ser biały - 9461 przepisów (strona:501/631)

Faszerowany bakłażan 138

wielkości bakłażany pół szklanki ryżu arborio do risotto   szklanka tartego parmezanu czerwona cebula ząbek czosnku  olej do podsmażenia  oregano do smaku   boczek/ puszka białej fasolki dla wegetarian sól i pieprz szczypta pieprzu cayenne pomidor świeży obrany ze skórki natka pietruszki  bulion ok szklanki  Bakłażany umyć. Wytrzeć ściereczką, odciąć ok 2 cm plaster(...)którym będziesz zapiekać wlej szklankę bulionu,  połóż bakłażany. Zacznij piec ok 60 minut w 190 stopniach.  Ja przykrywam folią aluminiową podczas pieczenia.  Pod koniec posyp bakłażany serem parmezan i zapiekaj jeszcze chwilę. Posyp natką i podawaj.  Nadzienia jest sporo u mnie starczyło, aby nafaszerować jeszcze paprykę

AZgotuj!
Paella z kurczakiem i warzywami 98

Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 4 porcje: dwa filety z kurczaka 1 średnia cukinia 2 czerwone papryki 4 łodyżki selera naciowego 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawne wina  2 świeże pomidory 1 litr bulionu około 300 g ryżu arborio lub jaśminowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej(...)bulion i gotujemy około 10 minut. Teraz całość przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gorące przekładamy na talerze. Możemy posypać startym serem grana padano. Smacznego

kruche babeczki
Cytrynowe leniwe kluseczki z chrupiącą panierką z panko 90

pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby(...)cukrem i po minucie dodajemy sól i masło. Smażymy, często mieszając, aż składniki się połączą. Smacznego! * Co to jest panko? Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Panko to odpowiednik bułki tartej, z tym że jest delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Panierkę panko możemy zakupić w większych sklepach na stoisku z orientalną żywnością

Tajemnice Smaku
Cytrynowe leniwe lekkie jak chmurka 197

pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby(...)minucie dodajemy sól i masło. Smażymy, często mieszając, aż składniki się połączą. Smacznego! * Co to jest panko?  Panko to japońska panierka w formie płatków  przygotowana z białego chleba bez skórki. Panko to odpowiednik bułki tartej, z tym że jest delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Panierkę panko możemy zakupić w większych sklepach na stoisku z orientalną żywnością

Tajemnice Smaku
Kaszotto z krewetkami i szpinakiem 154

najbardziej lubicie? Składniki na 2 porcje: – 30g dużych krewetek – 200g świeżego szpinaku – 100g kukurydzy konserwowej – 1 kubek kaszy bulgur – 1 duża cebula – 100ml białego wina wytrawnego – 50g masła (u mnie klarowane) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie świeża kolendra, kurkuma, czubryca żółta, granulowany czosnek, sól i pieprz) Krewetki dokładnie oczyścić, kaszę(...)wymieszać i gotować pod pokrywką z dziurką aż cała woda odparuje. Gdy ziarna będą miękkie zdjąć z ognia, dodać kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem polecam wmieszać trochę sera cheddar startego na tarce na drobnych oczkach. Smacznego Kaszotto z krewetkami i szpinakiem Kaszotto z krewetkami i szpinakiem Kaszotto z krewetkami i szpinakiem Artykuł Kaszotto z krewetkami i szpinakiem pochodzi

Smaki Armine
Co oznacza apetyt na…? Czyli o tym, co próbuje Ci powiedzieć Twoje ciało 240

trądzik, rozdrażnienie lub przewlekłe zmęczenie). Zwróć również uwagę na wapń – być może to jego niedobór jest przyczyną apetytu na tłuste potrawy. Wapń znajdziesz w sardynkach, migdałach, serze, maku, sezamie, jarmużu czy roślinach strączkowych. SŁONE PRODUKTY Apetyt na sól może oznaczać odwodnienie organizmu. Jak sprawdzić, czy pijemy wystarczająco dużo? Najprościej obserwować kolor moczu – jasny, słomkowy kolor oznacza, że wszystko(...)zaburzenia poziomu cukru we krwi – należy koniecznie poprawić regularność posiłków, unikać produktów o wysokim ładunku glikemicznym (co to oznacza? – odsyłam Was tutaj ), ewentualnie pić herbatę z morwy białej która ustabilizuje poziom cukru insulinooporność – szczególnie, jeśli chęć na słodycze dopada nas chwilę po posiłku i równolegle odczuwamy senność.  zwiększony poziom kortyzolu (hormon stresu) –  jego wysoki

