odnieść wrażenie, że te bułeczki to raczej będą „kupesiku” warte, niż będą się nadawać do jedzenia. Jednak zaufajcie mi i zobaczycie, że będzie dobrze. Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami i serem Dzień wcześniej kandyzujemy pomarańcze. Potrzebujemy: 3 pomarańcze 3 szklanki cukru 5 szklanek wody spory rondel. Pomarańcze szorujemy we wrzątku. Ucinamy końcówki i kroimy na plastry o grubości 5 mm. Oczywiście(...)plastry pomarańczy i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Pewnie myślicie, że dostałam zapaści umysłowej, bo zostawiłam białą część skórki i gorycz nam twarz wykręci i będzie fu. Otóż nie. Nie ma ani odrobiny goryczy. Przypominam, że zatwierdził to Najcierpliwszy, a to jest francuski piesek, jeśli chodzi
ladykitchenporcje ) * kasza bulgur – ok. 250 g * pierś z kurczaka – 200 g * suszone pomidory – 1 garstka * świeże pomidory – 3 szt * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała duża – 1 szt * passata pomidorowa – ok. 200 ml * sól, pieprz, papryka ostra, cukier * oliwa z oliwek * feta SPOSÓB PRZRZĄDENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz(...)się gęsty i zredukowany. Po ok. 15 minutach doprawiamy do smaku sola, pieprzem, szczyptą cukru oraz ostrą papryką. Wrzucamy urogowaną kaszę bulgur, mieszamy, podajemy na gorąco! Feta lub ulubiony ser pleśniowy świetnie komponują się z całością
Ostra na Słodkosody 3 jajka klasy M Na krem: 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietanki 30% 1 cytryna Dodatkowo: podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market biały lukier Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą Smak Market Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy(...)stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski przekładamy 500 g sera mascarpone, wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy cukier puder i wstępnie miksujemy. Następnie dolewamy śmietankę 30% (schłodzoną) i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. Gdy piernik całkiem ostygnie kroimy
Słodkie okruszkitrzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szklanka rodzynek szklanka cukru 3 łyżki cukru waniliowego (tak, można taki kupić i to bez problemu w markecie) PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki(...)zmieszałam z masą serową. Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut. Użyłam gotowego białego lukru, a kolor zielony uzyskałam dodając do niego czubata łyżkę "BCAA + G-Max". Nie miałam barwnika więc podebrałam odzywkę od męża
ClauditteMissCookingśrednicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% sok z 1 limonki Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło(...)wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią połowę wiórków, dociskamy je do dna denkiem od szklanki. Wkładamy do lodówki. W międzyczasie galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Ser wkładamy do miski, miksujemy, dodajemy sok z limonki, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej
Kulinarne przygody Gatityładowałam). Kiedy wracałam do domu (to był mój największy problem), pierwszą czynnością, zaraz po umyciu rąk, było otwarcie lodówki albo tzw. "słodkiej" szafki. I tak leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad(...)osoba ma pierwsze oznaki niestrawności po przeczytaniu tego tekstu i myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej
bistro mamacabrales i fantastyczną przyprawę - pieprz pomarańczowy do ryb i sałatek. Na stoiskach z serami wypatrywałam bryndzy, niestety bezskutecznie... Viktualienmarkt - jedno z wielu stoisk z serami (Słodka Babeczka z córeczką) W drodze na obiad, w monachijskiej kolejce podmiejskiej. Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem(...)się błogiemu lenistwu oraz rozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka, która wszak czynnie uczestniczyła
Kuchnia PrezydentowejBardzo lubię na śniadanie przygotowywać rożnego rodzaju twarożki. Mają to do siebie, że zawsze mogą być inne, a ich kompozycja zależy od tego na co mam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTaka zupka jest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory. Zupa cebulowa z klopsikami składniki: 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 litr bulionu warzywnego 4 duże cebule 500 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa cebulowa z klopsikami wykonanie: Mięso przekładamy do miski, doprawiamy imbirem, curry, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy(...)dodajemy po trochu zupy, aby się później nie zrobiły grudki. Dodajemy do zupy, gotujemy aż całość zgęstnieje, doprawiamy majerankiem solą i pieprzem i kurkumą Najlepiej podać z grzankami z serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineSpód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 granata Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków(...)wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią połowę wiórków, dociskamy je do dna denkiem od szklanki. Wkładamy do lodówki. W międzyczasie galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Ser wkładamy do miski, miksujemy, dodajemy esencję waniliową, a następnie dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie
Kulinarne przygody Gatitykremu, a nie suchej papki dla chomików. 1. Żółtka, awokado, zielony groszek – żółtka łączymy z awokado, groszkiem i jogurtem. Blendujemy na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładamy farsz. Dajemy po kilka kulek groszku. 2. Żółtka, wędzony łosoś, serek philadelfia, skórka z cytryny, koperek. Odkładamy kilka gałązek koperku i kilka kawałków łososia(...)żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy do jajka. 5. Żółtka, ser żółty, szczypiorek, szprotki – tak jak wcześniej połączyć wszystko, doprawić i nałożyć do jajek. 6. Żółtka, serek kanapkowy, kindziuk, drobno pokrojona gruszka, szczypiorek – metoda postępowania jak wyżej. 7. Żółtka, pieczarki podsmażone
ladykitchenSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pysznych deserów nigdy dość a jak jest to sernik na zimno to ulegam pokusie i robię a potem zjadam. Trzeba więcej się wtedy ruszać i spalać
Moje Małe Czarowaniesobie ten przepis. Polecam Wam także inne przepisy: – makaron bolognese – Makaron z szynką parmeńską – Caccio e peppe – rzymski makaron – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – Canneloni ze szpinakiem – Makaron ze szparagami – Lasagne (lasagne bolognese) – domowy makaron – Makaron carbonara RAVIOLI(...)takiej ilości zostanie Ci prawie połowa ciasta po ulepieniu ravioli. Możesz zatem zrobić 2 porcje nadzienia lub z pozostałego ciasta zrobić domowy makaron. Polecam Składniki ravioli: – 250 g sera ricotta – 100 g tartego parmezanu + parmezan do podania – sól, pieprz – 6-8 łyżek masła – 2 łyżki bułki tartej Sprzęty: *maszynka do makaronu – opcjonalnie ciasto można
nietylkopasta.plgarach i nie zdążył się do końca przygotować ;)) – witał gości w spodniach w kant (no cóż, że rozmiar nie ten – innych w lumpeksie nie mieli), białym podkoszulku, a na nim biała koszula z krótkim rękawem i krawatem. Obowiązkowo na nogach mieliśmy kapcie rodem z PRL (koniecznie z podbiciem na pięcie;) !) Ale od początku. Najważniejszy jest wystrój mieszkania. Warto(...)kratę, chodniczki, aluminiowe sztućce, stare prl-owskie talerzyki, szklanki w metalowych koszyczkach czy literatki (lub musztardówki). Nie brakowało balonów, koniecznie wiązanych po 3 oraz serpentyn Nie zapomnijcie też o białym wykrochmalonym obrusie! A na nim wazon z goździkami. To podstawa imprez z tamtych lat. Do tego odpowiednia zastawa i klimat na stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy
CookYourselfpodczas naszej wycieczki na Cypr jakoś nie było okazji. „Piekielne” krewetki Składniki: - 250 g krewetek bez pancerza - 5 ząbków czosnku - kilka suszonych papryczek piri-piri - pół szklanki białego wina (wytrawnego) - kilka listków pietruszki - 3 łyżka masła Krewetki rozmrażamy w letniej wodzie, następnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy krewetki. W międzyczasie siekamy ząbki czosnku(...)winem i dusimy do momentu odparowania wina i zgęstnienia naszego sosu. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła. Składniki do bagietki: - 2 średniej wielkości bagietki - 1 łyżka masła - ser mozzarella - 1 ząbek czosnku - przyprawy (majeranek, kminek mielony) Masło rozdrabniamy z posiekanym wcześniej czosnkiem i przyprawami. Bagietki kroimy na małe kromeczki, następnie smarujemy je cienką warstwą naszego masła. Całość posypujemy
Związek na patelnikratę, chodniczki, aluminiowe sztućce, stare prl-owskie talerzyki, szklanki w metalowych koszyczkach czy literatki (lub musztardówki). Nie brakowało balonów, koniecznie wiązanych po 3 oraz serpentyn Nie zapomnijcie też o białym wykrochmalonym obrusie! A na nim wazon z goździkami. To podstawa imprez z tamtych lat. Do tego odpowiednia zastawa i klimat na stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy(...)przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju, w occie), smalec, jajka z majonezem i zielonym groszkiem, koreczki z sera żółtego, korniszonów i kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań
CookYourselfpodzielone na mięsne i bezmięsne, gdyż zazwyczaj gotuję większe porcje na 2-3 dni. W wersji bez mięsa zawsze staram się, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci. W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe(...)użyć tej ze słoika lub z puszki. Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów lub 350ml przecieru pomidorowego 2 łyżki lub więcej czerwonej lub żółtej pasty curry (do smaku) 400ml mleczka kokosowego Opcjonalnie 1 liść kafir
Fabryka pomysłówIdealne bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie :) pulchne i miękkie a dzięki wiśniom soczyste ....polecam bo są łatwe do zrobienia :) Składniki na 22 sztuki : - 500g
Wypieki Renebezlaktozowym serku wiejskim ? Kupiłam ich wtedy więcej, co dało mi niezłe pole do popisu :) Jednym z moich pierwszych pomysłów było zrobienie błyskawicznej i dietetycznej wersji makaronu z serem (najlepiej pleśniowym, mmm...) i szpinakiem, za którym przepadam. Efekt jest nieco inny niż się spodziewałam, ale równie dobry, a do tego nie powoduje wyrzutów sumienia ;) Z podanych składników wyjdą nam dwie duże(...)czerwona słodka papryka - sól, pieprz Lista składników uboga, co może wskazywać tylko na jedno - będzie szybko i łatwo :) Na początku wstawiamy makaron - pamiętajcie, że pełnoziarnisty gotuje się dłużej od białego, tymczasem nasz sos jest błyskawiczny, więc trzeba te czasy w miarę możliwości wyrównać. Gdy makaron się gotuje, na roztopiony olej kokosowy wrzucamy szpinak, a gdy się rozmrozi, dodajemy przyprawy
Kulinarne zapędy KokosaMuszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację Składniki 250 g muszli conchiglie 400 g fileta z łososia 3 pomidory z puszki 1/2 szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem(...)Gotowałem kilka minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia. Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił
R'n'G Kitchenjadłam, ani nie robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika. Tak jak ja... :) Przepis(...)podkreślenia smaku, nie będzie czuć wanilii) kilka goździków 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam od siebie) 1 szklanka octu 10% (dałam 1,5 szklanki) 0,5 szklanki octu winnego białego (dałam od siebie) 2 gwiazdki anyżu (jeśli ktoś lubi aromat, moim zdaniem z dynią świetnie się komponuje) sól do smaku również dałam od siebie, ok. 3-4 łyżek, nie pamiętam
Kuchnia Prezydentowej