ser biały - 9461 przepisów (strona:479/631)

Kwiecista tarta z cukinią 173

wody Na nadzienie 40g masła 20g mąki 400ml mleka 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany (12%) sól i pieprz gałka muszkatołowa 5-10 małych cukinii z kwiatem kilka łyżek sera feta  Tortownicę/ formę do tarty (nie większa niż 25cm) natłuszczamy i osypujemy mąką albo bułką tartą. Ze składników zagniatamy ciasto- jest to łatwiej zrobić jeśli masło nie jest zimne(...)wysoki zawinięty brzeg i chowamy ją do zamrażarki na kilkanaście minut (lub do lodówki na chwilę dłużej). Piekarnik nastawiamy na 180*C. Robimy nadzienie- z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją z mlekiem, dokładnie mieszając. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, dodajemy jajko i śmietanę, starannie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ciasto nakłuwamy

les mirabelles
Sernik na zimno z białą porzeczką 203

Oj pyszny ci on pyszny dla wszystkich wielbicieli porzeczek tak jak ja. Wykorzystałam w tym roku porzeczki do ostatniej kropelki soku. Ten sernik jest lekki, aromatyczny

Moje Małe Czarowanie
Kotlety mielone z nadzieniem z cykorii i mozzarelli 160

Mielone w nowym wydaniu smakują rewelacyjnie. Polecamy. Składniki Farsz: por (biała część) cykoria (duża) łyżeczka oliwy z oliwek duża kulka mozzarelli 1/2 łyżki bułki tartej sól ziołowa Kotlety: 300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej jajko 50 ml mleka bułka tarta pomidor łyżka ziół prowansalskich maggi pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Por i cykorię (głąb wycinamy) siekamy ,podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miseczki. Ser kroimy w kostkę i razem z warzywami mieszamy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odrobinę bułki tartej ,mieszamy do smaku doprawiamy solą ziołową. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,mlekiem ,ziołami ,sparzonym (obranym ze skórki) i pokrojonym w kostkę pomidorem ,bułką tartą (masa ma być plastyczna

R'n'G Kitchen
Risotto z groszkiem i warzywami 186

głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła  i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę aż wino odparuje.  Lekko solę do smaku, dodaję pokrojoną paprykę, oraz cukinię, wlewam chochlę bulionu i gotuję aż niemal cały płyn zostanie wchłonięty, znowu wlewam porcję bulionu(...)groszek, mieszam do momentu aż ryż przyjmie kremową konsystencję, doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem do smaku, dodaję połowę startego parmezanu, oraz łyżkę masła, mieszam, rozkładam na talerze, posypuję resztą sera i podaję. Czy wiesz że... Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów) a , także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby

Wanilia i Kardamon
Zupa rzodkiewkowa - krem z rzodkiewki z grzankami 214

cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy)  - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego chleba - sól, pieprz, chili  Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy(...)bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażymy do chrupkości. Do zupy dodajemy ser topiony, blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, chili, pieprz i sól. Do miseczek wsypujemy grzaneczki i zalewamy zupą. Gotowe! Smacznego

Słodka sielanka
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 201

ryżu przed gotowaniem! Na patelnię wsypujemy ryż i chwilę smażymy intensywnie mieszając ( nie może się przypalić ), aż ziarna staną się szkliste, czyli zaczną być przezroczyste. Wlewamy wino.  Koniecznie białe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina, które nada różowy kolor risotto). Czekamy, aż wino wchłonie się/odparuje. Wlewamy bulion.  Bulion może być warzywny, drobiowy, grzybowy(...)pomidorami, groszkiem, czy dynią, to dodajemy je na ostatnie 10-5 minut gotowania risotto. Masło i parmezan.  Na sam koniec dodajemy do risotto kawałeczki masła i starty ser Parmezan. Chodzi o uzyskanie finalnej kremowej konsystencji. Jeżeli macie skórkę od parmezanu, dorzućcie ją do risotto na samym początku gotowania, a odda swój smak daniu.  I co, było takie trudne

Chilli Czosnek i Oliwa
TOMATO SOUP z TAMRIEL – SKYRIM – zupa z pieczonych pomidorów z pietruszkowym pesto 191

jedynie z 4 składników: pomidorów, pora, czosnku i soli. Nasz przepis wzbogaca tę recepturę jedynie o kilka niezbędnych dla bogatego smaku dodatków, w tym pesto z pietruszki, oliwy i sera – w grze występują podobne zamienniki, dlatego pozwoliliśmy sobie na lekką nadinterpretację. Zupa wymaga minimum wysiłku, a smakuje tak dobrze, że zapewne trafi do Waszego jadłospisu na stałe. Także rozpalajcie swoje(...)kroimy je na pół i kładziemy skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Por myjemy, obcinamy zielone liście (warto je zamrozić i wykorzystać np. do bulionu), a resztę, czyli białą część, kroimy w 4-5 cm kawałki, które dodatkowo przecinamy na pół. Gotowe kawałki umieszczamy na blaszce pomiędzy połówkami pomidorów. Ząbki czosnku, bez obierania ich ze skórek, również umieszczamy

