ser biały - 9461 przepisów (strona:476/631)

LEENIWY PORANEK #7: OMLET Z KURKAMI BEZ GLUTENU 291

mnie mój przyjaciel-kucharz :)     A co do omletu? Wszystko, co jest pod ręką, czyścimy lodówkę! W wersji dla mięsożernych to jakieś kawałki kiełbas, ścinki szynek, może jakieś sery, a dla wegetarian wszelakiej maści warzywa, zioła i grzyby. Może właśnie kurki, na które mamy sezon? Jędrne, złociste kapelusze uświetnią poranny start, nadając leśnego, wakacyjnego smaku i przypominając piękne chwile(...)OMLET Z KURKAMI (bez glutenu) /własny;/ dla 1 osoby 2 jajka kl. M 2 łyżki mleka (roślinne lub zwykłe) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej 50g świeżych kurek 1/2 białej cebuli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku suszonego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia    Kurki oczyszczam pędzelkiem - nie płuczę

W kuchni Karmel-itki
Sernikowa owsianka! 166

pierwsze co myślisz! " Ohhh nie... znów owsianka... :/ Ileż można?!" Otóż poniższa inspiracja jest wspaniała alternatywą, która urozmaici Twoje poranne posiłki!  Jedyne czego potrzebujesz to:    200g serka białego -> około szklanka płatków owsianych -> 2 jajka -> łyżka cukru/ miód -> 1 cukier waniliowy -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> dodatki do wyboru : owoce sezonowe, mrożone, suszony(...)dobry, sprawdzony przepis z suszoną żurawiną! Pracę rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury około 180C. Gdy piec nabiera ciepła zajmujemy się przygotowaniem farszu, w tym celu do miski dodajemy ser, jajka, cukier. Wszystko razem miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i jogurt naturalny. Delikatnie mieszamy łyżką! Otrzymaną masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy owoce, które lekko

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Babka serowa z rodzynkami 194

łyżek śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać ser i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę(...)posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka

Monia miesza i gotuje
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 258

faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki:Filet z łososiaŚwierzy tymianekŚwierza miętaŚwierza pietruszkaLiść laurowy CytrynaSól i pieprz SOS:3 żółtkaGrajpfrutpłaska łyżeczka kolendry100 ml oliwy z oliwekkilka listków miętySAŁATKA:sałata rzymskapęczek białych szparagówczerwona cebulasos winegrePrzygotowanie:RYBA

Magiczna kuchnia Darii
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara 273

wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cebula, pokrojona w kostkę 100 ml białego, wytrawnego wina 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz posiekana bazylia do podania Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć boczek(...)odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje. W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj

karmelowy
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 194

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zimowa pizza 180

Minus dziesięć to już nie przelewki! Na szczęście mam cieplutki, czerwony płaszcz i nowy szalik, który udziergała mi na drutach Siostra ( dziękuję! ). I choć marznę permanentnie, uśmiecham się, gdy biały puch skrzypi pod stopami, a niesamowicie jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może(...)się właśnie spodziewałam. W zależności od nastroju, może przybrać najróżniejsze formy. Ta jest na spodzie z dodatkiem mąki graham, który dzięki niej nabiera dodatkowej chrupkości. Na wierzchu buraki i ser pleśniowy. Hmm ... Nie jestem fanką tego ostatniego... Tutaj smakował nieźle, ale z kozim byłaby jeszcze lepsza (moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja.  Jeśli więc macie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 235

pada nowy, ale wygląda na to, że w tym roku będziemy mieli w końcu, upragnione, białe Święta ... Hmm... Co z tego, skoro to nie te Święta powinny być białe...? Ze znużeniem czekam na pierwsze oznaki wiosny - zieloną trawę, przebiśniegi w parku, nieco wyższe temperatury. Słońca na szczęście coraz więcej - mam nadzieję, że zmusi ono wyjątkowo w tym roku opieszałą wiosnę(...)absolutną rację! Powalił nas z C. na kolana swoim smakiem. Jeszcze przed głośnym protestem mojego żołądka, pewnego pięknego popołudnia, zjedliśmy go niemal całego na jedno posiedzenie. Bardzo wyraźny smak sera, zaostrzony cebulką i podkręcony tymiankiem - poezja. Co prawda następnym razem umieściłabym go w tortownicy, żeby zachował kształt (mój się nieco rozpłynął na boki), ale i tak uważam go za wyjątkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczarki faszerowane 81