Powiedz dietom nie
Jesienne grillowanie – sposoby na pyszne dania z dynią 158

wystarczy pokroić w wąskie kliny i wrzucić ją na ruszt. Składniki: 1 mała dynia 4 łyżki oliwy z oliwek 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki octu winnego 3 łyżki białego cukru sól koszerna opcjonalnie świeżo posiekana mięta opcjonalnie cienkie plasterki czosnku Przygotowanie: Rozgrzewamy grilla gazowego. Dynię kroimy na pół, usuwamy nasiona i membranę wewnętrzną. Połówki dyni obrać i pokroić(...)dynia 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru do sałatki: Szpinak Baby ½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego ½ szklanki prażonych orzechów Pekan 4 pomidory pokrojone w plasterki domowy sos V inaigrette Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do około 200-220 stopni, w międzyczasie nacieramy ruszty oliwą. Dynię kroimy

naRuszcie
"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 189

zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski, a w którym C. się zakochał od pierwszego gryza.  Chlebek wyszedł pyszny, mięciutki i wilgotny, idealny zamiast kanapek na drugie śniadanie. C. rozsmakował(...)jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 75 g creme fraiche (18%) 50 ml oleju 50 ml mleka 100 g oscypka dodatkowo: 20 g orzeszków piniowych Dymki posiekać. Białą część zeszklić na maśle, przestudzić. Koperek posiekać. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Oscypka pokroić w kosteczkę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, kurkumą, solą i pieprzem. dodać posiekany koperek, szczypior i podsmażoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 198

kalafiora, podzielonego na różyczki po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego sezamu 2 łyżki nasion chia (pominęłam) sól, pierz 2 łyżki oliwy 150 g sporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy garść natki pietruszki 80 g starego cheddara sos serowy: 75 g masła 60 g mąki pszennej 850 ml mleka 170 g startego cheddara sól(...)mieszamy by pokryły kalafiora. Przygotowujemy sos. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy drewniana łyżką do otrzymania gęstej zasmażki. Zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy mleko mieszając intensywnie trzepaczką. Wsypujemy ser, mieszamy by się roztopił, doprawiamy solą, pieprzem. Sosem zalewamy kalafiora. W misce mieszamy okruchy pieczywa, natkę, pozostałe chia i 40 g sera. Ta mieszankę rozprowadzamy na polanym sosem kalafiorze. Całość posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jaglane serniczki . 270

mnie ilość możliwości, jej podawania. U nas oprócz tradycyjnego dodatku do drugiego dania, kasza jaglana króluje w deserze, naszych ulubionych serniczkach. Składniki: 200 g kaszy jaglanej (ugotowanej) 200 g białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta(...)jednej formie, np. w małej keksówce. Z formą postępujemy podobnie jak wyżej. Kaszę po ugotowaniu i wystudzeniu, należy zmiksować na gładką masę, po czym mieszamy dokładnie, kaszę z  serem.  Jaja rozdzielamy, z białek ubijamy sztywną pianę dodając 40 g, dodając tyle samo cukru do żółtek ubijamy  pulchną masę.  Do masy jaglano serowej dodajemy kolejno: skórkę otartą

