mielonego kurczaka. Cukinia . Jedno z moich ulubionych warzyw. Niskokaloryczne, lekkie i niezwykle wszechstronne. Pamiętajcie tylko o dobrym odsączeniu startej cukinii, by klopsiki były soczyste, ale nie płynące. Parmezan . Król serów nadaje klopsikom ostrzejszy, charakterystyczny smak. Jego dodatek jest jednak na tyle niewielki, że możecie go pominąć, a smak dania będzie cały czas bezbłędny. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania(...)świetnie sprawdzą się krojone pomidory w puszce. Z czym podawać klopsiki? Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym możecie podawać z ulubionym makaronem (u mnie pełnoziarniste fussili), kaszą (biała gryczana i bulgur pasują tu wyśmienicie) albo z dowolnym ryżem. Drukuj Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym Pyszny obiad ze sprytnie ukrytą dodatkową porcją warzyw. Klopsiki są idealnie
Na-talerzu.plwszystko w jednym naczyniu 😍 Jakiego ryżu użyć do zapiekanki? Najbardziej polecam ryż brązowy. Jeśli takiego nie masz, to użyj np. parabolicznego lub basmati. Nie polecam zwykłego ryżu białego, ponieważ może zrobić się z zapiekanki papka, a tego byśmy nie chcieli 😉 Możesz użyć 2 puszek ciecierzycy lub 200g suchej, którą trzeba jeszcze ugotować. Jedna i druga sprawdzi się równie dobrze(...)również ukręcić mizerię lub inną ulubioną sałatkę. Jeśli lubisz zapiekane dania obiadowe, to polecam Ci również naleśniki zapiekane z warzywami , zapiekankę ziemniaczaną , w której królują boczniaki oraz makaron z serem z ziemniaka . Tymczasem koniec pisania, czas do działania. Zapiekanka sama się nie zrobi
BlendmanSkładniki : Ciasto czekoladowe • 300 g czekolady deserowej • 150 g masła • 6 jajek • 100 g cukru Dodatki : • świeże truskawki • 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej) • 250 g sera mascarpone (zimnego) • 2 opakowania cukru wanilinowego • 1 opakowanie śmietan - fix (opcjonalnie) • listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Ciasto czekoladowe Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę połamać(...)oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Żółtka wymieszać rózgą, następnie wlać do nich masę czekoladową z rondelka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ubić pozostałe 4 biała na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając, aż piana będzie sztywna i gęsta. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką
KUCHNIA POLSKAwierzyć, ale to wspaniałe połączenie Zachęcam serdecznie do spróbowania takiego miksu smaków. Zobacz też: Sałatka z quinoa, batatami i granatem Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Przepis na sałatkę z cykorią, kurczakiem i pomarańczą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 1 cykoria 200 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza mała(...)obtaczamy w nich mięso oraz smażymy z obu stron na patelni - najlepiej grillowej. Kroimy w kawałki. 2 Cykorię siekamy w paski. Pomarańcze obieramy nożem (tak aby było jak najmniej białej skórki, która jest gorzka) i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w cieknie plastry. 3 Wszystkie składniki mieszamy, posypujemy sezamem i polewamy octem balsamicznym. Artykuł Sałatka z cykorią, kurczakiem i pomarańczą
Kuchnia Bazyliimięsistych strąkach. Bardzo smakuje mi także lathera z okry, którą miałam okazję jeść w czasie pobytu na Krecie. Jest jeszcze jedno danie, które szczególnie lubię. Fasulye pilaki z białej fasoli - choć tureckie, to przez bazujący na oliwie i pomidorach sos, smakujące bardzo podobnie. Moje posiłki na Krecie. Oliwa jest równie ważnym składnikiem sosu, co pomidory. Na pewno zwrócicie uwagę(...)startymi świeżymi pomidorami tworzy wprost niebiański sos. To dlatego ugotowane w nim warzywa, nie ważne jakie, smakują tak wspaniale. Grecy jedzą latherę jako danie główne z chlebem i kawałkiem sera feta. Jeżeli więc będziemy ich naśladować, nie musimy się tak obawiać kalorii z oliwy - przecież łączymy ją z niskokalorycznymi warzywami. Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku - Fasolakia lathera
