naszą kuchnią unosiły się zapachy. Tym razem mamy dla Was coś z kuchni francuskiej- zupa serowo cebulowa. Przygotowaliśmy do niej dwa rodzaje grzanek. Szczególnie urzekły nas te z serem! Więc jeśli w domowej spiżarni macie nadmiar cebuli, to zobaczcie co możecie wyczarować! Francuska zupa serowo-cebulowa Składniki na 4 porcje: cebula – 5 szt. serek topiony – 250 g ziemniak(...)warzywny) – 1,5 l czosnek – 1 ząbek masło – 1 łyżka chleb żytni – 0,5 bochenka suszony majeranek suszony tymianek mielona ostra papryka cukier – 1 łyżka sól mielony pieprz biały olej Wykonanie: Cebulę Sławek pokroił w cienkie piórka. Smażyliśmy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierał Narcyz i kroił w kostkę. Podsmażoną cebulę przełożyliśmy do dużego garnka. Dodaliśmy ziemniaki, odrobinę czosnku
Sprawni w smakuDziś propozycja dla wielbicieli serników. Sernik który nie ma sera tylko śmietanę. Jest delikatny, bardzo długo zachowuje świeżość i każdemu zasmakuje. Składniki na ciasto: - 6 żółtek - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kakao dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część wkładamy(...)lodówki na godzinę. Drugą część dzielimy na pół, do jednej dodajemy kakao. Białą i ciemną kulkę wkładamy do zamrażalnika. Składniki na masę: - 6 białek - 1,5 szklanki cukru - 2 cukry waniliowe - 3 x 400 ml gęstej śmietany 18% - 1 duża cytryna Przygotowanie: Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier, cukry waniliowe i śmietanę. Z białek ubijamy pianę i dodajemy po woli
Kulinarne życieuśmiechnięci. Oto kilka potraw, które zasługują na szczególną uwagę: Restauracja Mamma mia w Innsbrucku - szczególne wyróżnienie!!! Rewelacyjne spaghetti z bazyliowym pesto, czosnkiem i ziołami, a także mlecznym owczym serem. Pychota, a przy tym porcja duża i niedroga. Dawno nie jadłam nic równie dobrego. Restauracja pod Glossglocknerem. Kotlet po wiedeńsku. Brawa za fantazyjne podanie i miłą obsługę. Mięso można byłoby dopracować(...)Salzburgu na dziedzińcu zamku Hellbrunn. Gulasz po wiedeńsku z knedlami. Potrawa pełna smaku, rozpływająca się w ustach. Brawo! A na koniec moje zakupy (lokalne produkty): likier ziołowy wino białe półsłodkie pesto bazyliowe z limonką aromatyczna herbata liściasta dla zakochanych Myślę, że firmy są zauważalne na produktach, ale jeśli ktoś chce o coś zapytać to zapraszam do kontaktu
Karola gotujeBabkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka na podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny(...)szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 100 - 150 ml bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo
Moniki Smakołykimięsa mielonego 1 duża cebula oliwa 2 czerwone papryki 2 duże pory (lub 4 małe) 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 kulka mozzarelli lub żółty ser świeża bazylia i oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody można dodać 1/4 cukinii PRZYGOTOWANIE Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry(...)podsmażyć z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną oleju (z olejem nie należy przesadzać, bo bakłażan nam go wchłonie i zapiekanka zrobi się przez to tłusta). Białą część z pora pokroić w krążki i podsmażyć krótko na oliwie z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni (lub brytfanny), polać oliwą i smażyć
Passions hobbies lifeznajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem kolacji była kuchnia hiszpańska. Składniki: - 1 paczka biszkoptów miękkich - 100 g masła - 1 puszka mleka skondensowanego - 350 g serka białego naturalnego - 200 g śmietany kremowej 30% - 300 ml wody - dżem malinowy - 2 łyżeczki cukru - żelatyna Najpierw przygotowujemy sobie spód torcika. W garnku topimy masło do którego wrzucamy pokruszone biszkopty(...)tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy spód do lodówki aby nam stężał. A teraz zabieramy się za zrobienie masy serowej. W pierwszej kolejności ubijamy połowę mleka skondensowanego razem z serem. Żelatynę rozpuszczamy w kubku wody a resztę wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do żelatyny. Żelatynę z wodą łączymy z masą serową i dodajemy resztę mleka i wszystko dokładnie miksujemy żeby
