szklanki mąki 1 cukier waniliowy 4 żółtka 1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru Składniki na ser : 1, 60 kg sera białego półtłustego 2 cukry waniliowe 2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru Winiary 6 jajek 5o g margaryny Kasi kilka kropli olejku waniliowego Wykonanie : Na stolnicę przesiać(...)proszkiem , dodać cukier ,cukier waniliowy , margarynę , posiekać wszystko nożem , na końcu dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto . Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki . Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka , cukier , cukier waniliowy , olejek waniliowy i roztopioną margarynę .Następnie dodać budynie . Wszystko utrzeć mikserem. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do masy serowej
Sama słodycz i szczypta chiliGrilled eggplant. Składniki. 1 bakłażan 2 pomidory 6 plasterków sera białego wędzonego 2 łyżeczki zielone pesto tymianek zioła prowansalskie oliwa z oliwek sól 1 łyżeczka świeżej bazylii Wykonanie. Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 plastry, posolić i po 20 minutach, sól spłukać wodą,plastry osuszyć i grillować. Posypać ziołami. Pomidory pokroić na plastry, grillować, posypać tymiankiem i solą, na każdym położyć
Kulinarny karnet Christopherawykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy równomiernie dno tortownicy (25cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w ok.180 st. C. składniki na masę serowo ziemniaczaną: 800 g sera białego, zmielonego 300 g ziemniaków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę i wystudzonych 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 100 g masła, miękkiego 180 g cukru 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (lub do smaku) kandyzowana skórka pomarańczowa (wg uznania) wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. dodajemy stopniowo żółtka, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy ziemniaki, miksujemy. Dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt pomarańczowy i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do masy serowej o delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na podpieczony spód
Domowy Smak Jedzeniatego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się go przygotowuje. Goście byli zachwyceni. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka) 4 duże jajka 5 łyżek cukru 200 ml śmietany 30% 300 g pastylek miętowych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 torebki herbaty miętowej Polewa: 100 g gorzkiej(...)czekolady 1 łyżka masła Wykonanie: Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy. Ser przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki
Kuchnia MagdaLenyciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja cukier waniliowy masa serowa 500-700 g sera białego 4 jaja szklanka cukru pół kostki masła Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i zagotować. Można odlać pół szklanki masy do późniejszego wykorzystania(...)zazwyczaj robię ją osobno. Po ostudzeniu dodać cztery żółtka i dokładnie je zmiksować. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ser najlepiej z wiaderka, bo nie wymaga mielenia połączyć z cukrem, jajkami i miękkim masłem - krótko zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasto. Piec ok.60 min. w temp.180°C. Po upieczeniu polać pozostałą masą
Pysznie & Pięknieopakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie serowo-migdałowe • 500 g sera białego mielonego • 200 g mielonych migdałów • 2 jajka • 5 łyżek cukru pudru • kilkanaście truskawek • cukier puder do posypania Wykonanie: Spód • Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować, dodać mąkę(...)miękkie masło i zmiksować razem. • Masa ciastkowa będzie plastyczna. • Formę na tartę wyłożyć masą ugniatając na dnie i na bokach. Nadzienie • Do malaksera wrzucić ser, mielone migdały i cukie puder. Zmiksować, aby składniki tylko połączyły się razem. • Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. • Masę serowo-migdałową wylać na spód
To co kochamSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 gram margaryny 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia SER: 1/2 kg sera białego twarogowego 4 jajka pół szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy 150 gram masła PIANA: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto(...)podzielić na dwie części. Połowę dać do zamrażalnika na kruszynkę, a połowę wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Ser zmielić przez maszynkę dwa razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać zmielony ser, budyń śmietankowy i na koniec dodać pianę ubitą z 4 białek, dobrze wymieszać. Ser wyłożyć na ciasto. Osączyć brzoskwinie
