ser biały - 9461 przepisów (strona:227/631)

Cytrynowe babeczki z galaretką 238

cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka cytrynowa galaretka w cukrze Składniki na krem: 1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała) 100 g białego sera 0,5 kostki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka śmietanfixu aromat cytrynowy lub skórka z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Galaretkę w cukrze kroimy na małe kawałki

Ciastkozercy
Sernik z borówkami na zimno 862

sernik na zimno :) Mocno schłodzony (na krótko w zamrażarce) smakuje prawie jak tort lodowy. Składniki na spód: 120 g herbatników 60 g masła Składniki na masę serową: 800 g białego sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej ( przepis znajdziecie tu ) lub aromat pomarańczowy 0,5 szklanki borówek + borówki

Ciastkozercy
Oponki 144

Oponki Składniki na ciasto : ************************** * 0/5 kg sera białego 1/2 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 3 jajka 3 szklanki mąki Sposób przygotowania Wykonanie ********************* 1. Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto . 2. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty oponków z dziurką w środku . 3 . Smażyć w dobrze rozgrzanym

Sama słodycz i szczypta chili
Pumpkin Cheesecake / Sernik z dynią i cynamonem! /dla gości 224

Sernik jest przepyszny podawany na ciepło (nie tak jak standardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 słoiczki puree z dyni piżmowej (500 ml) - 500 g sera białego  - 5 jajek - 6 czubatych łyżek cukru brązowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
PLACKI ZIEMNIACZANE 125

może jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :) Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem.. U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci" tzn. posypane jedynie niewielką ilością cukru...  bo tak lubimy najbardziej :) Składniki: 1kg ziemniaków 2 cebule sól 2 jajka

Walijskie Pichcenie
SERNIK NA ZIMNO I 207

mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem) Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimy Składniki: 1kg białego sera  3 galaretki o dowolnym smaku 150 g masła  5 łyżek cukru Na wierz: 1 galaretka truskawkowa truskawki

Walijskie Pichcenie
SERNIK NA ZIMNO II 211

ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej.  Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody  150 g masła  4,5 łyżki cukru 1 żółtko rodzynki lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka

Walijskie Pichcenie
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 155

chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki 1 całe jajko 250ml gorącej wody Na nadzienie: kostka białego sera (200g) 250g mrożonego szpinaku sól pieprz ząbek czosnku łyżka masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę

Walijskie Pichcenie
NISKOKALORYCZNA SAŁATKA CZYLI MÓJ SPOSÓB NA WIECZORNEGO GŁODA 1555

sposób na tego niemiłego głoda i to bardzo skuteczny :)) Lekka ale sycąca sałatka z tego, co ja mam zawsze w kuchennych zapasach: pomidor, ogórek, czerwona papryka, szczypior i biały ser.  Do tego dużo świeżo zmielonego pieprzu i voila!  - już po głodzie!  Nie potrzebujemy tu żadnych sosów,  jogurtów czy dresingów, bo warzywa pod wpływem soli  puszczają

Walijskie Pichcenie
Pasta z wędzonego pstrąga 198

opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser  i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy też składniki pasty po prostu zblendować. Dodajemy szalotkę, koperek i przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi ruskie 293

około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko   Farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera sól pieprz czarny cebula Ziemniaki obieramy, gotujemy, aż będą miękkie. Powinno się je zmielić w maszynce, ale jak na studenciaka przystało nie mam takich machin w mieszkaniu, więc postanowiłam

Czerwona Porzeczka
Kotlety z kaszy gryczanej i sera koziego 172

Szybkie, proste danie, które  podajemy z kefirem lub jogurtem. .. Smacznego!!! Składniki: -1 szkl kaszy gryczanej -20 dag koziego, białego sera lub po prostu twarogu -jajko -cebula -bułka tarta Kaszę ugotować na sypko i ostudzić, cebulkę pokroić  i zeszklić na patelni, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, jajko, przyprawić i formować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym

Anioły w kuchni
Wigilia , starodawne zwyczaje… 216

moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka  z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków  kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze

Kulinarny karnet Christophera
Rożki z filo z pastą łososiową. 174

Filo with salmon paste. Składniki. 6 pasków ciasta filo 10dag masła 50g łososia wędzonego 100g sera białego 2 łyżki jogurtu 1 łyżka koperku świeżego Wykonanie. Z ciasta filo przyciąć paski dostosowane do foremek-rożków. Każdy posmarować stopionym masłem, foremki też. Ciasto nawinąć lekko na foremki, przepędzlować masłem. Piec w temp.200stop.około 10min,aż się ładnie zarumienią. Płaty łososia pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Cordon Bleu z bakłażana. 169

Cordon Bleu with eggplant. Składniki. 1 bakłażan 4 plasterki wędzonego białego sera 4 plasterki szynka gotowana sól pieprz tymianek zioła prowansalskie olej do smażenia 0,5 szklanki bułka tarta 1 jajko Wykonanie. Bakłażan pokroić na 8 plastrów. Posolić, pozostawić na 30 minut. Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować z obu stron, posypać

Kulinarny karnet Christophera