obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki pesto na szaszłyki arbuzowe: opakowanie Apetiny z zielonymi oliwkami i czosnkiem(...)szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny. Melona kroimy na kawałki i każdy kawałek zawijamy plasterkiem szynki parmeńskiej. Gorącą zupę wlewamy na talerz i dekorujemy serem Apetina, odrobiną pesto i odrobiną oliwy z opakowania Apetiny. Na talerzu układamy szaszłyki z arbuza, tak żeby nie były zanurzone w zupie. Podajemy z melonem z szynką
Ugotowane pozamiatanePrzepis pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.: "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca(...)według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii oraz serem ricotta. Można również skropić danie oliwą z oliwek
wyzwania kuchennecooked by steaming (fresh or frozen) czerwona cebula / red onion 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta białego pieprzu / pinch of white papper 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yogurt 2 łyżeczki sosu słodkiego chili / 2 teaspoons sweet chili sauce(...)marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min i następnie przygotowujemy sos pomidorowy i jogurtowy z chili (jogurt mieszmy z sosem słodkie chili). Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy wszystko do zrumienia się. Dodajemy warzywa
Projekty ze smakiemPowstały więc serniczki w jesiennej wersji i naprawdę w takim połączeniu smakują rewelacyjnie. To nawet takie mini serniko-szarlotki :D Oczywiście użyłam zdrowszych zamienników, więc nie ma w nich białego cukru, mąki pszennej czy masła. Serniczki nie są jednak bardzo odchudzone, bo użyłam serka Wieluń. Mój Ulubiony - ma on dość sporo tłuszczu, ale świetnie sprawdza się do serników i nadaje(...)świąteczny stół . Składniki (10-12 sztuk): Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki ksylitolu Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego (użyłam Wieluń. Mój Ulubiony) 4 łyżki budyniu waniliowego 4-5 łyżek ksylitolu 1 jajko szczypta mielonej wanilii Jabłka i kruszonka: 1 jabłko szczypta cynamonu 1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
Healthy food explorerLubię ciasteczka oreo, a szczególnie desery z ich udziałem. Mają specyficzny smak, który dobrze komponuje się z serem i śmietanką. Zapraszam na prosty sernik z dużą ilością ciastek oreo, czekoladą i wanilią (prawdziwa rozpusta :)). Goście byli zachwyceni i pytali od razu o przepis: kiedy będzie w Małej Cukierence? Sernik jest bardzo słodki, waniliowy, fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Do jego przygotowania(...)szczypta soli Masa serowa: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 200g białej czekolady 10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki Polewa czekoladowa: 60ml mleka 1 łyżka kakao bez cukru 70g gorzkiej czekolady Do ozdoby: bita śmietana przepołowione ciasteczka oreo Spód
Mała Cukierenkaporcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka 375 g serka ricotta 2 jajka 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków) 60 g pora (biała część) 1 cukinia (ok. 300 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej Składniki ciasta: 400 g mąki 4 jajka 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków(...)zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi
Moja Delicjadodajemy podgrzybki, ciecierzycę, łyżkę octu balsamicznego i czosnek. Po kilku minutach smażenia zalewamy grzyby bulionem i gotujemy 25 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Białą część pora kroimy w cieniutkie paseczki o grubości 1 mm. Smażymy partiami na złoto w głębokim tłuszczu i przekładamy na papier do odsączenia z tłuszczu. Gorącego pora posypujemy startym piernikiem(...)ston stron. Po usmażeniu zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z podsmażoną cebulą w 180 stopniach przez 10 minut pod przykryciem z dodatkiem świeżego masła. Mus chrzanowy ćwierć kilo sera naturalnego w wiaderku (na sernik) łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie 50 ml śmietany tłustej 36% 2 łyżki chrzanu pół łyżeczki miodu szczypta soli Przepis na mus chrzanowy do polania ryby Mieszamy
Ugotowane pozamiataneciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Farsz: 150 g boczku wędzonego parzonego 2 większe cebula (mogą być czerwone lub białe) 500 g pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól i pieprz Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy w większą kostkę i wrzucamy na nią, podsmażamy przez chwilę, by nabrał nieco koloru. Cebule kroimy(...)jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 50 g drobno startego cheddara pieprz, chilli (lub inne ulubione przyprawy) Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajka, do środka dodajemy także starty ser oraz przyprawy - u nas pieprz i spora ilość chilli, ale możecie doprawić masę także papryką słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki
Cooking Monsterłyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu Dodatkowo: pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć. Przygotowanie 1. Truskawki rozmrozić, zblednować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić(...)umieszczamy w pojemniku plastikowym, najlepiej umocować patyczek za pomocą taśmy izolacyjnej na środku. 2. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Całość szybko za nim zacznie tężeć przekładamy do pojemnika pomiędzy sercem z truskawek. pojemnik z sernikiem odkładamy
zjem to blog kulinarnyorzechami, to mój hit z tego tygodnia, szukając podobnych dań, nie natknąłem się na wersję na słodko, gdzie orzechy naprawdę grają główną rolę, zawsze to było mięso i orzech, ser i orzech, ja proponuję słodką paprykę faszerowaną orzechami. To koniec tygodnia bez soli, ale już jutro zapraszam na kolejną podróż kulinarną, którą bez wątpienia będzie egzotyczna, smaczna i przede wszystkim(...)orzeszków piniowych 100 g sezamu 6 łyżek miodu Forever Living Aby zrobić papryki faszerowana, oczywiście musisz zacząć od Po pierwsze odetnij górę z papryki i wytnij z jej środka białą część. Dobrze, to już mamy idźmy dalej. Po pierwsze i pół, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp kuskus, podpiecz go, aż poczujesz fantastyczny zapach w kuchni. Po drugie wsyp
RafalCookłatwiznę, jak i w tym przypadku. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 łyżki ketchupu 4 parówki 1 ogórek kiszony 8 łyżek startej mozzarelli 1 żółtko 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich smarujemy ketchupem, posypujemy serem, układamy parówkę, ¼ ogórka, ponownie posypujemy serem, zawijamy. Przy pomocy pędzelka smarujemy żółtkiem jajka przygotowane ciasto, uprzednio nacinając je. Posypujemy sezamem. Pieczemy 20 min w 200°C. Normal 0 21 false false
R'n'G Kitchenmała cukinia -wielkości ogórka szklarniowego 1 dość duża marchewka 1 średni pomidor kawałek pora , taki około 10 cm sos : 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 łyżki octu winnego -białego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 ząbki czosnku , wyciśnięte praską 1 płaska łyżeczka soli posiekane natki koperku i pietruszki ( po 1 łyżeczce ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę szatkujemy , pora kroimy(...)całość , aż do uzyskania jednolitego smaku . Warto spróbować i doprawić , pod siebie , gdyż każdy lubi inny poziom słodyczy , kwasku lub soli Podajemy jako dodatek lub przystawkę do mięs , smażonych serów itp .Najlepiej zrobić ją , pół godziny przed podaniem , żeby przeszła przyprawami – będzie smaczniejsza . Smacznego ! Artykuł Surówka z młodej kapusty z cukinią pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżymagiczny i jedyny w swoim rodzaju czas w całym roku. Nie ma się co smucić! Przed nami Sylwester, a wraz z nim tańce, śpiewy i zabawa do białego rana. A jeśli już o tym mowa to nie może zabraknąć oczywiście dobrego jedzenia. Przy organizacji tego typu imprez w swoim domu mam jedną zasadę: ma być szybko, pysznie i różnorodnie(...)pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę, 2 łyżki kukurydzy, szczypta czerwonego pieprzu, pół łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka majonezu farsz II: kilka liści zielonej sałaty, kilka plastrów szynki oraz żółtego sera, musztarda francuska, pomidor pokrojony w cienkie plasterki Przygotowanie: Przygotowujemy farsz I: do miski wrzucamy odsączonego tuńczyka, paprykę, szczypiorek oraz kukurydzę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy czerwonym pieprzem. Placek tortilli smarujemy powstałym
Życie ze smakiemkarta dań. Na pierwszy ogień przystawki. Zacznę od tej, którą wybrał Mąż, gdyż ja jak zwykle niezdecydowana zamówiłam na końcu ;) Krewetki królewskie duszone na maśle z czosnkiem i białym winem Wprawdzie oboje nie jesteśmy fanami krewetek, ale chcieliśmy sprawdzić czy te w wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie zostało podane stosunkowo szybko, w sposób(...)morza - może śmiało próbować - z ewentualnym z zastrzeżeniem lepszego doprawienia (kwestia upodobań oczywiście). Do wyboru również w wersji pikantnej z ostrą papryką. Carpaccio z wołowiny z kaparami, serem, pieczarką i sosem vinaigrette to mój wybór. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Mięso delikatne, smaczne o ładnej barwie. Kapary, sos vinaigrette oraz ser typu parmezan nadały
Kuchnia po mojemumojej babci, gdzie jako dziecko siadałam przy fortepianie i trzema palcami wygrywałam tylko mi znane takty, a babcia nagradzała mnie porcją domowych lodów. Kawowych. Najlepszych. Zielone, purpurowe, żółte, białe - moje porcelanowe ulubione naczynia. Kupione w pewną słoneczną i beztroską niedzielę, na bazarze, na wagę (!), na zapas, na tyle dań. Lubię do nich wracać. Chciałam je dziś postawić na stole(...)makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania cytryna (opcjonalnie) oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać. Do miski przelać śmietanę, dodać
KUCHARNIA