Farmażony
Lidl na święta 107

Zaprezentowano nam ponad 20 etykiet z nowej oferty obecnej na półkach od 18 listopada. Jak zwykle przeważały wina z   Bordeaux. W nowej ofercie mocną   reprezentację mają wina białe. Zdecydowanie godne polecenia   są : SCVB Alsace Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2011 , 34,99 zł. SCVB Alsace Gewurztraminer Grand Cru Marckrain 2011, 34,99 zł. Lub słodkie Château La Rivière(...)recenzje   win można znaleźć na stronach: Winicajtywa NaszeWina Winiacz Warto również zaglądać na stronę internetową Lidla – zakładka WINNICA LIDLA . Oprócz win Lidl zaprezentował salami, kiełbasy   Chorizo oraz sery .  Stanowią one dobre uzupełnienie do prezentowanych win. Na szczególną uwagę zasługuje bardzo starannie przygotowany katalog   „święta o smaku wybornych win” stanowiący przewodnik po aktualnej ofercie. Znajdują się

królestwo garów
Makaron florentine z kurczakiem, prosciutto i koktajlowymi pomidorami 153

dodając do różnych sosów w tym florentine. Makaron florentine to makaron ze szpinakiem, który tylko lekko więdnie w aromatycznym sosie serowym. Smak sosu podkreśliłam winem marsala. Uwielbiam białe wino w sosie. Białe wino idealnie pasuje do kurczaka. Uwielbiam gotować makarony o różnych kształtach. Jest ich niesamowicie mnóstwo. Tak właściwie to każdy region we Włoszech ma swój charakterystyczny kształt makaronu(...)łyżeczki czarnego pieprzu 300 ml śmietanki 100 g serka łaciate lub philadelphia 100 ml utartego parmezanu 400 g odfiletowanych udek lub piersi kurczaka 100 g prosciutto 1 opakowanie sera mozzarella sałatkowego, małe kulki 100 g szpinaku 500 g pomidorów koktajlowych 2 łyżki oliwy sól do smaku 2 łyżki natki pietruszki Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty

codojedzenia
Makaron z sosem carbonara 165

drobną kostkę (guanciale, pancetta lub boczek surowy wędzony) 7 żółtek 1 całe jajko 120-130g tartego parmezanu lub pecorino świeżo zmielony pieprz czarny – do smaku pieprz biały – do smaku sól – do smaku (uwaga – boczek i parmezan są już słonawe, należy spróbować przed doprawieniem solą!) opcjonalnie – 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka oliwy 1 łyżka(...)studzić! Ugotowany, gorący makaron dodać do wcześniej przygotowanych jajek z boczkiem wraz z 2-3 łyżkami wody z makaronu u dobrze wymieszać. Porcjami dodawać parmezan i mieszać, żeby ser się stopił i „obtaczał” makaron. Dodać resztę wody z makaronu i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Makaron z sosem carbonara podawać natychmiast, na gorąco posypany siekaną natką

Pociąg Do Kuchni
Spaghetti aglio olio e peperoncino z suszonymi pomidorami i bułką tartą 108

wege, gdyby dla kogoś było to akurat istotne. Składniki: 300 g spaghetti 3 ząbki czosnku 1 ostra papryczka pepperoni 4 suszone pomidory (nie w oleju!) 2 łyżki octu z białego wina 4 łyżki bułki tartej oliwa sól do smaku opcjonalnie: tarty Parmezan lub Pecorino do posypania. Wykonanie: pomidory namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu winnego(...)makaron i pomidory. Podlać zachowaną woda z gotowania makaronu i gotować 2-3 minuty aż większość jej odparuje. makaron serwować posypany tartą bułką i, w zależności od preferencji, startym serem. Smacznego

Pasta Po Polsku
Serek z jogurtu 92

Czas czytania: 2 min Serek z jogurtu Labneh to biały kremowy serek przygotowany z jogurtu naturalnego o aksamitnie śmietankowej konsystencji. Co będzie potrzebne do przygotowania naturalnego pysznego serka? Dosłownie kilka rzeczy, wystarczy dobrej jakości jogurt naturalny, bez zbędnych dodatków, gaza i szczypta soli. Serek labneh można przygotować z jogurtu krowiego , koziego lub z ich mieszanki. Ja najczęściej przygotowuję serek(...)kolejnych kilku godzinach zmieni się w serek do smarowania pieczywa . Taki serek można doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Im dłużej serek jest osuszany, tym jego smak staje się ostrzejszy, ser dojrzewa i kwaśniej. Jeśli chcecie uzyskać serek idealny do wypieku sernika , należy odcedzać go około 24 do 30 godzin, po tym czasie będzie nadawał się do tego celu idealnie ! Zachęcam

SprawdzonaKuchnia.pl