przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia(...)lekko szklista dodałem również czosnek, a zaraz po nim pokrojonego kurczaka wraz z marynatą. Całość smażyłem na średnim ogniu, aż mięso kurczaka straciło swój różowawy kolor i stało się białe. Wówczas zmniejszyłem ogień i dodałem wydrążone z pomidorów gniazda nasienne oraz miąższ. Dodałem również 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszałem. Po chwili miąższ pomidorów zaczął puszczać soki. Mięso
Wyprawy kulinarneoczywiście makaron, zazwyczaj spaghetti i ser pecorino – ostry, słony, wyrazisty. I jeszcze jeden składnik, bez której tylko cacio a pepe, czyli makaron najprostszy na świecie z pieprzem i serem, może się obejść – guanciale. Pod tym melodyjnym słowem kryje się nic innego jak nasze zwyczajne, wędzone podgardle. Trzeba przyznać, że po włoski to brzmi lepiej. Guanciale można zastąpić zwykłym(...)minimum ilość tłuszczu suszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest kupić pecorino. W charakterze zastepnika może wystąpić parmezan. Składniki: 1 łyżka oleju 100 g wędzonego boczku drobno pokrojonego 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 puszki całych pomidorów razem z zalewą Mała garść makaronu bucatini Szklanka tartego pecorino, lub parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na głebokiej patelni
Niedzielny kucharznich kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0119, tarty ser mozzarella, posiekan\u0105 natk\u0119 pietruszki, przyprawy oraz m\u0105k\u0119 ziemniaczan\u0105. Mieszamy intensywnie do g\u0142adko\u015bci.","text":"Jajka ubijamy przez chwil\u0119 trzepaczk\u0105, by pozbawi\u0107 je glutowatej konsystencji. Dodajemy do nich kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0119, tarty ser mozzarella, posiekan\u0105 natk\u0119 pietruszki, przyprawy oraz(...)boczkiem i brokułami. Przepyszne i aromatyczne danie zapiekane z sosem śmietanowo – serowym. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 większy brokuł 200 g swojskiego boczku 1 czerwona cebula 1 biała cebula SOS SEROWY 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka od szczęśliwych kur 100 g tartej mozzarelli 1/2 natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli morskiej czarny pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy
ProstePesto.plpieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) . Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz(...)przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Surówka pasuje do… Schabu w sosie własnym Kotletów drobiowych z serem i majonezem Gniazdek z mięsa mielonego Kotletów drobiowych mielonych Kotletów rybnych siekanych
Kulinarny S.O.S.pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) . Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz(...)przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Surówka pasuje do… Schabu w sosie własnym Kotletów drobiowych z serem i majonezem Gniazdek z mięsa mielonego Kotletów drobiowych mielonych Kotletów rybnych siekanych
Kulinarne S.O.S.pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz(...)dobrze wymieszaj. Gotową surówkę możesz podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych
Kulinarne S.O.S.malin (w tym 1 garść do dresingu) 4 figi (opcjonalnie) 50 g orzeszków piniowych lub obranych pistacji, ewentualnie prażonego słonecznika garść jeżyn 100 g borówek amerykańskich 100 g sera typu gorgonzola Wykonanie SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY Umyj garść malin, zmiksuj je, przeciśnij przez sitko, żeby pozbyć się nasionek lub zostaw w wersji z nasionkami. Zmiksuj miąższ ze szczyptą soli i pieprzu(...)zdrowie Składniki SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY 2-3 łyżki musu z malin 1-2 łyżki wody mineralnej 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy łyżeczka miodu (opcjonalnie) szczypta soli szczypta białego pieprzu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!ziołowym sosie Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu Czanieckiego Tasiemka 250g obranych krewetek 250g Mascarpone 3 suszone pomidory w oliwie mała cebula ząbek czosnku pół szklanki białego, wytrawnego wina przyprawy: sól, pieprz pęczek świeżych ziół (bazylii, zielonej pietruszki i oregano) Wykonanie: Krewetki zalewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Cebulę i czosnek drobno(...)tłuszczu około minuty, dodajemy 3/4 ziół, podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy krewetki z winem, dodajemy pomidory i dusimy, aż połowa wina odparuje. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy mascarpone i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę ziół, przekładamy makaron i mieszamy, aż pokryje się sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnistandardowe jakie do tej pory dodawałam, ograniczyłam się bowiem jedynie do estragonu i lubczyka - w końcu musiałam podkręcić czymś smak bo okazało się ze nie mam w domu białego wina, a że pogoda nie sprzyjała wychodzeniu z domu to stwierdziłam że dodam sos rybny ot tak a co tam zobaczymy co z tego wyjdzie... no i wyszło pyszny aromatyczny(...)ktoś lubi może skroić cały) 1,5 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki lukczyka 1/2 łyżeczki kurkumy 400 g śmietany 18% (1 duże opakowanie) 1/2 sera cemambert 1 serek topiony lub 1 serek w serdelku sól pieprz olej do smażenia Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Cebule, czosnek siekamy. Seler kroimy w dość cienkie plasterki
Piekielna Kuchnia Patisicie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie zblanszować warzywa. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać, zielone pozostawić ze skórą. Szparagi i marchewki pokroić w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw), kalafior w plastry, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować(...)dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą. Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design
SzczyptaSmaQpatelni w całości, po ok. 3 minuty z każdej strony, powtarzając ten proces dwukrotnie. Następnie po ostygnięciu kroimy w plastry. 3. Śmietankę wymieszaj dokładnie z jajkami, startym żółtym serem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masa musi być dobrze doprawiona. 4. Na formę do tarty wykładamy ciasto francuskie prosto z lodówki. 5. Na cieście układamy po kolei plaster(...)stopni przez pierwsze 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 10 minut. Do picia mogę polecić delikatnego alkoholowego drinka, który bardzo lubię. Wino białe półsłodkie + sprite. Proporcje 50/50
Mój Smak na Życiedlatego, że każdy kto choć raz spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów! Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek(...)osób): 2 spore, dojrzałe figi 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) 2 łyżeczki konfitury z malin (najsmaczniejsza byłaby domowa) 2 łyżeczki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki śmietanki 30% Odrobina cukru z prawdziwą wanilią Kilka listków tymianku - opcjonalnie Sos: ¼ szklanki śmietanki 2 łyżeczki posiekanej mięty Pół łyżeczki miodu lub aromatu waniliowego
Symfonia SmakówZawsze w towarzystwie surowych, świeżych, chrupiących marchewek i selara naciowego. Do całości podaje się jogurtowo-majonezowego dip. Tradycyjnie ze skrzydełkami podawany jest intensywny w smaku dip Blue Cheese (z serem pleśniowym) lub łagodniejszy, warzywny Ranch. Wkrótce podam przepisy na sosy do skrzydełek. No i to by było na tyle w kwestii Bufallo Wings na dzień dzisiejszy. Teraz do roboty(...)powinna być usunięta) ½ szklanki masła ( niesolonego) ⅔ szklanki ostrego sos u pieprzowego (w stylu Tabasco) 1 ½ łyżki octu ½ łyżeczki soli selerowej ¼ łyżeczki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu ⅛ łyżeczki czosnku w proszku Zebrać razem wszystkie składniki. W niewielkim rondelku rozpuścić m asło na małym ogniu ; dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć trzepaczką; d oprowadzić do wrzenia nieustannie
Jem więc Jestempolewy czekoladowej. Spód dobrze się sprawdził, nie jest ani za miękki, ani za twardy. Masa serowa oczywiście w dużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej, dosłodziłam łyżką cukru pudru bo chciałam przełamać gorzki smak czekolady (można też nie dodawać cukru(...)twarogu śmietankowego (użyłam OSM Sokołów Podlaski) 200 g twarogu tłustego (Mlekpol, Mazurski Smak) 3 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii 3/4 szkl. cukru białego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej, połamaną na kostki (miałam Alpen Gold 65%) 2-3 łyżki mleka 1 czubata łyżki
coolinarnastrefa.blogspot.compasuje do kukurydzy i ananasa. I do ryb, ogólnie. Nie wyobrażam sobie dodać innego zioła do tej sałatki. Ja w ogóle jestem wielką miłośniczką sałatki z ananasa, kukurydzy i sera żółtego. Do tego majonez, jogurt, czosnek i koniecznie (KONIECZNIE) natka pietruszki. Może w końcu opublikuję przepis na to cudo. Jest banalne i prze prze przepyszne. Kule, może w przyszłym tygodniu(...)Możecie zaglądnąć do mnie za tydzień. Postaram się ją wpisać na bloga. Składniki: 1 puszka tuńczyka (ja użyłam w kawałkach w oleju) pół puszki kukurydzy pół puszki ananasa mała biała część pora 1/3 szklanki suchego ryżu (ja użyłam ryżu parboiled) pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz W małej misce łączymy
Kardamonovy