Kuchenne Wariacjejeśli postawimy na niecodziennie i zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka(...)łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy
Kitchens Alphabetjesiennych i zimowych miesięcy. Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego Jamie Oliver na 6-8 porcji Składniki: 500 g białej fasoli suchej (oryginalnie odmiana fasolia gigantes, można zastąpić fasolą typu Piękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone(...)pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz do podania: świeży chleb ser feta ( opcjonalnie ) dodatkowo: patelnia lub garnek nadający się do piekarnika (np. naczynie żeliwne) lub też naczynie do zapiekania do którego przełożymy danie z patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp fasolę
Chilli Czosnek i Oliwamnie raczej różnego rodzaju ciasta na zimno . Truskawki zostały przeze mnie przerobione na wszelkie możliwe sposoby… Na przykład w postaci sernikowego ombre cake lub prawdziwego sernika na zimno bez sera … Pora więc na lekką zmianę repertuaru. Lato to w końcu nie tylko same truskawki . Tym razem padło na cukinię . Powstało z niej keto ciasto w typie blondie, czyli zupełna odwrotność(...)diecie produktów bogatych w histaminę… Pora więc to zmienić! Keto blondie z cukinii nie zawiera więc ani kakao ani czekolady ciemnej , ale za to tłuszcz kakaowy i kawałki białej czekolady już tak. Całkowicie czekolady nie odpuszczę – nie ma takiej możliwości! Ciasto powstało w ostatni weekend i załapało się jeszcze na lody karmelowe , w towarzystwie których zostało podane. Keto
Modern Cave GirlCaprese to sałatka pochodząca z południowych Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian
To co kochamłyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz na sos beszamel: 1 litr mleka 100 g masła 100 g mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania z mięsem https://www.youtube.com/watch?v=T4nwzi8N--A Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed(...)duszę jeszcze około 5 minut. Sos mięsny do lazanii jest gotowy. Teraz przygotuję sos beszamel: W garnku roztapiam masło. Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózga robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku). Do gotowej zasmażki
Uwaga Babcia Gotujesmaku przypominają świeżą główkę kapusty. Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilości selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K; Składniki mineralne - w apń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen; Inne(...)mineralnych. Nasiona pieprzycy wydzielają duże ilości oleju, dlatego najlepiej rośnie ona na ligninie. Możliwa jest także hodowla w kiełkownicy. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B9, C, K; Składniki mineralne - wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod; Inne - olejki eteryczne, białko. KIEŁKI PSZENICY Triticum
wege i kropkaKURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM(...)dobrane do sytuacji mięso – Sycące, pełne smaku – Klasyczne z sosem pomidorowym – Prosty skład ILOŚĆ PORCJI: 6 CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso mielone z łopatki wieprzowej – 500g – Ryż biały – 100g – Cebula biała duża lub 2 średnie – Kapusta włoska – Passata pomidorowa – 750g – Bulion lub woda – 1 litr – Pieprz czarny świeżo mielony – Sól himalajska PRZEPIS: 1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku
globuskulinarnyweekend, sporo czasu i można przygotować pyszną jajecznicę, szakszukę czy słodkie naleśniki . Problem zaczyna się wtedy, kiedy mamy sporo obowiązków, a czasu o poranku jak na lekarstwo. Kanapki z serem szybko się nudzą (chociaż jako dziecko nigdy nie miałam dość..), więc warto znaleźć smaczną i pożywną alternatywę. Naszym ulubionym śniadaniem od jakiegoś czasu jest gryczanka, czyli kasza gryczana na słodko(...)ciekawy, gryczany, lekko orzechowy. Jeśli lubicie kaszę gryczaną, to spróbujcie koniecznie. Na pewno polubicie ją w nowej odsłonie! Jeśli nie przepadacie za jej mocnym smakiem, spróbujcie kaszy gryczanej białej niepalonej - jest nieco łagodniejsza. Czego potrzebujemy? torebka (100g) kaszy gryczanej palonej lub białej, łyżka oleju kokosowego, 1,5 szklanki mleka (może być roślinne), pół banana, aromat waniliowy, miód
