Sałatkę przygotowałam z fioletowych szparagów . Ponieważ szparagi podczas gotowania traca swój kolor, szkoda ich gotować. Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grilowane. Są one słodsze od zielonych i białych. Szparagów fioletowych nie trzeba obierać, koncówkę oczywiście należy odłamywać. 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g halloumi, sos: 1,5 łyżki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, sól, 1 łyżeczka miodu(...)rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy, Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję na przykład do zupy...), pokroić w plasterki podłużne (tak jak tagliatelle) lub w ukośne. Ser cienko pokroić, ja kroję nożem do obierania warzyw. Sos: musztardę wymieszać z cytryną i miodem – doprawić do smaku solą. Następnie mieszając dodać olej. Polać sosem sałatkę. Szparagi posypać serem, polać
królestwo garówtortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy, by powierzchnia była wyrównana. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka- do serników 400 g masy krówkowej – ja użyłam Halio – jest świetna 2 jajka 3 żółtka szczypta soli Ser przekładam arzem z kajmakiem do dużej miski – miksuję by połączyły się jak najlepiej. Dodaję jajka, żółtka i sól- miksuję(...)godziny w temperaturze 160 stopni. Studzimy sernik w piekarniku, później na blacie. Najlepiej jest włożyć go do lodówki na noc i rano dopiero polać karmelem. Słony karmel: 4 łyżki białego cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki soli Cukier umieszczam w rondelku o grubym dnie. Ustawiam na ogniu- nie mieszam, od czasu
MojaQchnia.plNa początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem
wyjątkowa kucniaNa początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem
wyjątkowa kucniaCumberland jest zaliczany do sosów angielskich, podawany jest głównie do dziczyzny, ale pasuje również do innych mięs i serów. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Gęsty, zimny sos jest idealny do pasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny(...)łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki z czerwonej porzeczki • 1 łyżeczka chrzanu • 1 łyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz do smaku Wykonanie: • Zmiksować żurawinę z dżemem z czarnej porzeczki, winem i sokiem z cytryny. • Wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić. • Przechowywać
To co kochamtakże swoich mężów:) Składniki pęczek rzodkiewek kilka plasterków chudej szynki lub polędwicy sopockiej kilka plasterków żółtego sera pół pęczka szczypiorku majonez sól pieprz bułka lub bagietka Przygotowanie Rzodkiewkę, ser i szynkę pokroić w kostkę (maksymalnie 1x1 cm), szczypiorek posiekać - nie podawałam ilości, ważne żeby po pokrojeniu składników na desce do krojenia powstały tej samej wielkości kopczyki(...)mniejszy od pozostałych. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Taką sałatkę można w zasadzie już zjeść, ale najlepiej smakuje podana na kromkach świeżego, białego pieczywa w formie Paryskich kanapek
Kulinarne Inspiracjedzisiaj w tym miejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa bułka, pieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana(...)czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami
Moja smaczna kuchniaodcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania). Podawać oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego(...)osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp. Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaCoś słodkiego i na szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy
Malinowe Pocałunkiurodziny mojego bloga! I trochę na przekór wszystkiemu zamiast na słodko będzie na wytrawnie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje ;) Piękny zapach, idealny kolor, niepowtarzalny smak! Znakomity do serów, wędlin, mięs, kanapek... na śniadanie, obiad i kolację. Niezastąpiony i ulubiony chutney z sezonowych owoców - na pierwszy rzut śliwka z chilli, cebulką, czosnkiem i miodem. Chutney śliwkowy z chili(...)cebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki chili w proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE
Sajkofanka smakuW lodówce zalegała mi kostka twarogu. A dawno nie piekłam nic słodkiego. Tak sobie pomyślałam, że weekend to odpowiednia pora, aby nadrobić zaległości. Mało być szybko
bastalenajest smaczne, pyszne… Pierwsze zrobiłam z batonikami Daim, następne na bazie cukinii i wtedy już wiedziałam, że w smaku Brownie przepadłam. Przypadkiem natrafiłam na przepis czekoladowego Brownie z serem i malinami. Już sama nazwa kusi plus dodatkowo zdjęcia… długo nie trzeba było mnie namawiać. Do tego syn prosił się pół dnia o upieczeniu z nim jakiegoś ciasta(...)wykonaniu, łatwe i proste a smakiem idealnie zadowalające. Wilgotne, gorzko-czekoladowe Brownie, serek kremowy i zatopione w nim chrupiące na swój sposób maliny. Bardzo polecam. Składniki: 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%) 400 g serka kremowego typu Philadelphia 400 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 jaj 300 g mrożonych malin 350 g masła
Made By Mom And Sonpeperoncino. Oczywiście przed zakupem sery można spróbować. Albo zamówić w restauracji wybór serów i lampę wina... Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam(...)dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się
Chilli Czosnek i Oliwanaszą kuchnią unosiły się zapachy. Tym razem mamy dla Was coś z kuchni francuskiej- zupa serowo cebulowa. Przygotowaliśmy do niej dwa rodzaje grzanek. Szczególnie urzekły nas te z serem! Więc jeśli w domowej spiżarni macie nadmiar cebuli, to zobaczcie co możecie wyczarować! Francuska zupa serowo-cebulowa Składniki na 4 porcje: cebula – 5 szt. serek topiony – 250 g ziemniak(...)warzywny) – 1,5 l czosnek – 1 ząbek masło – 1 łyżka chleb żytni – 0,5 bochenka suszony majeranek suszony tymianek mielona ostra papryka cukier – 1 łyżka sól mielony pieprz biały olej Wykonanie: Cebulę Sławek pokroił w cienkie piórka. Smażyliśmy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierał Narcyz i kroił w kostkę. Podsmażoną cebulę przełożyliśmy do dużego garnka. Dodaliśmy ziemniaki, odrobinę czosnku
Sprawni w smakuDziś propozycja dla wielbicieli serników. Sernik który nie ma sera tylko śmietanę. Jest delikatny, bardzo długo zachowuje świeżość i każdemu zasmakuje. Składniki na ciasto: - 6 żółtek - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kakao dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część wkładamy(...)lodówki na godzinę. Drugą część dzielimy na pół, do jednej dodajemy kakao. Białą i ciemną kulkę wkładamy do zamrażalnika. Składniki na masę: - 6 białek - 1,5 szklanki cukru - 2 cukry waniliowe - 3 x 400 ml gęstej śmietany 18% - 1 duża cytryna Przygotowanie: Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier, cukry waniliowe i śmietanę. Z białek ubijamy pianę i dodajemy po woli
Kulinarne życieuśmiechnięci. Oto kilka potraw, które zasługują na szczególną uwagę: Restauracja Mamma mia w Innsbrucku - szczególne wyróżnienie!!! Rewelacyjne spaghetti z bazyliowym pesto, czosnkiem i ziołami, a także mlecznym owczym serem. Pychota, a przy tym porcja duża i niedroga. Dawno nie jadłam nic równie dobrego. Restauracja pod Glossglocknerem. Kotlet po wiedeńsku. Brawa za fantazyjne podanie i miłą obsługę. Mięso można byłoby dopracować(...)Salzburgu na dziedzińcu zamku Hellbrunn. Gulasz po wiedeńsku z knedlami. Potrawa pełna smaku, rozpływająca się w ustach. Brawo! A na koniec moje zakupy (lokalne produkty): likier ziołowy wino białe półsłodkie pesto bazyliowe z limonką aromatyczna herbata liściasta dla zakochanych Myślę, że firmy są zauważalne na produktach, ale jeśli ktoś chce o coś zapytać to zapraszam do kontaktu
Karola gotujeBabkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka na podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego lubczyku, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny(...)szczypta suszonego cząbru, 2 duże jajka, 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon, sos: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 100 - 150 ml bulionu rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo
Moniki Smakołykimięsa mielonego 1 duża cebula oliwa 2 czerwone papryki 2 duże pory (lub 4 małe) 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 1 kulka mozzarelli lub żółty ser świeża bazylia i oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody można dodać 1/4 cukinii PRZYGOTOWANIE Bakłażan umyć, pokroić w cienkie plastry(...)podsmażyć z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z odrobiną oleju (z olejem nie należy przesadzać, bo bakłażan nam go wchłonie i zapiekanka zrobi się przez to tłusta). Białą część z pora pokroić w krążki i podsmażyć krótko na oliwie z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni (lub brytfanny), polać oliwą i smażyć
Passions hobbies lifeznajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem kolacji była kuchnia hiszpańska. Składniki: - 1 paczka biszkoptów miękkich - 100 g masła - 1 puszka mleka skondensowanego - 350 g serka białego naturalnego - 200 g śmietany kremowej 30% - 300 ml wody - dżem malinowy - 2 łyżeczki cukru - żelatyna Najpierw przygotowujemy sobie spód torcika. W garnku topimy masło do którego wrzucamy pokruszone biszkopty(...)tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy spód do lodówki aby nam stężał. A teraz zabieramy się za zrobienie masy serowej. W pierwszej kolejności ubijamy połowę mleka skondensowanego razem z serem. Żelatynę rozpuszczamy w kubku wody a resztę wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do żelatyny. Żelatynę z wodą łączymy z masą serową i dodajemy resztę mleka i wszystko dokładnie miksujemy żeby
Kuchenne Wariacjejeśli postawimy na niecodziennie i zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka(...)łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy
Kitchens Alphabetjesiennych i zimowych miesięcy. Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego Jamie Oliver na 6-8 porcji Składniki: 500 g białej fasoli suchej (oryginalnie odmiana fasolia gigantes, można zastąpić fasolą typu Piękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone(...)pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz do podania: świeży chleb ser feta ( opcjonalnie ) dodatkowo: patelnia lub garnek nadający się do piekarnika (np. naczynie żeliwne) lub też naczynie do zapiekania do którego przełożymy danie z patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp fasolę
Chilli Czosnek i Oliwa