Czas Przygotowania : 20 min Gotowe w : 2:20 h Liczba porcji : 4 osoby Fasolkę szparagową można przygotować na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyporcje) 200 g.makaronu z algami morskimi (spiruliną) 16 szt. surowych krewetek 16/20 garść orzeszków pini pół papryczki chili 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 75 ml. białego wytrawnego wina 5 ząbków czosnku garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz parmezan lub grana padano do posypania Krewetki oczyść z pancerzy i jelit. Orzeszki pini zrumień na suchej patelni(...)Zaczekaj, aż połowa wina odparuje. Dodaj orzechy i ugotowany makaron. Wymieszaj i smaż chwilę. Zdejmij z ognia i wmieszaj w makaron zimne masło. Podawaj od razu, posypany drobno startym serem. Ingredients: (2 servings) 200 grams of pasta with sea algae (spirulina) 16 pieces of raw prawns 16/20 a handful of pine nuts half a chili pepper 3 tablespoons of olive
Delicious Placebardzo dobra zupa na każdą niepogodę i nie tylko. Nie potrzeba zbyt wiele zachodu, żeby sobie przygotować tą smaczną zupę. Prosty przepis bez wydziwiania z dodawaniem koniaku czy białego wina... Potrzebujemy włoszczyznę 500-750 g w słupkach, cebulę 6-8 szt., ziemniaki 5 szt., sól ~1 płaska łyżka, ziele 5 ziaren,liść 5 szt., pieprz(...)cebula zdąży się już zeszklić. Do gotującego się bulionu dodajemy podduszoną cebulę. Wszystko razem gotujemy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Serwujemy gorącą zupę, można posypać startym serem lub grzankami...a u nas były placki. Smacznego
chleba naszegorisotto (najczęściej spotkacie arborio) - 250 g kurek - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek startego parmezanu (ja miałam pecorino) - pęczek natki pietruszki - 750 ml bulionu warzywnego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 łyżki masła - sól, pieprz do smaku 1. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucam kurki, solę, przykrywam i dusze(...)wlewam szklankę i często mieszając pozostawiam do odparowania całego płynu. I tak do momentu, aż ryż będzie al'dente (środek powinien stawiać lekki opór zębom) 5. Dodaję posiekaną natkę, ser i łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam, zdejmuję z ognia, przykrywam i pozostawiam na 10 minut. (zostawiam trochę natki i sera do ozdoby) 6. Przekładam na talerze
Cook&Lovemleka) 220 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii (przepis tutaj ) W sporym garnku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy ser, mieszamy, dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do gotującej się masy dodajemy proszek budyniowy rozrobiony w mleku, pastę waniliową lub ekstrakt i mieszając zagotowujemy, odstawiamy. Masę(...)blacie, a następnie chłodzimy w lodówce co najmniej noc (a najlepiej 1 dobę). Po tym czasie miodownik jest gotowy. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, dlatego można je oblać białą czekoladą i posypać startą na tarce mleczną czekoladą (ja posypałam pokruszonymi kawałkami ciasta- upiekłam pozostałe ścinki
Rozpustne gotowaniepicia, spytałem go co by polecił. Ten, nie zastanawiac się, wziął czystą szklankę i ze swojej magicznej butelki odlał trochę złotego płynu. Była to Retsina Malamatina - tu akurat białe wino z dodatkiem żywicy sosonej wyrabiane od ponad 2700 lat. Na temat Retsiny rozmawiałem z kilkoma osobami, które miały okazję pić ten niesamowity trunek w Grecji i zgadzam się(...)konsystencję - bardzo zwarta, wręcz kleista. Moja wersja zawierała śladowe ilości ogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych
Right Behind The Kitchennastępny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła 100 g cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka 230 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina(...)ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut. Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno żółtka. Następnie dodajemy powoli cukier puder, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto
Mia Cucina Sofietapuszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku szklanka bulionu sól pieprz słodka papryka chilli tłuszcz do smażenia sos 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 4 łyżki octu winnego białego sól, pieprz cukier wierzch 2-3 garście chipsów TACOS 2 garście startego na tarce żółtego pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Czosnek(...)kukurydzę i fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Zawartość patelni wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy pokruszonymi chipsami. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy. Polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do czasu aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarymleka i cukier. Całość miksujemy blenderem. Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. .Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło. Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy, nie długo. Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 170stopni. Sernik mi nie opadł, jest lekki i bardzo puszysty(...)Piankę wylewamy na ostudzony sernik. Ciasto wstawiamy do lodówki, pianka pięknie się zetnie. I nasze ciasto gotowe. Bardzo polecam, jest piękne, delikatne, pyszne. Ciasto można jeszcze posypać np startą białą czekoladą, bardzo polecam tak zrobić :-) ciasto ładnie wygląda. SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1 średnia dynia ( nie polecam makaronowej) 6 łyżek białego wina 3 łyżeczki cukru trzcinowego GARŚĆ LISTKÓW MIĘTY 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek ok 2 łyżki sól i pieprz do smaku miałka papryka do wyboru Dynię obieramy(...)rozpadać. Smażymy dynię partiami. Gotowe plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy cukrem, pieprzem, solą i papryką. Polewamy winem. Pieczemy ok 20-30 minut w 190 stopniach. Podaję z serem feta lub tłustym twarogiem
AZgotuj!C hłodzący, chrupiący, szybki, idealny na upału. Dzięki dodaniu kwasu buraczanego można serwować bezpośrednio po zrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i
SzczyptaSmaQKoła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za karkówkę nadziewaną śliwką w sosie miodowo-musztardowym. Jak smakowała - nie wiem, zaszczyt degustacji przypadł jedynie członkom komisji konkursowej, grrr :) Pochwalić natomiast mogę miękkie sery z ziołami, proponowane przez panie z WKG z Zawadki, które rozpływały się w ustach. Ciekawostką, na jaką trafiłam podczas snucia się pośród pachnących straganików była Suska sechlońska, czyli wędzona śliwka(...)gorącym powietrzem. Nadaje to śliwkom niepowtarzalny słodki smak z wyczuwalnym aromatem wędzenia. Jeśli zawędrujecie na "Śliwkowy szlak" małopolski, koniecznie spróbujcie Suski sechlońskiej :) Na odchodne dostałam w prezencie rewelacyjny twaróg biały wyrabiany domowymi sposobami z mleka od Baśki, co to pasie się na pobliskim pastwisku :) A! I jeszcze borówki! Borówki, których kupiłam ogrom za śmieszne pieniądze. Zdjęć za wiele
Spektrum Smakumamy prawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D SKŁADNIKI: 8 płatów lasagne 500-600 g szpinaku mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu(...)mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3 szpinaku, rozkruszoną gorgonzole i fetę
MarciochaKucharzySkładniki : 1 litr chudego mleka- moje było świeże nie pasteryzowane i nie do końca chude:), jesli ze sklepu to tylko nie UHT 200 g kefiru 60
Proste Potrawyziemniaczanej 100 g cukru małe opakowanie cukru wanilinowego ⚡️warstwa serowa⚡️ 300 ml śmietany, 30% tłuszczu 280 g zmielonego twarogu 80 g cukru 100 g białej czekolady 2 żółtka 3 łyżeczki żelatyny w proszku woda, ilość do namoczenia żelatyny ⚡️do dekoracji⚡️ Czekoladowe jajeczka i tarta czekolada Przygotowanie: ✅herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka(...)spodu ✅ gotową masę lekko studzimy i przelewamy do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem. Toasty ponownie uśmieszkami w lodowce na ok 40 minut ✅ warstwa czekoladowa: w garnku umieszczamy ser, cukier, żółtka, mieszamy za pomocą miksera, stopniowo dodajemy śmietanę i gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając. ✅Na sam koniec dodajemy czekoladę i masę odstawiamy do lekkiego przestudzeniu. ✅ żelatynę rozpuszczamy
Niezły Młynekczęść podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę. Składniki 50 g masła 3 białe części pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku 2 l bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki(...)wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ). Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy. W tym czasie przygotowujemy pulpety: Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C. Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę
R'n'G KitchenSkładniki / Ingredients: 500 g ugotowanego kalafiora / 500 g cooked cauliflower 2 łyżki prażonego sezamu / 2 tablespoons roasted sesame seeds 50 g ugotowanego ryżu białego / 50 g cooked white rice 3 łyżki bułki tartej / 3 tablespoons bread crumbs 3 łyżki mąki / 3 tablespoons flour 1 łyżeczka musztardy / 1 teaspoons mustard starty parmezan / grated parmesan 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic(...)ilość porcji: 4 Najpierw przygotowujemy kotleta z kalafiora. Kalafior miksujemy w blenderze i wkładamy do miski. Dodajemy sezam, ryż, bułkę tartą, mąkę, musztardę, czosnek, pietruszkę i dwie garście startego sera. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i robimy kotlety średniej wielkości. Kotlety smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy bułką tartą. Gotowe kotlety grilujemy z obu stron do zarumienia się. Tworzymy hamburgera
Projekty ze smakiemdaktyli Ale-raj Dodatkowo 0,5 łyżeczki cukru pudru 0,5 łyżeczki cynamonu daktyle orzechy włoskie mięta Przygotowanie: Blaty bezowe: Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez około 2 godziny. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika, zostawić blaty bezowe w piekarniku na całą noc. Krem: Ser mascarpone wymieszać z kajmakiem. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać porcjami do masy z mascarpone i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym
Ala piecze i gotujepieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone."Składniki:450 g mąkiłyżeczka soli20 g drożdżyłyżeczka cukru270 ml mlekałyżeczka oleju rzepakowegododatkowo:250 g sera żółtego edamskiego50 g świeżego szpinakuząbek czosnku7 pomidorówsól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, oregano, cząber5 sztuk pieczarek1/2 dużej cebuliszynka domowa/litewska/wiejska kilka plasterkówSposób przygotowania:Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże(...)przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich
Słodkie Przyjemności