Chilli Czosnek i Oliwapodać to danie swoim gościom?Po sto razy tak.Zapraszam po przepis. 4 cienkie kotlety schabowe(po ok.15dag.) sól morska pieprz ziarnisty 8 plastrów surowego wędzonego boczku 4 plastry sera edamskiego 1 cebula 2 łyżki oleju 125 ml.bulionu warzywnego 225g.mrożonego szpinaku (najlepiej liściastego) ok 1/3 twarogu śmietankowego posiekany koperek 1 łyżka parmezanu czosnek granulowany do smaku sól pieprz(...)sera.Zwijamy w roladkę i mocujemy wykałaczką.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy roladki z każdej strony.Dodajemy cebulę i wszystko chwilę smażymy.Dolewamy białe wino(to lubię najlepiej hi hi hi:) i bulion warzywny.Mięso przykrywamy pokrywką i dusimy ok.15 min.Teraz przygotowujemy szpinak : na patelni rozgrzewamy odrobinę masła ,dodajemy szpinak i na małym ogniu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikażdym „MasterSzefie” pieją na widok idealnych przegrzebków)… Największe odkrycia były dwa: SERY, bo te które znamy to kropla w morzu, oceanie serów tam dostępnych. Ale o serach będzie inny post. W tym poście obok krewetek będę rozpływać się nad innym odkryciem – ŚWIEŻYM, ZIELONYM PIEPRZEM, który nadaje potrawom pazura i charakteru. Wszystkim! I jeszcze trochę Wam pomarudzę(...)pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza. Nie szukałam wybitnie, czy sławni kucharze praktykują dodawanie zielonego pieprzu do krewetek, ale zaryzykowałam i wg mnie
gutfutdobre, że postanowiłam przygotować kilka słoiczków na zimę. Są naprawdę rewelacyjne! Można je wykorzystać jako dodatek do obiadu, albo jako świetną przystawkę. Można je podać faszerowane np. kawałkami ostrego sera itp. W wersji, którą poznałam, używa się średnich, pękatych ogórków, które po obraniu przekrawa się wzdłuż na 2 części i łyżeczką usuwa się ziarnisty środek. Jest to smakowo wersja bardzo(...)średnie pękate ogórki gruntowe 1 łyżka soli 1 duża marchewka 12 ząbków czosnku kawałek chrzanu suchy koper 12 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżeczka białej gorczycy 1 papryka (można pominąć) Zalewa: 6 szklanek przegotowanej wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy ziarna. Połówki ogórków wkładamy
Trzeci talerzMoim zdaniem wszystko co zrobi one w domu jest najlepsze, nie muszę więc Was chyba namawiać do zrobienia samodzielnie pysznego białego sera.Jest coraz cieplej, mleko po 24 godzinach praktycznie nadaje się do wyrobu tego pysznego domowego nabiału. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki : 1.5 litra świeżego mleka ( absolutnie nie może być UHT ) 200 g jogurtu naturalnego 150 g kwaśnej(...)ciepłe miejsce aż skwaśnieje...minimum 24 godziny. Kwaśną mieszankę przelewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ( nie gotujemy) około 35-40 minut, aż powstaną grudki i ser oddzieli się pd serwatki. Trzeba zaglądać do garnka, bo przegotowanie mlecznej mieszanki sprawi, że ser może przypominać w smaku trociny. Do sita wykładamy gazę i przelewamy całą zawartość garnka
Gosia gotujeSkładniki : 50 dgk mielonego białego twarogu 25 dkg miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg rodzynek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można(...)galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą serową. Wsypujemy namoczone wcześniej rodzynki we wrzątku i lekko