Kuchnia u BietkiPiękna polska złota jesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki 150g sera twarogowego 0,5 czerwonej papryki 1 kabanos 2 plastry szynki 0,5 czerwonej cebuli 1 średniej wielkości pomidor kilka zielonych oliwek 3 jajka 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli(...)łyżeczka ziół prowansalskich Sposób Paprykę, pomidora, cebulę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół, szynkę w paseczki, kabanosa na mniejsze części. Pokrojone wrzucamy do miski, dodajemy pokruszony biały ser, wbijamy 3 jajka, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na natłuszczona oliwą patelnię, podsmażamy na małym ogniu, po paru minutach wkładamy do piekarnika, trzymamy do momentu ścięcia wierzchu
Kuchenne aromatyłyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Piątnica 6 jajek 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy Masa serowa: 500 gr sera białego śmietankowego 2 szklanki mleka + 1 do rozrobienia budyniu 2 łyżki mąki 2 budynie waniliowe Winiary Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Dodać(...)kakao kardamon i olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód. Przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa : Ser przełożyć do garnka , wlać mleko , wsypać cukier , dodać masło i na malutkim ogniu zagotować . Budynie z mąką rozpuścić w szklance mleka i wlać to masy serowej gotować
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki– jajko – 2 szt– olej – 2 łyżki– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki– sól – szczypta– płatki migdałów – 50 gNADZIENIE: – ser biały zmielony – 200 g – laska wanilii – 1 szt – cukier puder – 6 łyżek – rabarbar – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoUwielbiam desery na zimno,zwłaszcza latem Kolorowy sernik na zimno SKŁADNIKI: ser biały - 3 kostki śmietana 18% -2 kubki po 400 g żelatyna 4 łyżki mleko 100 ml cukier brązowy -2 łyżki galaretka niebieska-1 opak galaretka wiśniowa -1 opak galaretka agrestowa -1 opak rodzynki -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka PRZYGOTOWANIE: Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gotowanej wody(...)każdą oddzielnie,odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w mleku,odstawić do ostudzenia. Ser przecisnąć przez praskę,dodać śmietanę,cukier ,dobrze ubić mikserem. Do ubitej masy serowej,dodać żelatynę,dokładnie wymieszać,podzielić na 3 części. Na brytfannę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć biszkopty,na biszkopty masę serową,wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać galaretkę niebieską,masę serową,galaretkę
Kuchnia Danusiszpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na czas przygotowania farszu, by odpoczęło. 2. Przygotować(...)przebrać, umyć, na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, dodać 1 zmiażdżony ząbek czosnku, po czym dodać szpinak i dusić, aż zmniejszy swoją objętość. Lekko posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Gotowe ugotować w osolonym wrzątku
Kuchnia domowa Aniaksamitnej konsystencji ptasiego mleczka. Rozpływa się w ustach! Specjalnie zrobiłam bez spodu, aby niepotrzebnie nie jeść zbędnych węglowodanów i nie zaburzyć smaku sernika. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czekolada biało-czarna kawowa • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)śmietana 18% – 360 g • 3 łyżki cukru • 1 łyżeczka kawy mielonej • cukierki czekoladowe w kształcie kawy Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i kawą rozpuszczalną, wystudzić. • Ser delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. • Na koniec dodać kwaśną
To co kochamszklanką ciepłego kakao smakują wybornie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 20g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 450g mąki, 2 łyżki margaryny, szczypta soli, Masa serowa: 250g sera białego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 łyżka miękkiego masła, Dodatkowo: 2 nektaryny. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Mieszam(...)minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki. 4. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki mleka 1 jajko 1 szklanka mąki 0,5 szklanki wody mineralnej 1/4 szklanki oleju rzepakowego szczypta soli 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka płatków owsianych Farsz: 1 kostka sera białego chudego (250g) 2 żółtka 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki cukru kryształu Szklanka kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryny 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka olej do smażenia(...)Składniki na naleśniki mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy ciasto na naleśnika i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Przewracamy na drugą stronę i delikatnie opiekamy. Postępujemy tak do końca ciasta. Ser mieszamy z żółtkami oraz cukrami. Smarujemy nim każdy naleśnik i zwijamy w kopertę. Opiekamy w grillu elektrycznym. Polewamy kremem pomarańczowym, dekorujemy miętą. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę
Kuchnia w czekoladzie