two broke sisterscałe danie smakuje najlepiej Oczywiście naan to nie jedyny dodatek w kuchni indyjskiej w postaci chlebka, bo jest ich jeszcze co najmniej kilka. Naan możecie zrobić z mąki pszennej białej lub wymieszać ją z pełnoziarnistą i ja takie lubię najbardziej. Naan możecie też dowolnie doprawić (kumin, kminek, czosnek – garlic naan lub innymi przyprawami). Polecam spróbować jak smakuje chlebek pieczony(...)się jego smak jeśli usmażymy/podprażymy go na patelni lekko posmarowanej olejem. Taki właśnie naan lubi najbardziej, bo wersja piekarnikowa jest dla mnie zbyt sucha. Inna pysznością jest ser paneer, delikatny ser na który wkrótce będzie przepis na blogu. Ser taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące
Mieszam w Garnkucienkim cieście, inni ubóstwiają delikatne, kremowe wariacje. Ja tym razem postanowiłam przetestować sernik w wersji mini, nie korzystając z tradycyjnego mielonego kilkukrotnie twarogu. Bazą i podstawą tego przepisu jest ser mascarpone. Idealny do deserów, znany dobrze w naszych kuchniach :) Tutaj w połączeniu z jogurtem i ciastkami oreo. Wersja mini prezentuje się bardzo efektownie, zaś zimny kremowy smak urzekł moje podniebienie(...)sztuk serek mascarpone - 250 gram jogurt naturalny - 150 gram 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru pudru ciastka oreo - 250 g PRZYGOTOWANIE Mascarpone, jogurt, cukier, biały środek z ciastek oreo i mąkę miksujemy na jednolitą masę. Z 1 białka ubijamy pianę. Łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki. Ciastka kruszymy i wykładamy do silikonowych foremek
Mój Smak na Życiekapusty kawałek masła ( 5 dag) + do pieczarek 50 dag pieczarek 1 duża cebula 3 gałązki koperku 1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Sól i pieprz biały do smaku Kapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę, pół łyżeczki soli i pieprz cytrynowy. Wlewam szklankę wody i duszę do miękkości(...)duszę na maśle. Jak odparuje płyn, przekładam do kapusty. Mieszam całość. Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam do smaku. SMACZNEGO!!! ERNESTO -polecam ;) KLIK Moje ulubione sery w super cenie, zerknij KLIK
Takie tam pichceniezapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie(...)manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody 150 ml śmietany 18% 1 kostka rosołowa 1 kostka sera topionego (100g) 100g sera gorgonzola 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu 1 mała różyczka brokuła - mocno rozdrobniona FARSZ: Mięso mielone podsmażyć krótko na patelni, przełożyć do większego
Grunt to przepis!suszonej lub kilka listków świeżej sól, pieprz na sos beszamel: 1 litr mleka 100 g masła 100 g mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem(...)minuty. Sos mięsny ze szpinakiem do lazanii jest gotowy. Teraz przygotuję sos beszamel: W garnku roztapiam masło. Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózgą robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku). Do gotowej zasmażki dodaję zimne
Uwaga Babcia Gotujemięsa z indyka dodajemy słodki sos chilli, musztardę, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz bułkę tartą. Kolendrę i miętę (ewentualnie bazylię), chilli oraz dymki (białe części) drobno siekamy i dodajemy do reszty. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy przez chwilę dłonią. Dzielimy masę na cztery równe części. Z każdej formujemy zwilżonymi(...)pieczenia. Na wierzchu burgerów układamy cheddar. Obok kładziemy przekrojone na pół bułki. W piekarniku rozgrzewamy górną grzałkę lub grill do 180°C. Zapiekamy bułki i burgery do czasu, aż ser się zacznie topić. Podajemy burgery ze słodkim sosem chilli, majonezem, plasterkami pomidora, pokrojonymi ogórkami oraz dowolną zieleniną (u mnie roszponka). Wpis zawiera lokowanie produktu Post Burgery indycze z cheddarem
