Pyszna, szybka zapiekanka- w roli głównej jajka. Składniki: 6 jajek, 2 cebule, 4 dag mąki, 0,25 litra mleka, 2 łyżki masła, 5 dag sera żółtego, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku. Wykonanie: Drobno pokroić cebulę i przyrumienić na maśle. Posypać mąką, zalać mlekiem, przyprawić i dokładnie wymieszać. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać
Tradycyjna Kuchniamini kabanosami, wtedy wyjdzie Wam 2 razy więcej takich smakołyków i możecie je podać w trakcie imprezy. Potrzebne nam: - 2 opakowania ciasta francuskiego - 8 dużych lub 16 małych plastrów sera żółtego - keczup - 8 parówek - olej po posmarowania ciasta - zioła prowansalskie Przygotowanie: Każdy płat ciasta dzielimy na 4 części (raz tniemy w połowie od góry do dołu i raz od prawej
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 2 łyżki majonezu 1 nieduży jasny por garść tartego żółtego sera dobry ketchup Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki
Gosia gotujemąka – 200 g – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól – 0,5 łyżeczki FARSZ: – pieczarki – 250 g – cebula – 2 szt – ser żółty – 100 g – wędlina ( u mnie parówki ) – 100 g – czerwona papryka – 1 szt – natka pietruszki – 2 łyżki – sól – szczypta – olej(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z masłem. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia , mieszamy. Białka ubijamy , dodajemy sól , delikatnie mieszamy z ciastem. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę. Paprykę wydrążamy , również kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy , kroimy w kosteczkę. Podsmażamy razem z cebulką
Ostra na Słodkoziemniakami i mizerią, bo to takie moje ulubione, standardowe dodatki do schabowszczaka :) Składniki : 5 kotletów schabowych 5 plasterków ananasa z puszki 5 łyżeczek żurawiny 5 plasterków sera żółtego Przygotowanie: Kotlety usmażyć tak jak zawsze (rozbić, posypać solą, pieprzem lub vegetą, maczać w jajku i na koniec w bułce tartej). Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kotlety układamy
charlotte gotujePróbowałam różnych, ale to tortellini z szynką podbiło moje serce i takie właśnie znalazło się w tej sałatce ;) Składniki: pół opakowania tortellini z szynką (250g) 200g szynki 200g sera żółtego w kawałku czerwona papryka 6 ogórków kiszonych kukurydza szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy sól Wykonanie: Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem
Czerwona Porzeczkanadaje się na imprezę ze znajomymi , zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka przyprawy gyros 2 plastry sera żółtego 2 placki tortilli 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu Wykonanie Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę , posypuję przyprawami i przekładam na rozgrzaną patelnie
Mój SmakCzasem aż trudno uwierzyć, że z prostych w gruncie rzeczy składników może wyjść rewelacyjne danie. Takie jak dzisiaj - pyszna hiszpańska tortilla z ziemniaków z kiełbasą chorizo i żółtym serem. Podkreślić trzeba, że dzisiejsze danie nie ma nic wspólnego z kukurydzianymi wrapami, a placek wykonany jest z ziemniaków i jajek. Jest to klasyczne danie kuchni hiszpańskiej - proste w przygotowaniu, sycące
Wyprawy kulinarneSkładniki: słoiczek selera konserwowanego niteczki, puszka ananasa, puszka kukurydzy, jeden zielony ogórek, cztery ugotowane jajka, kawałek żółtego sera. Można jeszcze dodać wedle uznania pokrojoną wędlinę np.piersi wędzone z kurczaka. Ananasa i selera odsączyłam z zalew, żeby nie puściły w sałatce zbyt dużo soku. Dodałam kukurydzę konserwową. Odsączonego ananasa pokroiłam. Jajka powędrowały do reszty składników. Obranego ogórka przekroiłam wzdłuż, odkroiłam środki
potrawyregionalnemąka 25 dag jajka 4 szt kremówka 4 łyżki masło 12 dag olej 2 łyż mielone orzechy laskowe 5 da brukselka 80 dag ser żółty 10 dag cebula 4 szt kwaśna śmietana 15 dag musztarda 2 łyżeczki płatki migdałów 5 dag sól pieprz Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut
Camilla w kuchnisobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją. Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży ziemniak 1 jajko 100 g startego żółtego sera ( może być gouda) pęczek posiekanego szczypiorku 100 ml mleka 50 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku odrobina oleju do posmarowania gofrownicy Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ziemniaka
Niezły Młynekdzięki temu w pesto wyczuwalny jest delikatny posmak słodyczy. Składniki: 4 garście świeżej bazylii, 10 zielonych oliwek bez pestek, 3 łyżki orzeszków piniowych, 1 ząbek czosnku, 50 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 150 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: do blendera dajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe
Moniki Smakołykipomidory w puszcze lub przecier pomidorowy (można zrobić bez pomidorów) sól pieprz / pieprz ziołowy czosnek czubryca (opcjonalnie) mieszanka przypraw do mięsa mielonego (opcjonalnie) zioła prowansalskie czarnuszka ser żółty olej WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa mielonego, którego smażymy na patelni
ZofianaŚwieże zioła, kiełbaska i puszysty omlet, czego tu nie lubić? Zapraszam." Składniki : 3 białka szczypta soli 3 żółtka 2 płaskie łyżki mąki łyżka mleka 50g startego sera żółtego 4 plasterki chorizo świeże oregano i bazylia ( parę listków ) 2 łyżeczki masła 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Białka ubijamy do białości, w trakcie ubijania dodajemy sól
Słodkie Przyjemnościmanny, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, pesto z bazyli: 2 garście świeżej bazylii, 6 zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżki orzeszków piniowych, 1 mały ząbek czosnku, 50 g startego sera żółtego np. parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe
Moniki Smakołyki