Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe. Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania. Dodatkowe porady: Do mieszania risotto należy(...)grzybami: Condimenti/Dodatki: dwie garście suszonych grzybów 1 łyżka stołowa masła Parmezan 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki Brodo/Bulion: 1 litr bulionu grzybowego woda z namoczonych grzybów pół szklanki białego wytrawnego wina Soffritto/Smazenie: 2 - 4 łyżki stołowe masła 1 łyżka stołowa masła 1 duża cebula drobno posiekana Riso/Ryż: 1,5 szklanki ryżu Arborio Condimenti: Namoczyć grzyby prze kilka godzin
Codzienne GotowanieDzisiaj w cyklu Słodkie środy zapraszamy Was na pyszny czereśniowy torcik pod chmurką. Lubicie beziki ? Bo właśnie ta lekka chmurka to śmietankowy krem z mascarpone i
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidałam 220g ksylitolu, ze względu na małą słodycz moich ciastek) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 budyń waniliowy (pominęłam, miałam b.gęsty ser i gęsty mus dyniowy) - 3 jajka Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180*C i piec(...)piec ok.60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po ostudzeniu, zdjąć obręcz i schłodzić sernik w lodówce. Polewa czekoladowa: - 50g czekolady (dałam po 25g białej i ciemnej słodzonych stewią) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - płatki migdałów (nie trzeba) W 2 kubeczkach roztopić połamane na mniejsze kawałki czekolady z dodatkiem jogurtu, po 1,5 łyżki do każdej z czekolad. Gotowymi polewami
Smaczne Zdroweposiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz biały i do północy musiałam studzić go na balkonie, zanim włożyłam gar z barszczem do lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu, ciągle brakuje(...)kwestii poszedł mi bardziej na rękę i nie stawiał zbytniego oporu podczas czyszczenia przypalonego tłuszczu. Naczynia rzuciłam na tak zwaną głęboką wodę i grillowałam szaszłyki z żółtym serem i ser mimo długiego czasu trzymania na rozgrzanej patelni nie nabrał czarnego koloru jak to często w zwyczaju miał robić na teflonie. Ryż gotowany na sypko nie przywierał i nie przypalał się
Blondynka GotujeOtrzymałyśmy w prezencie czekoladki w kształcie dobrze znanych muszelek. Postanowiłyśmy połączyć je z prezentem od Alagae i wykonać śliczny serniczek w morskim stylu. Niestety
Candy PandasJuż jutro Dzień Kobiet, ciekawa jestem ile z Was świętuje? Kiedyś to święto było bardzo powszechne, dominowały wtedy czerwone goździki i tulipany. Doskonale pamiętam te czasy
Przysmaki Karolkipodudzia 1 duże jajko 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii 1 mały ząbek czosnku kulka białej mozzarelli 2 łyżki olej rzepakowego Na sos: duża butelka passaty pomidorowej ząbek czosnku łyżeczka suszonej bazylii i oregano szczypta cukru sól i pieprz do smaku Do podania: ugotowany makaron starty(...)przelewamy na klosiki. Na każdy klopsik układamy kawałek mozzarelli – rozrywamy ją w palcach. Całość wstawiamy do piekarnika, do zapieczenia, na 20 minut. Jeśli po tym czasie nasz ser się rozpuścił, ale nie zarumienił, włączamy opcję grilla jeszcze na minutę. Gotowe, gorące klopsiki dodajemy z ulubionym makaronem, obficie polewamy go sosem. Na wierzch klopsików sypiemy posiekaną bazylię
Smaczna Stronapomidorków koktajlowych (u mnie kolorowe) 50 g podwędzanej szynki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju (zwykłego lub aromatyzowanego czosnkiem) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) pół pęczka natki pietruszki sól morska, pieprz Rydze oczyszczamy, obcinamy ogonki, krótko płuczemy i dokładnie osuszamy. Kroimy je na jednakowe(...)dente makaron. Mieszamy, a gdy cały oblepi się sosem, wrzucamy posiekaną pietruszkę, zdejmujemy z palnika i mieszamy. Podajemy od razu. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możemy posypać płatkami dojrzewającego sera (np. bursztyn). Zobacz także: Rybki w macy Uwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, k... Kurczak faszerowany grzybami Kurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podan... Polędwiczka w sosie cydrowym
Poezja smakuKiedy macie dość już wędlin czy serów, a może najnormalniej w świecie, macie ochotę na pyszną i zdrową kanapkę inaczej, to pasta czosnkowo-fasolowa Was usatysfakcjonuje. Natrafiłam na nią w „ Jadłonomii ” – chyba bilii wegańskiej Uwielbiam przepisy Marty tam piszącej. Mimo, że jestem mięsożercom, piękne zdjęcia i opisy, zachęcają do wykonania potraw i spróbowania czegoś innego. Podziwiam Martę(...)szklanki, namaczając ją wcześniej i gotując do miękkości. Ja lubię jeszcze wierzch pasty delikatnie skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Pasta Świetnie smakuje zarówno z razowcem jak i białym, pszennym pieczywem. Mięsożercy też ją polubią Drukuj Pasta do chleba z czosnku i fasoli window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 puszka fasoli 1 główka czosnku szczypta rozmarynu/gałązka świeżego rozmarynu
Mieszam w GarnkuNie wiele jest ciast, które znikają w CAŁOŚCI 15 min od podania. Ten smakołyk jest jednym z nich!! Sernik łatwy w przyrządzeniu, szybki i bardzo smaczny
zdrowo i aktywnieJeśli szukacie szybkiego dodatku do potraw z grilla to polecam Wam ten przepis. Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczny dodatek, który stworzycie dosłownie z 3 składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!początek zostaliśmy przywitani melonem zawiniętym w szynkę schwarzwaldzką polanym balsamico. Bardzo dobry, na pewno do powtórzenia w domu. Z przekąsek wybraliśmy cukinię faszerowaną mięsem z dziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał(...)sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym winie z lodami miętowymi. Pierwszy deser słodszy, drugi bardziej wytrawny, idealny dla tych którzy
Corner With RecipesHiszpanii i Portugalii, dając nam odpocząć od niepodzielnie panujących od wielu miesięcy francuskich etykiet. I wygląda, że dobrze trafił, bo w ofercie są wina na każdą pogodę: białe, czerwone i musujące. W upalny wieczór spróbowaliśmy Albariño Sentidiño 2015 (19,99 zł). Jest to młode, świeże, orzeźwiające, nieskomplikowane wino, które dobrze schłodzone idealnie sprawdziło się w ten upalny, parny wieczór(...)dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone, peklowane lub duszone mięso, carpaccio, pasztety lub kozi ser. Solidne uniwersalne wino. Wina nadesłane do degustacji przez Lidl Polska . Na zdjęciach Malcolm, kot rasy maine coon
królestwo garówmoim domu rodzinnym od zawsze były to pyzy, przygotowywane przez babcię albo przez mamę. Cepeliny z mięsem, cepeliny z serem na ostro z cebulką albo na słodko z serem, cukrem i wanilią. Moja rodzina bardzo lubi to danie, więc tradycja gotowania go i u nas powstała. Często u nas goszczą, ale plusem jest to, że ugotowane pyzy można zamrozić(...)takim celu w każdym większym markecie na dziale dziecięcym. Odciśnięte surowe ziemniaki dodaję do ugotowanych. Z naczynia (do którego zbierałam sok ziemniaczany), teraz go odlewam, na dnie powinna pozostać biała warstwa skrobi, którą dodaje do miski z masą ziemniaczaną, dodaję też 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej – całość dobrze wyrabiam, najczęściej ręką. Z masy odrywam kawałki, rozgniatam na ręku, nadziewam łyżeczka
Dorota SmakujeDzisiaj coś o typowo rodzimym smaku, a jednak wyjątkowego. Proste składniki skomponowane w idealny sposób, pozwoliły na stworzenie pysznego i wyjątkowego dania. Nie jest to tradycyjne
Wyprawy kulinarne