Nerds Kitchen
Zapiekanki – smak PRL-u 106

Gierka Polska Zjednoczona Partia Robotnicza pozwoliła na lekkie rozluźnienie i kontrolowany rozwój prywatnej przedsiębiorczości w branży gastronomicznej. Jak grzyby po deszczu wyrosły wówczas małe, rodzinne interesy. Pamiętam jak dziś białe przyczepy kempingowe stojące na ulicach i bazarach. W tych budkach, przez małe okienka, sprzedawano na przykład inspirowane “zgniłym Zachodem” hot-dogi. Bułki, w oczekiwaniu na klientów, nadziane były(...)otwór wsuwano parówkę. Królował tam także nasz rodzimy, nadwiślański produkt – zapiekanki. Na przekrojone w poprzek bagietki lub długie bułki kładziono farsz z pieczarek, czasem z dodatkiem cebuli, oraz tarty ser. Całość zapiekano w podgrzewaczu i polewano na wierzchu cienkim strumieniem ketchupu. Zapiekanka stała się jednym z symboli PRL-u. W latach 90-tych pod warszawskim Pałacem Kultury, od strony pętli

smakowitehistorie.com
Carbonara z pieczarkami 170

Klasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 146

sera i wstawiamy na środkowy poziom do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Jak sprawdzić czy tarta już gotowa? W jej środek wbijamy nóż – jeśli jajka z serem jeszcze się nie ścięły, zobaczycie w miejscu nacięcia mleczny, jasny płyn a nóż po rozcięciu będzie brudny i oblepiony rzadkimi jajkami. Gotowa tarta to przeźroczysty płyn w miejscu nacięcia (składniki(...)fragmentów ‚ciasta’. Tartę studzimy przez 5-6 minut, kroimy na porcje i podajemy. SKŁADNIKI Składniki na formę o średnicy 25cm   350g szparagów (waga po oczyszczeniu) 150g pora (tylko biała i jasnozielona część) 150g szynki gotowanej wędzonej, w kawałku 5 jajek L lub 6 jajek M (40g, waga w skorupkach) 250g naturalnego serka twarogowego 6 pełnych łyżek drobno startego parmezanu

Karo in the Kitchen
Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska 251

dużym garnku musimy zagotować ok. 1,5 l wody, następnie dodajemy kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę (bez zalewy), białą fasolę (bez zalewy), czerwoną fasolę razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli . Gotujemy przez ok. 30 minut aż papryka stanie(...)doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut i mamy gotową pyszną zupę meksykańską.   Jeśli ktoś lubi, można ją podać z startym żółtym serem. Moja zupka meksykańska była pyszna. Dziękuję Madziu :) Post Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomidorowy krem z soczewicy z mozarellą 130

dodać ketchup, przyprawy, cytrynę i koperek, wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wrzucić groszek i podgrzać jeszcze 3-4 minuty. Mozarellę pokroić w kostkę. Do miseczki wlać zupę, dodać ser i posypać koperkiem. Smacznego! Do zupy użyłam ketchup firmy Develey, który naprawdę mogę z całego serca polecić. Odkąd pierwszy raz go spróbowałam, stał się on moim ulubionym, serio, już dawno(...)mnie, mój mąż zachwycony, przyjaciele, rodzinka). Wysoka zawartość pomidorów - aż 232 g na 100 g produktu. Ketchup Premium nie zawiera substancji zagęszczających, substancji konserwujących, jest bezglutenowy i wegański, cukier biały zastąpiony jest cukrem z trzciny cukrowej. Poleca go również strona czytajsklad.com. W smaku jest naprawdę przepyszny. Do wyboru w wersji pikantnej i łagodnej

Trufelkowo
Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret 183

główki lodowej sałaty 1 kulka mozzarelli 10 sztuk zielonych szparagów 1 malinowy pomidor ½ ogórka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki płatków migdałowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka białego octu winnego szczypta soli szczypta pieprzu 1 mały ząbek czosnku  1 czubata łyżeczka miodu Posiekane zioła np. koperek Sposób przygotowania: Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku(...)kroję na kwałki. Sałatę, myję kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce, dodaję ugotowane i ostudzone szparagi oraz osączony z zalewy  pokrojony w kostkę ser mozzarella. Sos winegret: Kilka gałązek koperku siekam drobniutko , mieszam w słoiczku razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, sól, pieprz  miód, wlewam winny  ocet, słoiczek zakręcam

Wanilia i Kardamon
NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO 217

mleka czy wody, będzie miało ono zastosowanie odpowiednio albo do dodatków słodkich, albo do mięs, wędlin i warzyw.          I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp. Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy(...)powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia warstwa naleśnika będzie upieczona na biały kolor. Następnie naleśnik przekładamy na drugą stronę i smażymy chwilę, aby zarumienić białą stronę naleśnika. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Sos z cukinii, papryki i cebuli (relish warzywny) 198

postanowiłam go wypróbować. I nie żałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło. Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml): 10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu(...)cebuli (pokrojonej w kostkę) 3 szklanki czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę) 4 szklanki cukru 3 czubate łyżki soli 2 czubate łyżki soli ziołowej 625 ml octu 10% 1 łyżka białej gorczycy 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 1/2 łyżki czarnego pieprzu 1/2 łyżki kurkumy Wykonanie: W dużej misce umieszczamy cukinię oraz cebulę, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut

MyCookBook.pl