ser żółty - 6379 przepisów (strona:231/426)

Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 101

szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę(...)właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny... okrąg? W sumie robimy co chcemy - koło, kwadrat, okrąg. Jeśli ktoś jest

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Papryka faszerowana 2173

papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie: Paprykę myjemy, wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty(...)ryżem, a drugą połowę z kaszą. Wypełniamy papryki farszem, potem na każdą z nich nakładamy po kawałku masła i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 10 minut na opcji termoobiegu. Gotowe! :) Ps. Jeśli po zajrzeniu do piekarnika wydaje Wam się, że papryka jest jeszcze mało spieczona można potrzymać ją dłużej. Według mnie

Czerwona Porzeczka
Tarta mięsno pieczarkowa 149

pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz  Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę, masło, wodę i sól siekamy ze sobą i łączymy w całość. Zawijamy w woreczek foliowy i odstawiamy(...)przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna), pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy jeszcze 5 minut

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 305

jesieni, czyli wtedy, kiedy są wykopki i mamy świeże jeszcze ziemniaki :) Składniki: 3-4 laski kiełbasy około 15 średnich ziemniaków 1 cebula 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony

Kolorowy Przepisownik
Zielone szparagi na cieście francuskim 159

100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach   1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE   Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce (najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu).  Myjemy(...)wierzchu układamy szparagi. Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy  ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, aż tarta ładnie się zarumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta ze szpinakiem 183

chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych(...)pageview'); QUICHE SZPINAKOWY Składniki na farsz szpinakowy: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 gram - 250 gram twarogu - 250 mililitrów mleka - 2 jajka - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 150 gram żółtego sera - 1 łyżeczka masła - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, następnie przekładamy go do wybranego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na patelni

Życie zamknięte w smaku
Prosta zapiekanka ziemniaczana 129

dowolnego mięsa mielonego 2 średnie pomidory 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka zimnej wody warzywna przyprawa uniwersalna pieprz śmietana garść startego sera żółtego Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojone w talarki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma i wrzucamy na patelnię(...)ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Filety drobiowe z serem i kurkami 204

Filety drobiowe z serem i kurkami  SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić(...)tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów. Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem. (function

Kuchnia Danusi
Pizza 332

pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki     - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera gouda 10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki jedna cebula, pokrojona w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie(...)podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Spaghetti z pulpecikami 144

łyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku  Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę)  ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę(...)usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy górę sosu z pulpecikami, posypujemy serem i gotowe :) Smacznego

Niezły Młynek
Zapiekane brokuły z makaronem i kurczakiem 205

Składniki :   1 brokuł 1 pojedyńcza pierś z kurczaka makaron ( rurki, świderki, ... ) ser żółty mozzarella Fix Kamisa - zapiekany makaron masło do wysmarowania formy  Przygotowanie : Pierś z kurczaka drobno kroję w kosteczkę, po czym smażę na oliwie prawie do pełnej miękkości. W dwóch garnkach zagotowywuję osoloną wodę, do jednego wrzucam makaron a do drugiego różyczki brokuła możliwie najmniejsze(...)Formę do zapiekania smaruję masłem i kolejno jak na zdjęciach poniżej, najpierw makaron później pierś z kurczaka, następnie układam różyczki brokuła. Wszystko przelewam przygotowanym sosem Kamisa i całość posypuję serem mozzarella. Zapiekam 30 minut w temperaturze 200 oC. Rada :  Na pierwsze 15 minut zapiekania najlepiej przykryć formę folią aluminiową na drugie 15 minut zdjąć ją aby ser na górze

Mechanik w kuchni
Cukinia faszerowana ryżem i kurczakiem. 324

łyżek gotowanego ryżu 4 łyżki kukurydzy z puszki 4 łyżki posiekanego mięsa z kurczaka (pieczonego lub gotowanego) 2 łyżki pokruszonej fety 1 łyżeczka tymianku 4 łyżki startego ostrego sera sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinie pokroić na równe, około 4 - 5 cm, części. Łyżeczką wydrążyć środki pozostawiając około 3 mm ścianki. Pozostawić około 5 mm grubości(...)folią aluminiową (lub pokrywką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. 5 minut przed końcem zapiekania zdjąć przykrycie i nałożyć na każdy cukiniowy kieliszek starty żółty ser. Podawać na ciepło lub zimno

zadanie-gotowanie
Drożdżowe bułeczki na ciepło 113

puszka kukurydzy (ok 200g) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy gyros Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku   Wierzch: 1 jajko 20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz cukier, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej. Całość wyrabiamy(...)drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie. 4. Szklanką wycinamy małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, aż do końca:)  5. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem. Pozostawiamy ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia i pieczemy ok 15 minut w temp. 180st C.    Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 186

żeby nie potworzyły się grudki, czekamy aż całość ponownie zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli grudki jednak Wam powstały, zmiksujcie całość. Dodajemy przyprawy – startą gałkę, sól, pieprz oraz starty ser. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę beszamelem tak, żeby dotarł do każdej warstwy. W tym momencie możecie sobie pomóc trzonkiem noża lub widelcem i lekko porozganiać warstwy żeby sos mógł(...)łososia 500g cykorii 1 czerwona cebula lub 2 szalotki sok z ½ cytryny przyprawa do ryb 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 70-80g startego żółtego sera 60-70g masła + do wysmarowania formy 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej 600ml mleka pieprz sól

Karo in the Kitchen
Pizza rodzinna 229

posypać pozostałą częścią mozzarelli. Pizzę ponownie wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180  stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a dodatki ogrzeją. Pizzę podawać bezpośrednio po upieczeniu, z ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na 1 dużą, prostokątną pizzę(...)puszysta. Z ilością dodatków nie należy przesadzać. Dużej ilości, zwłaszcza mokrych dodatków, nie wytrzyma żadne ciasto na pizzę i w konsekwencji straci na chrupkości. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a ketchup - ulubionym sosem do pizzy. Zamiast przyprawy do pizzy można dodać suszonej bazylii czy/i oregano. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Tort naleśnikowy z mięsem 148

cukinia – 1 szt – pomidor – 2 szt – szczypiorek – 1 pęczek – cebula – 1 szt – cebula czerwona -1 szt – ser żółty – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Składniki dokładnie mieszamy i smażymy duże , cienkie naleśniki na odrobinie oleju. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Mięso mielone ( u mnie zmielona łopatka ) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju(...)koniec dodajemy pokrojone pomidory. Farsz doprawiamy do smaku solą i pierzem. CAŁOŚĆ: Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy. Na spód układamy naleśnik. Pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa i warzywnym farszem. Posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem i ponawiamy układanie farszu aż do wyczerpania składników. Całość wkładamy do nagrzanego na 160 C piekarnika na ok. 15 minut. Zajadamy gorące

Ostra na Słodko