Przepisy i porady kulinarnekolorze i smaku pomarańczowym . (troszkę się w to złoto wpasowałam ;) ) Składniki : Spód : 200 g herbatników 100 g masła 80 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao Masa serowa : 1kg sera na sernik (u mnie taki w wiadereczku ) 250 ml gęstego naturalnego jogurtu greckiego 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy (dopiero po fakcie pomyślałam ,ze fajnie by pasował pomarańczowy(...)ciastkami. Wysypać na dno formy , delikatnie docisnąć. U mnie tortownica i średnicy 28 cm. Z pomarańczy zetrzeć na grubej tarce skórkę , uważając aby jak najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie
Malinowa Kawiarenkapoczątku zapoznali się wszyscy z menu, bardzo zresztą atrakcyjnym. Pełno aromatów i smaków łączyło się ze sobą, w sposób blogerom znany, ale również zupełnie nowy, nietypowy. MENU: KOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI(...)PALONYCH POMIDORÓW TRUFELKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI Z TATAREM Z TRUSKAWEK I MIĘTĄ LUB Z ANANASA Z BAZYLIĄ SMOOTHIE ANANASOWE Z BAZYLIĄ Kiedy już wszyscy się pojawili, blogerzy przywdziali białe fartuchy i słuchali trików, porad Grzegorza, które warto zastosować w kuchni,pokazał kilka technik krojenia, wytłumaczył przepisy, a blogerzy przedstawiali się sobie oraz co nieco dowiadywali się o zmywaniu, w czym
W kuchni Karmel-itkistopni Celsjusza, następnie otworzyć piekarnik, posypać ziarnami sezamu i piec jeszcze 10 minut (można od razu posypać sezamem, wtedy będzie przypieczony, a mi zależało na tym, żeby pozostał biały). Czas, który łosoś spędza w piekarniku przeznaczyć na ugotowanie komosy ryżowej (według przepisu na opakowaniu) oraz przygotowanie pesto. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Orzechy nerkowca uprażyć(...)wody. Wszystkie składniki zmiksować na pesto. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać jeszcze trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie w pesto mógłby się pojawić jeszcze parmezan, ale bez sera też jest pysznie. Na talerze nałożyć po łyżce pesto i rozsmarować je robiąc „maz”, nałożyć po 3 łyżki komosy ryżowej i po kawałku ryby. Tak podany pieczony łosoś
Dietologchwila na wykonanie i… gotowe Oczywiście deser ten nie należy do najlżejszych, ale czy czasem nie można zaszaleć? Miłego dnia moi drodzy. Składniki: (na 2 porcje) 250 g sera mascarpone 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny 1 słoiczek jagód w syropie Moryń 3-4 kruche ciasteczka Przygotowanie: Do miski przekładamy serek mascarpone(...)reszty dodajemy 3 łyżki syropu z jagód i 1 pełną łyżkę owoców, mieszamy składniki. Na dno pucharków wykładamy pokruszone kruche ciasteczka, nakładamy naszą jagodową masę, a na wierzch układamy białą masę (te 3 łyżki, które odłożyliśmy wcześniej). Nasz deser podajemy z dodatkową porcją jagód z syropu. Deser warto schłodzić przed podaniem. Smacznego
Słodkie okruszkiAmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 200 g ciasteczek maślanych 1 łyżka kakao 70 g masła 1 kg twarogu sernikowego 200 g białej czekolady 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 g jagód Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy drobno pokruszone ciasteczka maślane. Do tego dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko(...)było dziur. Tak przygotowany spód należy odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do większej miski wrzucamy ser twarogowy, roztopiona czekoladę, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz białka. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz spód. Na wierzch wysypujemy połowę jagód. Sernik wkładamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnelodówce zalegały bezcelowo i leniwie przejrzałe banany. Dogorywające już. Gdzieś tam poniewierał się biały twaróg. A ja miałam ogromną ochotę na sernik. Poszperałam w sieci. Znalazłam kilka ciekawych przepisów, a drogą eliminacji wybrałam ten jeden jedyny. Zabrałam się za przygotowywanie. Zadowolona łatwością i sprawnością działania, w połowie pracy, kiedy masa pokryła podpieczony spód, zerknęłam jeszcze ostatni raz na przepis(...)wylana i pozostawiona do zastygnięcia. Hm, w mojej wersji wyszło zupełnie inaczej. Dodatkowo spód zrobiłam po najmniejszej linii oporu, czyli z pokruszonych biszkoptów i masła. Zwiększyłam także ilość sera i bananów, a więc zmieniłam proporcje składników. Nie ma to jak dokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski
W kuchni Karmel-itkistałe wpisało się w nasze menu. Gzik to po prostu twaróg wymieszany z kwaśną śmietaną, drobno pokrojoną cebulką i szczypiorkiem, doprawiony do smaku solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanego sera możemy też dodać rzodkiewkę lub koperek. Mój mąż dodatkowo urozmaicił to danie i podaje je z olejem lnianym. Gzik najczęściej podajemy z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach, czyli „mundurkach(...)stoi na przeszkodzie, aby zrobić je sobie samemu w domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pyry z gzikiem: 1 kostka (250 g) twarogu półtłustego lub tłustego 1 średnia biała cebula 1/2 pęczka szczypiorku 200 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% sól, pieprz do smaku 3-4 ziemniaki kawałek czerwonej papryki lub rzodkiewek do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
Danka Pichciroli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty smak. Nut roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami(...)Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej 1 nieduża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 nieduży por (biała i jasnozielona część) 100 g orzechów włoskich 50 g orzeszków piniowych 120 g ugotowanych kasztanów (użyłam sprzedawanych w całości i gotowych do spożycia) 75 g płatków gryczanych /użyj certyfikowanych
Even Better Foodrozgrzanym masłem. Wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i wstawić do lodówki, do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser. 1/3 masy odkładamy do innego naczynia. Szklankę borówek miksujemy na mus. Dodajemy do masy serowej. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody(...)stężeje. W miedzy czasie rozpuszczamy jedną galaretkę w jednej szklance wody, studzimy. Twaróg miksujemy z masłem, dodajemy ostudzoną galaretkę, lekko miksujemy. Masę wylewamy na zastygniętą białą warstwę. Czerwoną galaretkę wylewamy lekko tężejącą na masę serową. Żółtą nie trzymamy w lodówce, ponieważ za szybko się zetnie. Ja trzymałam i troszeczkę się ścięła, dlatego nie jest
W kuchennym oknie Ewyoregano i bazyliasól, pieprzzioła prowansalskie musztarda (sarepska)Sposób przygotowania:Drożdże rozrabiamy z cukrem, odstawiamy aż się w nim rozpuszczą.Mąkę przesiewamy do dużej miski, zalewamy ciepłą wodą i białym winem, dodajemy oliwę i sól. Roztarte drożdże przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1,5 h).Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy(...)części ( wychodzą 3 duże pizze na cienkim cieście) i każdą z nich oddzielnie wałkujemy na blacie posypanym mąką. Wierzch każdej pizzy smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy lekko startym serem i dodajemy dodatki. Na koniec ponownie posypujemy serem i wstawiamy na dno piekarnika nagrzanego do 250`C na 5-7 minut. Wierzch posypujemy porwaną bazylią ;)Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSałatka warstwowa z serkiem wędzonym Idealna do grilla! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb z rusztu lub jako lekka rodzinna kolacja z dodatkiem
Blog z ApetytemJejku, jejku, nie mogłam się oprzeć wyjadania ze słoika palcami. Lubicie kaszę gryczaną? jeśli tak to polubicie także ten pasztet. Ja miałam wrażenie że zajadam kaszę
Moje Małe CzarowanieDzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki