oraz ser żółty wymieszany z mascarpone. Miało nie być pieczywa do pracy - ale w takim wydaniu to grzech nie skorzystać Pysznie, bardzo kolorowo i całkiem zdrowo. A sałatka z pieprzem cytrynowym zamiast
Kuchnia po mojemuszczypta soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju dodatki 2 łyżki keczupu 8 pieczarek 50 g szynki w plasterkach 100 g sera z pleśnią, u mnie z niebieską pleśnią ser żółty do posypania olej do smażenia Drożdże rozkruszyć do kubeczka, zalać wodą i rozpuścić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem i dodać rozpuszczone drożdże oraz olej. Zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe(...)kształt koła o średnicy 30 cm i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarować cienko keczupem. Pieczarki pokroić w plasteki i podsmażyć na oleju. Szynkę pokroić w paseczki a ser na cienkie plasterki. Przygotowane składniki ułożyć na cieście. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piec ok 20 minut
Monia miesza i gotujeporcje 2 papryki świeże 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki kukurydzy 2-3 ogórki kiszone 200 g startego sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól, słodka i nieco ostrej papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam pestki, gniazda nasienne. Kaszę jaglaną(...)Studzę. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na oleju. Kaszę mieszam z groszkiem, ogórkiem, kukurydzą i przyprawami i cebulą z czosnkiem. Powstałą masą napełniam połówki papryki, posypuję startym serem i wstawiam do pieca. Piekę 30 minut w 170 stopniach, aż papryka zmięknie, a ser pięknie się zarumieni. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipiekarniku. I tak powstał ten pyszny obiadek. składniki: 700 g filetów z dorsza 500 g malutkich cukinii sól ziołowa majeranek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią olej rzepakowy ser żółty do posypania pesso pszenno-kukurydziane Wodzisław Filety dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą ziołową i odrobiną majeranku. Odstawić do lodówki na godzinkę. Małe cukinie dokładnie umyć, odkroić końce(...)Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Pod koniec pieczenia kawałki dorsza posypać startym serem, ja posypałam nie dużo więc ser sam się od razu rozpuścił. Gotową rybkę podałam z cukinkami i pesso
Monia miesza i gotujełyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli 30 g startego parmezanu Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone, parmezan, płatki owsiane, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Formę do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy(...)podsmażamy na patelni. Dobrze odsączamy. Pomidory i pomidory suszone kroimy w kostkę. Rozprowadzamy na mięsie mielonym usmażone pieczarki oraz pomidory. Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli lub stary ser oraz posypujemy wszystko parmezanem. Wstawiamy formę do piekarnika na 30 minut
Mania Gotowaniamielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka(...)minut w 200 stopniach z termoobiegiem). Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera). Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części. Smacznego
Ze smakiem i z pasją