"Ciągnę temat. Mam nadzieję, że pierwsza część się Wam spodobała, w drugiej robimy wielki powrót do najlepszych knajp. I próbujemy coś poza rybką! :) A na
Słodkie Przyjemnościdodatkowy dzień na przygotowanie słodkich przyjemności :) Jeszcze nie planowałam tegorocznego święta, ale wydaje mi się, że powoli mogę zacząć wypróbowywać przepisy. Na przykład dzisiejszy jest cudownie smakowity :) Muffiny z białym serem i wanilią. Kochani! Cudowny smak a do tego muffiny są super wilgotne. Idealne. Wypróbujcie!"Składniki:300 g mąki100 g masła2 jajka150 g cukruszklanka mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo
Słodkie Przyjemnościspokojnie można byłoby użyć domowego makaronu z tego przepisu (tylko inaczej go pokroić :) ). A Wy? Też tęsknicie za latem?"Składniki na 2 porcje:opakowanie świeżego makaronu (włoski)100 g białego sera (typu włoskiego)200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożoneew. śmietana 12% do polaniaSposób przygotowania:Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. Z mojego przepisu: makaron rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemnościśnieg wyparował, a w ogródku było 20 st. C! Już niedługo!"Składniki:550 g mąki + łyżka mąki20 g drożdży45 g cukru2 jajkaszklanka mleka50 g oleju Masa serowa350 g białego serałyżka ekstraktu waniliowego2 łyżki cukru pudrużółtkododatkowo białko do smarowaniaKruszonka50 g masła100 g mąki50 g cukruSposób przygotowania:Do kubka wrzucamy pokruszone świeże drożdże dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mleka mieszamy(...)ponownie zagniatamy z dodatkiem łyżki mąki, następnie tworzymy małe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.W tym czasie do sera dodajemy żółtko, cukier puder i ekstrakt waniliowy i energicznie mieszamy – można to zrobić za pomocą miksera, ja jednak użyłam łyżki.Robimy także kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę
Słodkie Przyjemnościchce się jeść! Na dworze ;)"Składniki:5 szklanek mąki tortowej3 łyżki kakao3 łyżki cukru brązowego3 jajka3 szklanki mleka3 szklanki wody lekko gazowanej2 łyżki ekstraktu waniliowego2 łyżki olejuDodatkowo:350 g białego sera2 łyżki śmietany 18%ew. łyżka mleka3 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy kakao i mieszamy. Następnie wbijamy jajka, zalewamy wszystko mlekiem, lekko(...)chwilę podsmażamy.Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta.Przygotowujemy nadzienie.Do miseczki wrzucamy pokruszony twaróg, dodajemy śmietanki i cukru i miksujemy. Pod koniec miksowania można dolać łyżkę mleka dzięki czemu ser będzie bardziej aksamitny.Każdy naleśnik smarujemy bogato serem i składamy w trójkąty bądź rolujemy. Naleśniki można odsmażać na patelni wysmarowanej masłem, bądź zjadać na zimno.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )."Składniki:600 g białego serajajkożółtko2 szklanki mąki + pół szklanki do podsypania3 łyżki cukru waniliowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy zmielony ser. Jeżeli nie macie maszynki do mielenia, możecie to zrobić malakserem, bądź po prostu zmiksować.Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy
Słodkie Przyjemnościpiknikowy deser, nadający się również na inne okazje. Jak się Wam podobają?"Składniki:600 g białego sera6 łyżek śmietanki 30 %łyżka ekstraktu goździkowegołyżka oliwy orzechowejjajko2 łyżki mąki pszennejszklanka malin (ok 3 szt na babeczkę)Sposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 200`C.Do miski wrzucamy ser i miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy śmietankę i jajko i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest
Słodkie Przyjemnościzazwyczaj na wieczory panieńskie, ale również pojawiały się na imprezach, zawsze znikały co do ostatniej sztuki. Składniki:(+/- 16 babeczek)300 g mąki100 g masłapół łyżeczki soli2 żółtkajajko400 g sera białego tłustegozielony ogórekkilka łodyżek szczypiorku2 pomidorypaprykalistki świeżej bazyliiSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtka, miękkie masło i jajko. Całość szybko zagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego
Słodkie Przyjemnościodmówię, zawsze będę miała ochotę na dokładkę. Macie tak samo?Składniki:280 g mąki +/- łyżka2 żółtka1/2 szklanki ciepłej wody2 łyżeczki masłasólDodatkowo:400 g jagódłyżka cukrułyżka śmietany400 g białego sera typu włoskiSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.W drugiej misce ugniatamy ser razem z łyżką cukru i śmietany, następnie dorzucamy jagody
Słodkie Przyjemnościmleka* 1/3 szklanki olejusuche* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 3 łyżki kakao* 1 łyżeczka sody oczyszczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki cukrumasa serowa* 150 g sera białego * 2 łyżki śmietany* 3 łyżki cukru* 1 łyżka budyniu wiśniowegoSposób wykonaniamasa serowaWszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładko.ciastoW jednym naczyniu zmieszać składniki suche, a w drugim
Mix smakuróżnicą że jest bardziej sycący (jednak sztuka to 4 porcje).Polonesie przypomniały się dzięki temu smaki dzieciństwa gdy Babcia smażyła tzw. ziemniaczane łódeczki i podawała je z masłem i serem białym oraz solą. ta sztuka
Smaki BrazyliiWypróbujcie koniecznie!Kruche ciasto na dno:30 dkg mąki10 dkg margaryny1 jajko7 dkg cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2 całe jajka4 żółtka i 4 białka3/4 szklanki cukru1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie)Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić(...)bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie dosyć rzadka.Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone
Świat Ciastabyło :)Chleb jest nie słodki, cynamonowy troszeczkę, bakaliowy, chrupią w nim orzechy, słodzą rodzynki. Ma duże bąbelki w środku i pyszną, niezbyt grubą skórkę. Bardzo polecam z masłem, białym serem czy zielonym
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie!Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm.po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtułyżka posiekanego koperkupół
Dzieje kuchennej WiewióryWypiek to nietrudny, dość nietypowy, wilgotny i chrupiący jednocześnie, rodem z Norwegii :) bardzo smaczny i ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Mój ulubiony zestaw do tych chlebków to masło orzechowe, biały ser i miód.Knekkebrød200 ml otrębów pszennych200 ml płatków
Dzieje kuchennej Wiewióry