gronie przyjaciół czy rodziny. Składniki oraz sposób przygotowania: Pieczarki wyczyścić delikatnie nożem, wydrążyć, zrobić dołki – na szerokość i głębokość. Pieczarek nie myć! Farsz: Mięso mielone, cebula czerwona i biała bardzo drobno posiekana i siekane części wydrążonych pieczarek. Podsmażyć na maśle. Podczas smażenia rozdrabniać drewnianą łyżką. Nie spiec mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, łyżeczka granulowanego czosnku, kolendra. Kolendrę(...)Sekretem jest kolendra. Dużo kolendry. Jeśli jest świeża, drobno ją posiekać. Jeśli nie ma ziarna – conajmniej pół paczki rozgnieść w moździerzu. Układam w pieczarce warstwy, od dołu: Rozdrobniony ser pleśniowy żółty. Na to czubkiem łyżeczki dodaję masło na szerokość całej pieczarki. Następnie farsz z mięsa. Na wierzchu układam ser brie naturalny i cząstki pomidora. Każdą posypuję solą. Do brytfanny

Wasze Przepisy
Sałatka ze szparagów z halloumi 131

Sałatkę przygotowałam z fioletowych szparagów . Ponieważ szparagi podczas gotowania traca swój kolor, szkoda ich gotować. Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grilowane. Są one słodsze od zielonych i białych. Szparagów fioletowych nie trzeba obierać, koncówkę oczywiście należy odłamywać. 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g halloumi, sos: 1,5 łyżki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, sól, 1 łyżeczka miodu(...)rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy, Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję na przykład do zupy...), pokroić w plasterki podłużne (tak jak tagliatelle) lub w ukośne. Ser cienko pokroić, ja kroję nożem do obierania warzyw. Sos: musztardę wymieszać z cytryną i miodem – doprawić do smaku solą. Następnie mieszając dodać olej. Polać sosem sałatkę. Szparagi posypać serem, polać

królestwo garów
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie 237

tortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy, by powierzchnia była wyrównana. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka- do serników 400 g masy krówkowej – ja użyłam Halio – jest świetna 2 jajka 3 żółtka szczypta soli Ser przekładam arzem z kajmakiem do dużej miski – miksuję by połączyły się jak najlepiej. Dodaję jajka, żółtka i sól- miksuję(...)godziny w temperaturze 160 stopni. Studzimy sernik w piekarniku, później na blacie. Najlepiej jest włożyć go do lodówki na noc i rano dopiero polać karmelem. Słony karmel: 4 łyżki białego cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki soli Cukier umieszczam w rondelku o grubym dnie. Ustawiam na ogniu- nie mieszam, od czasu

MojaQchnia.pl
Biała zupa krem (Pietruszka,seler,ziemniaki) 175

Na początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem

wyjątkowa kucnia
Biała zupa krem (Pietruszka,seler,ziemniaki) 175

Na początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem

wyjątkowa kucnia
Sos cumberland 262

Cumberland jest zaliczany do sosów angielskich, podawany jest głównie do dziczyzny, ale pasuje również do innych mięs i serów. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Gęsty, zimny sos jest idealny do pasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny(...)łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki z czerwonej porzeczki • 1 łyżeczka chrzanu • 1 łyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz do smaku Wykonanie: • Zmiksować żurawinę z dżemem z czarnej porzeczki, winem i sokiem z cytryny. • Wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić. • Przechowywać

To co kocham
Kanapki paryskie i rodzinna anegdota 257

także swoich mężów:)  Składniki pęczek rzodkiewek kilka plasterków chudej szynki lub polędwicy sopockiej kilka plasterków żółtego sera pół pęczka szczypiorku majonez sól pieprz bułka lub bagietka Przygotowanie Rzodkiewkę, ser i szynkę pokroić w kostkę (maksymalnie 1x1 cm), szczypiorek posiekać -  nie podawałam ilości, ważne żeby po pokrojeniu składników na desce do krojenia powstały tej samej wielkości kopczyki(...)mniejszy od pozostałych. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Taką sałatkę można w zasadzie już zjeść, ale najlepiej smakuje podana na kromkach świeżego, białego pieczywa w formie Paryskich kanapek

Kulinarne Inspiracje