Poezja smakugatunki kasz :P. Podczas wykonywania przepisu należy zwrócić uwagę by kurki usmażyć a nie dusić, w przeciwnym wypadku kurki staną się mocno gąbczaste. Ważne jest też wykorzystanie długo dojrzewającego sera w typie parmezanu. zjem to Przepis na szybki i smaczny dodatek do mięsa przy głównym daniu obiadowym. Kaszę pęczak można dowolnie wymienić na inną kaszę lub pomieszać różne… Dania(...)drukuj Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz Ocena: 5.0 /5 ( 1 głosował ) Składniki 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 łyżki masła 100 g kurek 1 mała cebula 1/2 szklanki białego wina 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bulionu Przepis 1.Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy kaszę pęczak. Podsmażamy 2 minuty na maksymalnym ogniu. Następnie wlewamy do kaszy wino oraz
zjem to blog kulinarnyproporcjach 3/4 i 1/4 (na dekorację). Schłodzić.Mniejszą część ciasta rozwałkować i przygotować dekoracyjne paseczki. Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,stopniowo dodawać po jednym żółtku,ser,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm ( może być większa) wyłożyć większą częścią ciasta,następnie wylać masę serową(...)dekoracyjną kratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami. Piec w temp 180-190 st. C przez ok 1- 1,5 godz. Po upieczeniu przyozdobić białym lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z książki s Anastazji,wyjątkowo nic nie zmieniłam.Sernik piekłam pierwszy raz,ale z pewnością nie ostatni
Niespełnione zdolności kulinarneroztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek(...)wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć do miseczki
Wanilia i Kardamonsłodko, mianowicie strasznie nabrałem ochoty na sernik po obejrzeniu kolejnego odcinka gotującego Gordona Ramsay'a. Tak więc na wstępie zaznaczę, iż tylko inspirowałem się przepisem, w sumie to tylko serem i malinami. Więc na deser proponuję dziś lekki, pachnący i niebiańsko pyszny sernik z malinami. Do przygotowania sernika potrzebne będą nam: 1 kg serka (jak najbardziej może(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki cukru (kryształ) 3 jajka skórka z połowy cytryny 125 g malin masło do wysmarowania blachy szczypta cukru brązowego lub białego (kryształ) Na samym początku nasz serek wykładamy do dużej miski, dodajemy do niego cukier - kryształ i miksujemy na wolnych obrotach aż stworzą jednolitą masę, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder
Kuba Gotujewody Na nadzienie 40g masła 20g mąki 400ml mleka 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany (12%) sól i pieprz gałka muszkatołowa 5-10 małych cukinii z kwiatem kilka łyżek sera feta Tortownicę/ formę do tarty (nie większa niż 25cm) natłuszczamy i osypujemy mąką albo bułką tartą. Ze składników zagniatamy ciasto- jest to łatwiej zrobić jeśli masło nie jest zimne(...)wysoki zawinięty brzeg i chowamy ją do zamrażarki na kilkanaście minut (lub do lodówki na chwilę dłużej). Piekarnik nastawiamy na 180*C. Robimy nadzienie- z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją z mlekiem, dokładnie mieszając. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, dodajemy jajko i śmietanę, starannie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ciasto nakłuwamy
les mirabellesOj pyszny ci on pyszny dla wszystkich wielbicieli porzeczek tak jak ja. Wykorzystałam w tym roku porzeczki do ostatniej kropelki soku. Ten sernik jest lekki, aromatyczny
Moje Małe CzarowanieMielone w nowym wydaniu smakują rewelacyjnie. Polecamy. Składniki Farsz: por (biała część) cykoria (duża) łyżeczka oliwy z oliwek duża kulka mozzarelli 1/2 łyżki bułki tartej sól ziołowa Kotlety: 300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej jajko 50 ml mleka bułka tarta pomidor łyżka ziół prowansalskich maggi pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Por i cykorię (głąb wycinamy) siekamy ,podsmażamy na oliwie. Przekładamy do miseczki. Ser kroimy w kostkę i razem z warzywami mieszamy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odrobinę bułki tartej ,mieszamy do smaku doprawiamy solą ziołową. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,mlekiem ,ziołami ,sparzonym (obranym ze skórki) i pokrojonym w kostkę pomidorem ,bułką tartą (masa ma być plastyczna
R'n'G Kitchen